Skocz do zawartości

Wymiana diody led kierunkowskazu w liczniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od jakiegoś czasu szwankuje mi dioda led od lewego kierunkowskazu, chciałem ją zweryfikować, ewentualnie wymienić. Doszedłem do etapu gdzie nie wiem jak wyjąć płytkę PCB aby niczego nie uszkodzić, ponieważ trzymają ją wskaźniki od poziomu paliwa i temp. oleju. Może ktoś rozbierał już taki licznik i podpowie, czy trzeba to podważyć czy jakoś inaczej z tym zadziałać. Pozdrawiam

To jest licznik 6WB LCD 

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Te białe elementy, które zaznaczyłeś to serwomotory wskaźników. Sugerowałbym ich nie ruszać.

Zdjąłeś igły wskaźników?

TUTAJ masz opis wymiany diody kierunków ale w zwykłym liczniku.

Może nie odpowiada bezpośrednio na powstałe wątpliwości ale jest kilka wskazówek, łącznie z efektem finalnym po użyciu konkretnego modelu diody.

Edytowane przez yaz

pzdr

yaz

Opublikowano
  • Autor

Ten licznik jest akurat w pełni cyfrowy, wertowałem internet i znalazłem tylko filmiki z analogowymi licznikami, a te trochę się różnią. Nie chce czego zepsuć ?.

1767037397597.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Fakt,

zasugerowałem się tymi serwomotorami.

A one są "połączone" ośką z płytą zegarów? Zastanawiam się co one obsługują w takim razie.

Ta płytka drukowana nie oddzieli się od płyty zegarów po uwolnieniu jej plastikowych zaczepów?

pzdr

yaz

Opublikowano
  • Autor

Tzn. ten licznik nie jest do końca w pełni cyfrowy bo akurat wskaźniki od temp. oleju i poziomu paliwa są analogowe połączone z tymi silniczkami. Podważałem je trochę, ale nie chcą zejść, nie chce też używać za dużej siły, żeby tego zepsuć. Wskazówek też nie da się zdemontować bo są schowane pod tą "folią"

image.jpeg.78b4fe507d84e908b992cf67f39f6705.jpeg

Edytowane przez Ptero1989

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Znalazłem ten sam post ?

Ewidentnie oni piszą tam o zdejmowaniu tych igieł temperatury i poziomu paliwa.

Tylko właśnie nie piszą w jaki sposób się do tego dobrać.

Jedyne co znalazłem to 

Cytat

So one big challenge with this fix is that the fuel and temp gauges are analog using stepper motors which turn their respective needles. The challenge is that when you pull off the circuit board that sits on top of the LCD you have to pull the shaft of the stepper motors off of the needles.

Wygląda na to, że nie ściągali igieł wskaźników tylko wycofywali z igieł ośki tych serwomotorów.

Gość jeszcze pisze, że trzeba zdjąć również ringi z cyferblatu.

Edytowane przez yaz

pzdr

yaz

Opublikowano
  • Autor

Także chyba na razie to złoże jak jest, a później jak dojdę jak to rozebrać to się wezmę za wymianę tych diod od kierunków. Myślałem że będzie to prostsze a wyszło jak zawsze. ? Jakby tych wskazników nie mogli zrobic też cyfrowych... ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Podejrzewam, że kiedy zdejmiesz ringi z cyferblatu, będziesz w stanie zdjąć tę blendę ciemną, zasłaniającą igły wskaźników.

I wtedy trzeba próbować wycofać ośki serwo z igieł.

pzdr

yaz

Opublikowano
  • Autor

No to nie będzie łatwe zadanie. Boje się ze mogę coś uszkodzić  dookoła tych ringów, bo to trzeba jakoś podważyć. Dziwne że w całym internecie nie ma żadnego filmiku jak to rozebrać. Na razie to zostawię, bo zepsuję. Lepiej jeździć z uszkodzoną diodą led niż bez zegara :). Może ktoś kto ma wiedzę na ten temat jeszcze coś podpowie. 

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, yaz napisał(a):

Podejrzewam, że kiedy zdejmiesz ringi z cyferblatu, będziesz w stanie zdjąć tę blendę ciemną, zasłaniającą igły wskaźników.

I wtedy trzeba próbować wycofać ośki serwo z igieł.

Diabeł mnie podkusił i zacząłem zdejmować te oringi... Pierwszy duży zszedł w miarę gładko, w drugmi ułamał się jeden zaczep ;d.  Ale tych mały oringów to nie idzie ściągnąć za chiny, czuję że jak użyje więcej siły to się połamią.  Ale rzeczywiście żeby dostać się do tych wskazówek trzeba to zdemontować.  Da rade to zrobić ale trzeba mieć nowe ringi i pewnie ta folię :D.

IMG_20251230_004359.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja zawsze delikatnie podgrzewam najpierw takie elementy kiedy przyjdzie mi coś podobnie delikatnego demontować.

Zawsze można oddać też do firmy, która np. wymienia wyświetlacze w takich licznikach. Może mogą wymienić też diodę kierunku.

pzdr

yaz

Opublikowano
  • Autor

No ja się poddałem, będę musiał poszukać jakiegoś speca, bo trochę mnie to irytuje. Szkoda że ten demontaż taki skomplikowany bo takie diody to chwila moment wymienić. Jestem ciekaw co z tą moją diodą, bo raz świeci, raz przerywa, raz w ogóle nie świeci. Może to kwestia zimnego lutu, tak to naprawa trwała by 2 min.

Opublikowano
  • Moderatorzy
1 minutę temu, Ptero1989 napisał(a):

bo raz świeci, raz przerywa, raz w ogóle nie świeci.

Zimne luty, albo coś z samymi kierunkowskazami. Może tam są jakieś zimne, a na desce tylko efekt finalny? Jak żarówka któraś jest przepalona to kierunki powinny mrygać szybciej - czyli układ otwarty na kierunku. A jak zwara to może wcale nie pokazuje... Sprawdzałeś czy wszystkie funkconują i świecą prawidłowo? Podmieniałeś jakieś żarówy na ledy, albo inne aftermarkety?

Opublikowano
  • Autor
53 minuty temu, madseason napisał(a):

Zimne luty, albo coś z samymi kierunkowskazami. Może tam są jakieś zimne, a na desce tylko efekt finalny? Jak żarówka któraś jest przepalona to kierunki powinny mrygać szybciej - czyli układ otwarty na kierunku. A jak zwara to może wcale nie pokazuje... Sprawdzałeś czy wszystkie funkconują i świecą prawidłowo? Podmieniałeś jakieś żarówy na ledy, albo inne aftermarkety?

Kierunki świecą prawidłowo, żarówek żadnych nie wymieniałem.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Podejrzewam, że ta dioda może mieć zimny lut i np w zależności od temperatury jest lub nie ma przejścia.

pzdr

yaz

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, yaz napisał(a):

Podejrzewam, że ta dioda może mieć zimny lut i np w zależności od temperatury jest lub nie ma przejścia.

No ja też tak myślę, dlatego chciałem się do niej dobrać i poprawić luty. Szkoda że nie ma żadnego tutoriala jak rozebrać ten licznik :). Może są jakieś patenty jak to rozebrać nie uszkadzając niczego.