Skocz do zawartości

X3 E83 - dobór opon do felg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej.

W moim X3 E83 (polift) mam założone felgi z m-pakietu (18stki, przód 8" ET 44, tył  9" ET 51).

Aktualne opony letnie jakie mam to przód 235/50 i tył 255/45. Jako że pierwszy raz posiadam auto z napędem na 4 i BMW, zdziwił mnie różny rozmiar opon i felg. Próbowałem znaleźć konkretne informacje czemu tak się dzieje, ale bez skutku.

Potrzebuję zakupić opony zimowe, potencjalnie chciałbym kupić jak największe opony z możliwie największym profilem - ale nie wiem na ile mogę sobie pozwolić. Według plakietki od BMW aktualne opony jakie mam, to największy rozmiar dla osiemnastek, aczkolwiek nie jest to tajemnicą, że większość X3, które widzę na ulicach jeździ z dużo szerszymi 19stkami, czy nawet 20stkami, dlatego chciałbym was spytać koledzy co mogę włożyć na tył i na przód, aby nic nie tarło. 

Aktualnie przy nadkolu jest jeszcze mnóstwo miejsca, dla takiego auta wizualnie chciałbym po prostu założyć większą gumę, także i dla komfortu. Czyli przede wszystkim interesuje mnie większy profil.

Czy 255/55 wejdą? I powinienem kupić taki sam rozmiar na obie osie, czy jednak różny? Mechanik podpowiedział mi, że mogę kupić ten sam rozmiar i tu i tu...

Dziękuję za wszelką pomoc.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Masz xDrive więc znajdź komplet jednakowych 4x felg o tej samej szerokości i kup te same rozmiary opon przód tył - będzie najprościej.

Zwiększając profil o jeden w górę nic się wówczas nie stanie.
255 na 8J to zbyt szeroka opona.

Masz obecnie wariant mieszany wymagający homologacji BMW na oponie.

Opublikowano
  • Autor

Kupno innych felg nie wchodzi w grę - aktualne sprzedam za maksymalnie 1000zł, a za nowe będę musiał dać pewnie conajmniej kilka razy tyle, gdzie te z m-pakietu pewnie i tak są lepiej zrobione. Potrzebuje możliwie jak najbardziej zostać przy kasie + dużo zachodu z tym pewnie, a moja wiedza o mechanice i wulkanizacji - zerowa.

Kurczę, czy naprawdę tak spieprzyli model, żeby teraz kupować opony z homologacją? Dużo jeździ X3 z tymi samymi felgami i przeważnie jeżdżą na imperialach i innych budżetowcach. Słyszałem, że ewentualnością jest dobrać rozmiar opon tak, aby średnica kół między przodem a tyłem była prawie że identyczna - może w te stronę się kierować?

Aktualna różnica w średnicy kół dla moich osi to mniej niż 1% pomiędzy 235/50 a 255/45. Potencjalnie zatem mógłbym kupić 235/60 i 255/55 - wtedy różnica w średnicy to 0.20% według kalkulatora Oponeo. 

Pytanie czy taka homologacja jest zupełną koniecznością i jeśli tak - to jak mogę znaleźć takie opony? Chciałbym zaoszczędzić tyle ile tylko się da.

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Różnica jest taka, że homologacja gwarantuje Ci obwody, bez niej nie będziesz tego miał i kalkulator jedno a życie drugie jak przyjdzie opona i sobie zmierzysz.

Opublikowano

F30 zrobiłem 8 tysięcy km na różnicy średnicy między przodem a tyłem 8mm przy tym samym rozmiarze (4mm różnica wysokości bieznika, przód 8mm, tył 4mm) i nic złego się xdrive'wowi nie stało.

E91 jeżdżę na oponach mieszanych bez homologacji, zrobiłem jak narazie 15 tysięcy km (nie wiem ile wcześniej tak jeździła, a mam już niespełna 240kkm przebiegu) i równiez nic się xdrive'owi nie dzieje.

Ale według niektórych oba moje xdrive'y powinny już dawno się wysypać, bo nie mam homologacji (w przypadku E91) ani zachowanych obwodów (w przypadku F30).

Homologacja owszem, zagwarantuje identyczne, mieszczące się w tolerancjach obwody, ale nie popadajmy tez w paranoje, że bez homologacji nie mozna jeździć. Opony w odpowiednich rozmiarach, ciśnienie zgodne z naklejką i będzie dobrze. 

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję @Ponta za wsparcie - na pewno owa homologacja da większe zapewnienie, ale aktualnie nie mam chyba tyle funduszy i za radą @KucaQ

chciałbym kupić na przód 235/60 R18, na tył 255/55 R18 przez co będzie większy balon, a tutaj możliwie różnica w średnicy i obwodzie jest mała - czy jest ktoś w stanie potwierdzić, że takie opony nie będą szorować nadkoli ani zahaczać o amortyzatory/sprężyny?

Dziękuję panowie za pomoc 

Opublikowano

Kupuj taki rozmiar, jak masz podane na wklejce na słupku kierowcy.

Jeżeli chcesz, to dla świętego spokoju możesz zmierzyć centymetrem obwód kół z przodu i z tyłu, żeby potwierdzić, czy ewentualne różnice mieszczą się w zakresie +/-1%, żeby oszczędzić xDrive.