Skocz do zawartości

Stuki na zakrętach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, podczas jazdy ostatnio dostrzegłem pojedynczego stuku na zakrętach w prawa stronę, najczęściej na zjazdach z ronda, gdy samochód przechyla się w lewa stronę

Opublikowano

Zdejmij tarcze i sprawdź czy szczęki od ręcznego lub ich mocowanie Ci sie nie rozleciało. 

Opublikowano
  • Autor
39 minut temu, KucaQ napisał(a):

Zdejmij tarcze i sprawdź czy szczęki od ręcznego lub ich mocowanie Ci sie nie rozleciało. 

Jutro się za to zabiorę dzisiaj jedyna weryfikacja to każda strona do góry i szarpanie za koło i nic, wszystko sztywno, sprężyny również nie pęknięte 

Opublikowano
  • Autor

Do szczęki nie zaglądałem z racji iż pogoda nie sprzyja od dwóch dni, natomiast wybrałem się dzisiaj na szarpaki, i zero stukania wiec tulejki wyeliminowane, natomiast diagnosta zaczął bujać budą prawo lewo i wtedy było słychać to pojedyncze pukanie które występuje podczas jazdy

Opublikowano

U mnie był pęknięty łącznik stabilizatora tylnego, podobne objawy.

Opublikowano
  • Autor
4 minuty temu, yeti19 napisał(a):

U mnie był pęknięty łącznik stabilizatora tylnego, podobne objawy.

Jutro ma niby być lepiej wiec zdemontuje koło i będę patrzył po kolei, znajomy mówił że zacisk lub klocki mogą również wydawać podobny dźwięk ale wydaje mi się że aż tak swobodnie nie ruszają się, że bujanie autem sprawia że by stukały 

Opublikowano

Zacisk potrafi takie dźwięki wydawać, zwłaszcza jak sprężyna kontrująca zdechła. Jednak raczej nie przy bujaniu budą. Obejrzyj na spokojnie, bo to trochę gdybanie 🙂

Opublikowano
  • Autor
17 godzin temu, yeti19 napisał(a):

Zacisk potrafi takie dźwięki wydawać, zwłaszcza jak sprężyna kontrująca zdechła. Jednak raczej nie przy bujaniu budą. Obejrzyj na spokojnie, bo to trochę gdybanie 🙂

Na ten moment mogę wykluczyć łącznik i zacisk bo wszystko się trzyma bardzo dobrze, jedynie półoś przy ruszaniu wzdłuż (od dyfra do piasty) wydaje stuk i nie wiem czy to nie jest winowajca 

Opublikowano

Raczej nie. Półoś musi miec luz na przegubie żeby w czasie pracy zawieszenia półos w razie potrzeby wydłużała się lub skracała. 

Jesli stuka przy bujaniu to wjedź na kanał, jedna osoba niech buja, a druga szuka od spodu.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
3 godziny temu, areqq napisał(a):

Masz racje @KucaQ półoś musi mieć luz.

Kolego sprawdz amortyzatory i górne mocowanie tego amorka.

Opublikowano
  • Autor

Znalazłem prawdopodobnego winowajcę (felga ma wyrobiony otwór centrujący) felgi 17 cali styling 44 z e46, które kupiłem z myślą założenia na zimę gdy ostatnio zakładałem na szybko nie zwracałem uwagi, a dzisiaj gdy posiedziałem chwile przy aucie zauwazylem że jak nakładam felgę to zero spasowania i jest luz kilka milimetrów (według suwmiarki 73.8) a Piasta ma 72.6. I wydaje mi się, że to sprawia ten pojedynczy stuk podczas skręcania na krzyżówkach, bądź zjeżdżaniu z ronda. 

Opublikowano

Taki luz na otworze centrującym generowałby olbrzymie drgania w trakcie jazdy. Masz takie? 

Opublikowano
  • Autor
9 godzin temu, KucaQ napisał(a):

Taki luz na otworze centrującym generowałby olbrzymie drgania w trakcie jazdy. Masz takie? 

Wyjątkowo dużych nie czuć jedynie powyżej 100 pojawiały się ale takie delikatne