Skocz do zawartości

Koła zimowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem na etapie kupna kół zimowych. Wybrałem 19" Triplex Spoke 933 i mam dylemat czy kupować wszystkie 4szt. w tym samym rozmiarze czy może brać z ogumieniem mieszanym bo w tym wzorze jest taka opcja. Różnica w cenie to nie całe 2k i nie wiem czy jest sens dopłacać bo chodzi mi tu głównie o względy estetyczne bo auto fajniej się prezentuje. W ASO mi odradzali min dlatego, że nie można przy mieszanym zakładać łańcuchów. Czy ktoś z was kupował mieszane koła na zimę?

Edytowane przez Marc24

Opublikowano
  • Moderatorzy

Zimówki zostaw w wariancie square czyli przód i tył to samo, w ten sposób nie trzeba kupować opon homologowanych.

Letnie sobie zrób szersze na tyle.

Opublikowano
3 godziny temu, Marc24 napisał(a):

W ASO mi odradzali min dlatego, że nie można przy mieszanym zakładać łańcuchów.

I przy mieszanych też ciężko o znalezienie zimowych z homologacją.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Czy mieszane czy nie to jedna sprawa a czy z Homologacja to druga. Z czego miałoby wynikać to że ten sam rozmiar na obu osiach mA zwalniać z homologacji?

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Ponta napisał(a):

Przy wariancie standardowym przód  tył ten sam rozmiar felg i opon ogumienie nie musi być homologowane ponieważ obwody są takie same.

Z tymi obwodami przy ogumieniu mieszanym masz rację chociaż w instrukcji nie znalazłem informacji, że do jednych musza być z homologacją, a do drugich nie. Jest ogólna informacja, że BMW "zaleca" opony z homologacją. Wszyscy wiemy, że w razie awarii xdrive'a może być różnie. Jeden i drugi rozmiar dostanę na Continentalu z *.

BTW: mój kumpel ma teraz kłopot właśnie z ogumieniem mieszanym do Cayenne. Chce kupić zimówki i nie może znalezć na przód i tył opon jednej firmy nie mówiąc o homologacji Porsche. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

dokładnie tak - czy ogumienie mieszane czy nie brać z homologacją dopóki jest gwarancja

Opublikowano
  • Autor

Dobra, finalnie zamówiłem w tym samym rozmiarze. Dali fajny rabat, przekładkę i przechowanie letnich w cenie. Fajnie, nie będę musiał tachać tych 21" i nie będą zawalać miejsca w garażu. Dzięki za porady chłopaki😉

Edytowane przez Marc24