Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elo Ludziska!!

Mam pytanko, mam u siebie felgi stalowe a na nich opony 205/65/15 juz wylatane troche i moge miec za friko piekny komplecik 195/65/15.

Czy moge je bezproblemowo zalozyc na moje felgi i czy nie bedzie troche za wasko??

Mowa oczywiscie caly czas o zimowkach.

Zapraszam na forum uzytkownikow Diesla

http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano
7er to nie czołg...... :twisted2:

bo nie ma wieżyczki, ale transporter całkiem, całkiem :mrgreen:.

Jak pisałem troszkę ..... :wink:

http://img291.imageshack.us/img291/9725/3500ga.jpg

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Elo Ludziska!!

Mam pytanko, mam u siebie felgi stalowe a na nich opony 205/65/15 juz wylatane troche i moge miec za friko piekny komplecik 195/65/15.

Czy moge je bezproblemowo zalozyc na moje felgi i czy nie bedzie troche za wasko??

Mowa oczywiscie caly czas o zimowkach.

Musisz sprawdzić ilu calowe masz felgi, ostatnio sam zmienialem na zimowki i rozeznalem sie w temacie. Opony o rozmiarze 195/65/15 mozna zalozyc na felgi 6 lub 6,5 cala, jezeli masz wieksze felgi np 7 calowe, to 195'tki beda niedobre - istnieje mozliwość zsunięcia się opony z felgi !!. dla felgi 7 calowej minimalny rozmiar opony to 205... Takie dane maja oponiarze w swoich katalogach.

Sam nabylem ostatnio fajne oponki fulda Montero 2 195/65/15 ( ktore polceam) i musialem niestety kupic rowniez i felgi 6,5 cala... troche kosztow bylo, ale przynajmniej mam spokoj z zimowkami na pare lat..

m62, V8, 245 km
Opublikowano

przerabiałem to na swojej e 32

dostałem takie opony wraz z felgami-po założeniu jezdziło mi się tragicznie,auto się bujało :?: tak jakby zamiast kół miało sprężyny,żal d... sciskał(jednosezonowe były)ale musiałem je oddać

Opublikowano

kurcze...panowie to akurat moja dziedzina..zeby nie powiedziec"powolanie" ...zakladaj smialo,nic nie bedzie..troszke nizej bedzie,ale bez przesady..na zime wezsze kolo lepsze ,

smialo dmuchaj po nie i zakladaj puki sa za free!!! :cool2:

a ja nie sprzedaje swojej 7ki.

odpowiem na kazde pytanie zwiazane z felgami,oponami.

Opublikowano
Maciek79, ja nie wiem kto jest Twoim informatorem, ale on chyba nie wiem co mówi.... 195 na 7cali zle?? No nie powalaj mnie tu na ziemię... :modlitwa:

Poprostu slyszalem to od 2 oponiarzy, Jeden mial katalog z ktorego wyraznie wynikalo ze na felgi 7J minimalny rozmiar opony to 205..

Nie wiedzialem ze to az taka "powalajaca" opinia..

Byc moze wielu jezdzi ze 195tkami na 7J i wszystko jest ok.. Ja zasugerowalem sie tymi danymi z katalogu, i do zimowek 195 dokupilem stalowki 15' 6,5J, natomiast alu 15' 7J z gumami 205 czekaja w piwnicy do wiosny ;-)

m62, V8, 245 km
Opublikowano

na felgr 7 cali 235 wejdzie...powiem inaczej oryginalnie e38 w 16" ma szerokosc opony 235/60/16 przy szerokosci 7,5J..ale zamiennikiem moze byc 245/55/16 ale juz felga ma szerokosc 8J..oryginalnie..tyle ,ze jesli zalozysz na 7,5J opone 245/55/16 to tolerancja zostanie zachowana i wszystko bedzie ok..poprostu na chlposki rozum ..na 8J 245/55/16 i ta sama opona na felge 7,5J bedzie wiekszy balon ..i komfort..

jesli na felge 7J zalozysz 235..bedzie to pomponiasto wygladac ..

jezeli chodzi o 9J to 235 tez moze byc...nie bedzie za waska..wzgledem 7J czy 8J..bedzie minimalnie 235 na 9J troszke naciagnieta ale spoko..tyle zt 235 na feldze 9J troszke sie rozejdzie..nie bedzie zle..tyle ze mam za malo info..jakie opony wszystkie 4szt itp...

powiem nawet ze tu mam sasiada ktory na 18 felge "carlsson" 10J zalozyl 225/40/18..i wyglada to mocno naciagniete..ale hmmm ciekawie..

a ja nie sprzedaje swojej 7ki.

odpowiem na kazde pytanie zwiazane z felgami,oponami.

Opublikowano

Elo ludziska!

Odgrzewam temat bo znowu sytuacja sie ponawia.

Mianowicie u znajomego w e39 siedza sobie kolka 225/55/16 na alu i on chce je zmienic na jakies zimowki i tutaj pytanie: Jaki rozmiar opon powinien zastosowac( chcialby cos o szerokosci 205)

Pozdrawiam

Zapraszam na forum uzytkownikow Diesla

http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano
Elo ludziska!

Odgrzewam temat bo znowu sytuacja sie ponawia.

Mianowicie u znajomego w e39 siedza sobie kolka 225/55/16 na alu i on chce je zmienic na jakies zimowki i tutaj pytanie: Jaki rozmiar opon powinien zastosowac( chcialby cos o szerokosci 205)

Pozdrawiam

205/60/16 będą OKi :wink:

pozdrawiam

Prezes

Moja flota: •Czarna & •eMka & •Kalinka & •Malutka

Opublikowano

http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp?Rozmiar=205%2F65R15&tolerancja=2%25&imageField.x=89&imageField.y=13

jest to strona gdzie mozecie zobaczyc jakie zamienniki mozna zalozyc do naszych autek a i do innych

skoro wezsza opona jest lepsza to dlaczego nikt nie zaklada np 165/80/15 przeciesz bedzie tansza i lepsza :lol: , powinno sie zakladac opony jakie producent auta zaleca albo zamiennik ktory wielkoscowo bedzie najbardziej zblizony do opony orginalnej

a fulda to chyba nie jest najlepsza opona :cry2: , kolega mial i na mala gorke w gorach mielismy problemy z podjazdami nie polecam FULDY :(

Opublikowano
ja mam opony 225 i jest ok na 8 cali a miałem letnie 255 i mnie rzucało w koleinach ale słyszałem ze im wezsze tym lepsze opony na zime
Opublikowano

W mojej 730i na zimę mam 205/65/15 a na lato 225/60/15 i uważam że zbyt wąskie koła to zły pomysł -- bardzo często widuję 195 w E-34 - bo to chyba był standard, ale nie widziałem jeszcze żadnej E-32 bo tam przecież minimum to 205.

Znam takie przypadki w kilku autach -- okazje lub "oszczedność właścicieli" -- zazwyczaj efektem tych działań było pogorszenie trakcji -- auto sie dziwnie bujało, miało gorszą przyczepność, itd.

Ale jeśli to będą zimówki - w dodatku dobre i za free (inaczej też się jeździ zimą - wolniej) to też miałbym dylemat jak Ty.

Pozdrawiam :-)

Opublikowano
ja mam znajomego w wulkanizacji opon juz troche sie znamy i on tak twierdzi a co do rozmiaru na lato to podajesz szczegółowo tak ja tez zrobie 255\40\17 miał prawo pływac
Opublikowano
w pierwszej kolejności trzeba zwrócić uwagę na indeks nośności i prędkości! jak pasuje to brać pompować nie żałować!!!
Bring More Women
Opublikowano
no z tym indeksem predkosci sie nie zgodze bo kto bedzie w zimie jezdzil powyzej 200, bo ja nie opoma powinna byc w odpowiednim rozmiarze bo jazda nie jest jak powinna byc
Znam takie przypadki w kilku autach -- okazje lub "oszczedność właścicieli" -- zazwyczaj efektem tych działań było pogorszenie trakcji -- auto sie dziwnie bujało, miało gorszą przyczepność, itd.
i zgodze sie tu z kolega