Skocz do zawartości

Nierówne ułożenie drzwi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z drzwiami kierowcy, a mianowicie są one nieco niżej niż pozostałe, przez co uszczelka nie wystaje tym "meszkiem", jak w pozostałych drzwiach, również błotnik jakby jest w ciut innej pozycji względem słupka niż z prawej strony.

Byłem w ramach gwarancji na ustawienie tego, hałas wiatru się trochę poprawił, ale ostatnio jechałem jako pasażer i zauważyłem, że z prawej strony jest ciszej, no i dopiero zauważyłem, że coś jest inaczej niż w pozostałych drzwiach.

Ktoś sugerował wstawianą ćwiartkę, ale ja nigdzie nie widzę śladów jakichkolwiek napraw, wszystkie śruby w lakierze, zawiasy drzwi mają te same daty, lewy próg, jego osłony, wszystko się zgadza mniej więcej z datą produkcji, plasticzki itp. Samochód był mierzony przy zakupie, jak i również kilka razy przez ubezpieczyciela i wszędzie podobno oryginalny lakier.

Spotkał się ktoś z podobnym problemem? samochód z sierpnia 2023r.

Ktoś wspominał, że w czasie covidu składali te samochody byle jak

Jednak gdyby podnieść te drzwi wyżej, to ta uszczelka już za każdym razem chaczyła by o końcówkę błotnika, co ma miejsce już teraz

lewe drzwi przednie i tylne

image.thumb.png.329ebc31b0b840ed49b33e7b8ad03c2f.png

image.thumb.png.91e7a2855cc997b4c7f68b57b125b117.png

dla porównania prawa strona

image.thumb.png.81dc5b2a9d2b9f9ad57ac9fac5b4759d.png

słupek lewy i kawałek błotnika

image.thumb.png.a2a5241bbabc77302a2d0159de92513f.png

słupek prawy

image.thumb.png.be1b73d53b061368f778005b68732691.png

image.thumb.png.498dc108346c6b07e58c236a17f7918a.png

Edytowane przez kw95s

Opublikowano

Jak dla mnie z tych zdjęć nie wiele widać.

Może lepiej z większej odległości zobaczyć jak biegną szczeliny dołem drzwi do listy progowej i miedzy błotnikiem przednim.

Na białym ładnie szczeliny widać, wiem bo mój też jest biały.

U mnie szczeliny równe, ale przy lewych tylnych drzwiach uszczelka rysuje wnękę drzwi od strony koła. Juz musiałem lekko polerować. Nie wiem z czego to wynika. 

Opublikowano
  • Autor

no właśnie przy progu i blotniku to raczej ok, ale mam wrażenie, jak oglądałem różne egzemplarze, że nigdy nie jest jakoś super

Opublikowano
  • Autor

image.thumb.png.a3c602e8b0b4915b18e945dd93c64071.png

image.thumb.png.eb7ef2b06330eef272bc4edd19e4738c.png

image.thumb.png.7022d368e51ad01ac5819debe7bdd163.png

image.thumb.png.951c89fb61088de60fe58ddbec73cc2c.png

Edytowane przez kw95s

Opublikowano

Szczeliny wyglądaja dobrze.

Może głupie pytanie, ale czy błotnik i drzwi kierowcy nie mają innego oscienia?

Chyba, że to wina zdjęcia.

Edytowane przez Marcinuj

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, Marcinuj napisał(a):

Szczeliny wyglądaja dobrze.

Może głupie pytanie, ale czy błotnik i drzwi kierowcy nie mają innego oscienia?

raczej nie, chyba tak światło pada, nie widać żeby jakiekolwiek śrubki były odkręcane...

Opublikowano
  • Moderatorzy

To nie z drzwiami masz problem, drzwi dobrze siedzą co widać przy okazji szczelin między drzwiami przód a tył czy błotnikiem a progiem.

Same drzwi to drzwi bez ozdobników, więc może tam poszukaj problemu lub wymień tę uszczelkę/ozdobną listwę.

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, Ponta napisał(a):

To nie z drzwiami masz problem, drzwi dobrze siedzą co widać przy okazji szczelin między drzwiami przód a tył czy błotnikiem a progiem.

Same drzwi to drzwi bez ozdobników, więc może tam poszukaj problemu lub wymień tę uszczelkę/ozdobną listwę.

wiesz, auto na gwarancji, może docisnę ASO, bo to są jakieś żarty, że nie potrafią tego ogarnąć...

tę uszczelkę górną da się jakoś źle zamontować?

Edytowane przez kw95s

Opublikowano
  • Moderatorzy

Tak jak wszystko w wozie, to jest montowane przez ludzi, każda szczelina ma określoną normę +/- na tolerancję. Zobacz szczeliny czasem w 2 takich samych modelach w salonie - bywa różnie. A już nie wspomnę jak spasowane był przody w e92 salonowych, każdy inaczej, ale to osobna historia.

Ja bym zaczął, jak ze wszystkim, od najprostszych rozwiązań - zdejmij tę ramkę/uszczelkę lub niech oni to wymienią, tylko porozmawiaj jak z ludźmi nie rzucaj tam inwektyw. panie takie a taka sytuacja chcę to rozwiązać i tyle, masz takie podejrzenie.

Inna sprawa, że np. część na 1 montaż i potem po 4 latach jak chcesz coś kupić i już może być produkowana przez innego producenta i nawet faktura się może różnić.

Klasyka to dywany nowe z ASO do z4 które chyba do trabanta by pasowały a nie do z4, a z 5 kompletów przerobiłem.

EDIT: Ja bym tym się nie przejmował, jest wszystko w granicach normy jak spojrzałem dobre 4 min na fotki.