Skocz do zawartości

Rozładowujący się akumulator m47

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Posiadam problem z prądem. Auto ostatnio dość często żeruje akumulator. Akumulator posiadam 3 lata, po podpięciu pod tester wskazuje że akumulator jest dobry tylko nienaładowany. 
Błędy na komputerze wskazują na alternator i sterownik świec żarowych. Alternator po regeneracji (wymieniony regulator, poprzedni przeładowywał co powodowało notoryczne spalanie świec żarowych 1,2 i 4), sterownik świec żarowych założony nowy (Huco) dwa tygodnie temu wraz z przewodem zasilającym. Przewód sterujący pomiędzy sterownikiem silnika a sterownikiem świec żarowych sprawdzony, alternator ładuje 14,1-14,2. 
Ostatnio zauważyłem że po zaparkowaniu, zgaszeniu i zamknięciu samochodu słychać jak lampy xenon się ustawiają jakieś 2-4 min , i tak co jakiś czas się powtarza. Zamówiłem wiązkę IBS, powinienem w poniedziałek sprawdzić czy to pomoże. No chyba że ktoś miał może podobny problem i jest w stanie podpowiedzieć co mogę jeszcze sprawdzić. 
Samochód to e91 2007 silnik m47 163 KM 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Udało się coś ustalić? Wymiana klany pomogła ?

Też mam E91 320d 3 letni akumulator i ostatnio zauważyłem że wywala błąd 3EED czyli problem z zarządzaniem energią. Akumulator raczej dobry muszę raz na tydzień doładować. 

Opublikowano
9 godzin temu, bolej1 napisał(a):

Akumulator raczej dobry muszę raz na tydzień doładować. 

No to akumulator raczej nie jest dobry, skoro go musisz raz w tygodniu doładować. 

Opublikowano

Sprawdź prąd rozruchowy akumulatora i jego rezystancję wewnętrzną specjalnym testerem. Sprawdź też pobór prądu po zamknięciu auta; przez 40-kilka minut będzie wyższy - około 3 A, po tym czasie powinien spaść do 20 mA. 

Edytowane przez bracholo
.

Opublikowano

Z akumulatorem nie jest tak że samochód nie odpala. Nie chcę żeby spadł poniżej 12.3V dlatego doładowuje. Prąd spoczynkowy mierzyłem jest 20mA po 30 min. Ale wciąż wywala błąd tyle tylko że nie regularnie.