Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czy wasze szyby tez są podatne na ,,wyszczypki,, i pęknięcia byle kamieniem ? Moja przednia szyba jest już po naprawie ( wyszczyp wielkości główki zapałki ) a przy dzisiejszym myciu zauważyłem dwa malutkie wyszczypania, których nie było słychać uderzenia. Czytam na innym forum, że to jest ogólna słabość szyb, spowodowana ograniczeniem wagi samochodu, a właściciele subaru wkurzeni na pękanie, wydębili jakieś działania od producenta.  

Tu do poczytania >>>>  https:/ / www.reddit.com/r/BMW/comments/1988nuu/excessive_windshield_chippingcracking_do_the_bmw/?tl=pl

Edytowane przez Franek Dolas
link
Opublikowano

Mam podobnie pełno drobnych odprysków po kamieniach i ogl szyba się dosyć mocno rysuje porównując do szyby z mojego poprzedniego bmw f30 napewno tam tyle tego nie było w tak krótkim czasie

Opublikowano

W F40 i G21 podobnie, a staram się nie jeździć na zderzaku 😉 Mam wrażenie, że najwięcej tych drobnych pojawia się po jeździe na ekspresówkach/autostradach w czasie deszczu, kiedy syf z drogi jest podbijany z wodą spod kół 

Opublikowano

W X1 F48 w ciągu pół roku 2 razy wymieniałem szybę przednią i nawet dostałem pismo od ubezpieczyciela z informacją, ze jeśli w tak krótkim czasie dojdzie do kolejnej wymiany to rozpatrzą możliwość nieprzedłużenia ze mną kontraktu ubezpieczeniowego. U żony w A1 po trzech miesiącach są trzy wyszczerbienia a jedno z nich musiałem zakleić bo zaczynał robić się pajączek.

Opublikowano

Odebrałem i do domu 20 km nie dojechałem i już miałem odbicie powstałe od kamienia na przebudowie. Na szczęście czytałem na FB grupa X1 że szyby sa mięciutkie i wykupiłem dodatkowe ubezpieczenie bo szyba do headup to będzie słony wydatek 

2025-4-26 18-12-46.jpg

Opublikowano
W dniu 2.07.2025 o 15:31, arckx napisał(a):

W X1 F48 w ciągu pół roku 2 razy wymieniałem szybę przednią i nawet dostałem pismo od ubezpieczyciela z informacją, ze jeśli w tak krótkim czasie dojdzie do kolejnej wymiany to rozpatrzą możliwość nieprzedłużenia ze mną kontraktu ubezpieczeniowego. U żony w A1 po trzech miesiącach są trzy wyszczerbienia a jedno z nich musiałem zakleić bo zaczynał robić się pajączek.

Wymieniasz na taką samą fabryczną? Może trzeba wybrać innego producenta?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 6.07.2025 o 16:28, Korg napisał(a):

wykupiłem dodatkowe ubezpieczenie bo szyba do headup to będzie słony wydatek 

Dobry ruch, ja również dobrałem pakiet oryginał/ 10 000 PLN  🙂

Opublikowano
W dniu 6.07.2025 o 21:56, marcinq78 napisał(a):

Wymieniasz na taką samą fabryczną? Może trzeba wybrać innego producenta?

Te wymienione szyby nie były oryginalne lecz jakieś zamienniki bo moje ubezpieczenie przewidywało wymianę właśnie na takie tańsze