Skocz do zawartości

N47 rury doładowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy przytłumiony szum/gwizd przy obrotach około 1500-2200 świadczy o jakiejś nieszczelności/pęknięciu rur doładowania? Po jakim czasie zazwyczaj one pękają, albo wyrabiają się oringi? Czy bez kanału da się wymienić te rury (wchodząca i wychodząca z intercoolera)? Jak dużo jest z tym roboty? W trakcie jazdy samochód nie wyrzuca błędów typu błąd napędu.

Opublikowano

prędzej turbo... ja w zeszłym roku robiłem wszystkie oringi w kolo turbo intercoolera i dolotu przy okazji wymiany intercoolera chłodnicy i skraplacza zrobisz bez kanału wystarczy trochę przód podnieść.

Ja bym dobrze się jeszcze rozejrzał orzy tym tlumiku szmerów fokadowania najpierw 

Jack_Strong-
Opublikowano
  • Autor

Małe turbo wymieniane rok temu na nowe. Co może być nie tak z tłumikiem szmerów?

Edytowane przez davidpl

Opublikowano

nieszczelność lubią pękać rurka odmy to element eksploatacyjny

Jack_Strong-
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Podłącz dymiarkę ,zobaczysz gdzie ucieka.

Opublikowano
  • Autor

Rurka odmy cała. Czy to możliwe, że przy wymianie oleju/filtra powietrza coś źle poskładali? 

Opublikowano

raczej nie... chociaż jakość dzisiejszych usług sprawia że co mogę (chodź już mi się coraz rzadziej chcę) robię sam.

Edytowane przez Jack-Strong

Jack_Strong-
Opublikowano
  • Autor

Czy mogło dojść do pęknięcia kolektora/egr? Zauważyłem, że mam okopcony zawór egr:

image.thumb.jpeg.f6733e400fffaa2e6d01477f8e16a370.jpeg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Też miałem okopcony zawór EGR. Pojechałem z tym do ASO. Wynaleźli pękniętą rurkę odmy (stara była fakt). Ale mnie to nie usatysfakcjonowało, gdyż to okopcenie zbyt daleko od tej rurki było. Po ponownych oględzinach kazali auto zostawić i przyjechać na następny dzień. 

Okazało się, że okopcenie pojawiło się z powodu wadliwego montażu chłodnicy EGR na poprzedniej akcji serwisowej. Minęło pół roku i na razie wszystko wygląda dobrze.  

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano
  • Autor

Czy to było tak samo/podobnie okopcone?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tak, wyglądało tak samo. Powiem więcej... szukałem przyczyny dlaczego śmierdzi spalinami w kabinie. Pisałem więcej o tym w innym wątku jak mnie ASO naciągnęło na wymianę turbo, bo aktuator był trochę okopcony.  

Krótko mówiąc... tknęło mnie by przyjrzeć się kolektorowi wydechowemu. I tak patrząc, zauważyłem okopcenie na rogu silnika. Kolektor był czysty, ale okopcenie szło właśnie od strony zaworu EGR. 

Wymienili komplet. Czyli chłodnicę EGR z zaworem. Ale powodem smrodu spalin w kabinie był dziurawy kolektor dolotowy, co wykryłem przypadkiem i dużo później.   

Edytowane przez Wioletta

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano
  • Autor

Ciekaw jestem, czy zrobią mi to bezkosztowo… - minęły ponad 2 lata od wymiany chłodniczki na poprawioną.