Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, adamjttk napisał(a):

Kolejna sprawa o ktorej zapomnialem --> bez kluczyka nie da sie dezaktywowac fabrycznego alarmu (przydaje sie na promach np w moim przypadku bo buja i go aktywuje jak sie nie wylaczy)

Huh. To dla dyskwalifikuje DK w telefonie. Ale aż muszę sprawdzić bo niechce mi się wierzyć. Z drugiej strony w tym aucie jest tyle niedociągnięć technologicznych, że jednak by mnie to nie zdziwiło.

• Haha 1
Opublikowano
13 godzin temu, adamjttk napisał(a):

Kolejna sprawa o ktorej zapomnialem --> bez kluczyka nie da sie dezaktywowac fabrycznego alarmu (przydaje sie na promach np w moim przypadku bo buja i go aktywuje jak sie nie wylaczy)

A w jaki sposób dezaktywujesz alarm z kluczyka?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, i043W napisał(a):

Huh. To dla dyskwalifikuje DK w telefonie. Ale aż muszę sprawdzić bo niechce mi się wierzyć. Z drugiej strony w tym aucie jest tyle niedociągnięć technologicznych, że jednak by mnie to nie zdziwiło.

W instrukcji jest napisane, ze alarm jest dezaktywowany przy zamknieciu auta z apki z "wiekszej odleglosci".

U mnie to w praktyce nijak nie dzialalo - tzn jak zamykalem auto z apki stojac kilka m od auta to po kilkunastu minutach uruchamial sie alarm na promie.

Jak sie uruchomi alarm i auto otworzysz z apki (to koniec alarmu) i ponownie zamkniesz, to po chwili alarm znowu wyl 😮

Capture12.jpg

2 godziny temu, Shudder napisał(a):

A w jaki sposób dezaktywujesz alarm z kluczyka?

Jak uzywasz kluczyka to po zamknieciu auta klikasz na kluczyku ikonke BMW i sie dezaktywuje (ale tylko czujnik ruchu i przechylu, o czym nie wiedzialem!, myslalem ze caly alarm sie wylacza a nie tylko te konkretne opcje)

Capture234.jpg

Co natomiast dla mnie jest glupota - ze nie ma opcji wylaczenia alarmu po prostu w menu samochodu, w GUI, ten alarm wg mnie i tak nic nie daje i jest bezuzyteczny.

No chyba ze jestem slepy i nie umiem tej opcji znalezc w GUI, moze ktos poratuje?

Edytowane przez adamjttk
  • Dziękuję 1

.

Opublikowano

Być może problemem przy wyłączeniu alarmu poprzez zamknięcie z aplikacji jest "greater distance". Nie jest to sprecyzowane czy jest to 5 metrów czy 50?

Powinni dodać taką funkcjonalność w aplikacji jak wyłączenie alarmu od przechyłu i ruchu albo nawet całkowicie.

Czy auto jakoś sygnalizuje wyłączenie alarmu?

Opublikowano

DziekiZ znalazlem zastosowanie zwyklego DK 😄 Czasami jak ide na rower i mam okulary w aucie to przynajmniej nie musze zasuwac po kluczyk i odnosic tylko otworze telefonem xD i przypomina jakbym zapomnial telefon przy wyjsciu z auta ze lezy na tacce

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Godzinę temu, Shudder napisał(a):

Być może problemem przy wyłączeniu alarmu poprzez zamknięcie z aplikacji jest "greater distance". Nie jest to sprecyzowane czy jest to 5 metrów czy 50?

No wlasnie nie jest sprecyzowane i moze znaczyc cokolwiek.

Do tego jak to ma wygladac w praktyce - mam wysiasc z auta, isc kilkadziesiat m dalej, zostawiajac auto otwarte, i dopiero potem zamknac? Nie rozumiem tego zupelnie i u mnie po prostu nie dzialalo. Zrezygnowany wrocilem do kluczyka po prostu.

Powinni dodać taką funkcjonalność w aplikacji jak wyłączenie alarmu od przechyłu i ruchu albo nawet całkowicie.

100% zgody, to by zalatwialo moj problem zupelnie, po prostu mialbym nieaktywny alarm i tyle.

Mi ten alarm i tak jest niepotrzebny, nie za bardzo wierze ze kogokolwiek odstraszy od ukradzenia auta.

Czy auto jakoś sygnalizuje wyłączenie alarmu?

Tak, z zewnatrz widac jak miga czerowna dioda na lusterku wstecznym, tak co ~2s wg instrukcji

39 minut temu, Sheppard25 napisał(a):

DziekiZ znalazlem zastosowanie zwyklego DK 😄 Czasami jak ide na rower i mam okulary w aucie to przynajmniej nie musze zasuwac po kluczyk i odnosic tylko otworze telefonem xD i przypomina jakbym zapomnial telefon przy wyjsciu z auta ze lezy na tacce

Tak, to jest wg mnie jedyne sensowne zastosowanie DK, ze czasem, awaryjnie mozna zostawic kluczyki w domu jak sie idzie pobiegac tylko z np telefonem czy smartwachem i kluczyk by przeszkadzal (nie ma kieszeni etc)

.

Opublikowano

Muszę sprawdzić z tym alarmem. Prom i przechyły mam gdzieś, nie korzystam regularnie, na wycieczki i tak brałbym kluczyk. Chodzi mi o sytuację, że przypadkiem włączę alarm i czy jestem w stanie go za pomocą DK wyłączyć, np przykładając telefon do klamki.

Opublikowano

A jeszcze jedna rzecz jest durna z DK, czy w ogóle z kluczykami. Albo ja nie mogę znaleźć opcji w menu aby działało jak chce. 

Jak jadę z żoną to nie biorę kluczyka ze sobą, bo ona zawsze ma w torebce. Ale... myślałem, że jak mam DK I poloze telefon na ładowarce to automatycznie mój profil wskoczy mimo, że auto zostało otwarte przez kluczyk. Tak się nie dzieje...

Muszę ręcznie zmienić profil i tu druga sprawa, aby zmienić profil muszę się naklikać kilka razy! Zmień profil, wybierz profile, wpisz PIN, ok i potem jeszcze czekać kilka sekund aż się przemieli, ehh. Nie rozumiem dlaczego tego nie można zrobić jednym kliknięciem, dlaczego muszę pin ustawiać w ogóle aby móc na "nie swoim" kluczyku swój profil włączać, czemu to nie jest opcja...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
27 minut temu, i043W napisał(a):

Jak jadę z żoną to nie biorę kluczyka ze sobą, bo ona zawsze ma w torebce. Ale... myślałem, że jak mam DK I poloze telefon na ładowarce to automatycznie mój profil wskoczy mimo, że auto zostało otwarte przez kluczyk. Tak się nie dzieje...

Tu nie moge sie zgodzic, to by bylo nielogiczne.

Jezeli auto jest "otwierane" z kluczyka to ten profil jest aktywny - siedzenia sie dopasowuja automatycznie, ustawienia GUI etc

Polozenie telefonu na tacce nie ma nic wspolnego z profilami - tam jest tylko potwierdzenie, ze mozna auto odpalic w przypadku korzystania z opcji bezkluczykowej.

Wyobraz sobie sytuacje odwrotna - ze jedziesz na swoim profilu a zona Ci kladzie swoj tel. na tacke zeby go sobie podladowac tylko a tu sie profile przelaczaja 😉

Co do opcji wyboru profilu w menu - tu 100% zgody, w Tesli mam to na ekranie glownym i zmiana profilu zajmuje doslownie pol sekundy, 2 kliki, no ale to juz inna historia. W Twoim przypadku bym po prostu otwieral pierwszy auto ze swojego kluczyka jezeli kierujesz, zmiana profili jest upierdliwa po prostu w menu.

Mi czasem przy wyborze profilu kaze skanowac telefonem jakies kody QR ktore sie wyswietlaja na ekranie, to juz wogole paranoja i odpuszczam wtedy temat zupelnie, za stary jestem, dla mnie auto musi byc po prostu mega funkcjonalne i przyjazne bo sa ostatnie lata bardzo skomplikowane, coraz wiecej apek, softu etc ^^

.

Opublikowano

Nie wiej jak jest w innych wersjach ale w LCI jest to dość proste. Przy odpaleniuauta od razu na wyświetlaczu jest info o profilu i wystarczy klinkąć zmianę -> wybrać profil -> wpisać pin. Jeżeli profil chce się zmienić podczas podróży to wystarczy kliknąć na ludzika w prawym górnym rogu co otworzy listę profili i wybrać pożądany i potwierdzić pinem.

Jeżeli masz kluczyk przypisany do profilu to nie ma innej opcji jak ręcznie się przełączyć.

Opublikowano
39 minut temu, Shudder napisał(a):

Nie wiej jak jest w innych wersjach ale w LCI jest to dość proste

Jest proste, ale niewygodne. Nie chcę klikać kilka razy przy wsiadaniu do auta. Po odblokowaniu powinna być lista lub ikonki profili z zaznaczonym tym który otworzył kluczyk. Po kliknięciu w inny profil powinien od razu przełączyć. Żadnych potwierdzeń, żadnych pinów (chyba, że ktoś chce). Jeden klik i tyle.

@adamjttk też myślę, że takie podejście zastosowało BMW. Ale moim zdaniem ono mogłoby być domyślne. Nie ma powodu aby nie dodać opcji, że jeżeli położy się telefon na tacce przed odpaleniem auta to jego powiązany profil zaskakuje. Prosta rzecz. Szczególnie, że nikt nie kładzie telefonu na tej ładowarce aby sobie telefon podładować, dobrze wiemy i BMW się, że maks jej wydajności to podtrzymanie baterii. Tam powód jest a są to koszty i słabe ogarnięcie ludzi w BMW w kwestii ergonomi infotainmentu.