Skocz do zawartości

Ubytek płynu chłodniczego 330cd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z 330cd m57 204km, a mianowicie odkad posiadam auto około 7 miesięcy zauwazylem delikatne ubytki płynu chłodniczego przez 6000km dolalem 800ml. Ostatnio została wymieniona pompa wody wraz z termostatem, bo było widoczne zapocenie na łączeniu, lecz problem nadal pozostał, weze wyglądają na suche zbiorniczek również nie posiada śladów pęknięcia.

Opublikowano

Siema 🙂 nie masz problemu z odpowietrzeniem? Jeśli na postoju grzeje normalnie, po rozgrzaniu silnika nie śmierdzi płynem w komorze - to bym proponował sprawdzić chlodnicę spalin. Może przepuszczać i płyn powoli idzie przez wydech.

Opublikowano
  • Autor
8 godzin temu, yeti19 napisał(a):

Siema 🙂 nie masz problemu z odpowietrzeniem? Jeśli na postoju grzeje normalnie, po rozgrzaniu silnika nie śmierdzi płynem w komorze - to bym proponował sprawdzić chlodnicę spalin. Może przepuszczać i płyn powoli idzie przez wydech.

Chłodnicy spalin nie ma poprzedni właściciel wymontował. Ogrzewanie działa prawidłowo samochód trzyma pion nie przegrzewa się, na komputerze sprawdzałem podczas jazdy nie przekracza 92 stopni 

Opublikowano

Cóż, zostaje pościągać osłony od spodu, dobrze rozgrzać auto i na kanał - dobrze obejrzeć, czy gdzieś nie kropelkuje pod ciśnieniem. No i ( odpukać drewnianym młotkiem), na  wszelki wypadek jednak zrobiłbym test uszczelki. Kosztuje tyle co nic, a jaka ulga 😉

Edytowane przez yeti19

Opublikowano

Miałem podobny temat w M47. Zaczeło się od pocenia pod króćcem - wyciekało i odparowywało od razu, więc brak było widocznych wycieków od spodu auta, a tez co jakiś czas musiałem dolewac płyn i to coraz cześciej, aż finalnie króciec strzelił i wywaliło momentalnie cały płyn z układu. 

Opublikowano
  • Autor
58 minut temu, KucaQ napisał(a):

Miałem podobny temat w M47. Zaczeło się od pocenia pod króćcem - wyciekało i odparowywało od razu, więc brak było widocznych wycieków od spodu auta, a tez co jakiś czas musiałem dolewac płyn i to coraz cześciej, aż finalnie króciec strzelił i wywaliło momentalnie cały płyn z układu. 

Będę musiał to sprawdzić, po rozgrzaniu jak ściskam weza Górnego to słyszę jakby było powietrze w okolicach pompy wody, ale tam nic nie widać poza tym pompa ma zrobione z 200km wraz z termostatem 

Opublikowano

A to w M47 miałem podobnie, jak ściskałem górny wąż to było słychać przelewanie przy pompie wody. 

Króciec jest o tyle upierdliwy, że jest pod kolektorem dolotowym, ciężko, ale da się podejrzeć go. Latarka, lusterko i sprawdzisz 🙂

Opublikowano
  • Autor

Wyglada na wilgotny ale to bardziej od oleju spod pokrywy 🫤