Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, czy ktoś spotkał się z problemem ze światłami polegającym na tym, że gdy palą się wszystkie światła stopu i włączę światła przeciwmgielne to wtedy gaśnie lewy stop. Po lewej stronie działa albo stop albo światło przeciwmgielne natomiast po prawej palą się obydwa w tym samym czasie.

Opublikowano
6 minut temu, yeti19 napisał(a):

Nie masz zwarcia do masy po lewej? Sprawdź wtyczki, przedzwoń przewody.

Tego nie wiem dziś sprawdzę, ale zapomniałem dodać że jeszcze pali się kontrolka przepalonej żarówki, a wszystkie świecą

Opublikowano

Wygląda to jak problem z modułem FRM. Podepnij kompa by sprawdzić od któej żarówki daje błąd (ewentualnie wyklikaj kod CC-ID). 

• Lubię to 1
Opublikowano
21 minut temu, KucaQ napisał(a):

Wygląda to jak problem z modułem FRM. Podepnij kompa by sprawdzić od któej żarówki daje błąd (ewentualnie wyklikaj kod CC-ID). 

A czy może mieć to związek z lampą prawą (chodzi o ten fragment który jest wbudowany w klapę) wczoraj przerwał mi się kabel wiązki miedzy klapą a karoserią. Polutowałem i zaizolowałem wszystkie przewody. I prawa strona działa dobrze na początku był bład 3 żarówek prawej strony, po naprawie wydaje się ze jest ok, ale właśnie zauważyłem dziwne zjawisko po lewej stronie.

Opublikowano
2 godziny temu, KucaQ napisał(a):

Bład jest taki:

• CC-ID 136 – Left Brake Light Failure
Opublikowano (edytowane)

Sprawdziłbym styki, po pierwsze. Po drugie - popraw mnie, jeśli się mylę, ale żarówka przeciwmgielnego robi chyba też za drugą fazę stopu. Jeśli szwankuje, objawy jak wyżej. Kup taką jaką powinna być i sprawdź czy dalej masz dyskotekę 😉

Edytowane przez yeti19
Opublikowano
7 godzin temu, Brzoxak napisał(a):

A czy może mieć to związek z lampą prawą (chodzi o ten fragment który jest wbudowany w klapę) wczoraj przerwał mi się kabel wiązki miedzy klapą a karoserią

Z lampą prawą nie, ale z wiązką jak najbardziej. Może gdzieś jeszcze robić zwarcie i będą cyrki.

Błąd masz typowo od żarówki światła stopu. Dla pewności wymień wszystkie na nowe, to że świecą, nie oznacza że są w pełni sprawne, mogą być już u kresu żywota. W preLCI masz praktycznie 4 żarówki stopu (ale przy zwyczajnym użytkowaniu świecą tylko 2 zewnętrzne, wewnętrzne zapalają sie przy gwałtownym hamowaniu z aktywowanym ABS). Może te wewnętrzne masz spalone?

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za pomoc, faktycznie wadliwa okazała się jedna żarówka po zamianie na inną wszystko wróciło do normy. Nie było to oczywiste ponieważ ta wadliwa żarówka działała normalnie w innych gniazdach jak i w tym samym gnieździe od stopu po prawej stronie, ale w tym po lewej już coś nie stykało. Wiec chyba moja naprawa wiązki jakoś się powiodła😅.

Dziękuję jeszcze raz za naprowadzenie😄

Temat można zamknąć.

Edytowane przez Brzoxak