Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Szukam taniej szpery. Nie zależy mi na motorsportcie czy grubym upalaniu rond. Zależy mi na tym aby auto - w szczególności na mokrym! - prowadziło się pewniej. Z otwartym dyfrem nigdy do końca nie wiem czy zepnie czy nie.

Wiadomo, najlepiej zbudować sobie szpere płytkowa, ale to jest dobre 7k+. Na allegro pojawiły się szpery blackline za 3200-3500 zł. To już akceptowalne ceny. Ale czytałem różne opinie o szperach typu torsen, więc może ktoś ma prawdziwe doświadczenie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W e46? Powaznie? Co ty masz za monstrum ze szpere chcesz w to pakowac? 

• Lubię to 1
Opublikowano
11 godzin temu, Detch napisał(a):

Ale czytałem różne opinie o szperach typu torsen, więc może ktoś ma prawdziwe doświadczenie.

Kiedyś trafiłem na info, że płytka vs torsen to "jedynie" trochę inna charakterystyka pracy co powoduje, że są dedykowane do innych sportów. Jendak z punktu widzenia "przeciętnego Kowalskiego" nie powinno być to zauważalne w codziennej nawet ostrzejszej jeździe. Ile w tym prawdy nie wiem ale do mnie to trafia. Niestety jednak sam doświadczenia nie mam więc i tak już za dużo bo nic pisać nie powinienem.

Opublikowano

TorSen C lata w dobrych autach z napędem na cztery buty. Do e46 też można adoptować, gotowa wkładka kosztuje coś około 3500 PLN, ale w zasadzie pasuje nie do każdego dyfra. Przeważnie oferują do 188 3.45. 

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, yeti19 napisał(a):

Przeważnie oferują do 188 3.45. 

A co za różnica jakie przełożenie? To nie jest tak, że zmienia się wyłącznie ilosć zębów? Gabaryt "zębatek" w danej wielkości dyfra jest ten sam?

Edytowane przez kosteg
Opublikowano

Różnica w przełożeniu rzeczywiście może nie mieć znaczenia ( może, bo sam dotąd dyfra nie rozbierałem). 

Dopisek odnosił się głównie do tego co oferowane jest w sprzedaży. Nie komentuję tego, czy sprzedający się zna.

😉