Skocz do zawartości

Szyba przednia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy wasze szyby tez są podatne na ,,wyszczypki,, i pęknięcia byle kamieniem ? Moja przednia szyba jest już po naprawie ( wyszczyp wielkości główki zapałki ) a przy dzisiejszym myciu zauważyłem dwa malutkie wyszczypania, których nie było słychać uderzenia. Czytam na innym forum, że to jest ogólna słabość szyb, spowodowana ograniczeniem wagi samochodu, a właściciele subaru wkurzeni na pękanie, wydębili jakieś działania od producenta.  

Tu do poczytania >>>>  https:/ / www.reddit.com/r/BMW/comments/1988nuu/excessive_windshield_chippingcracking_do_the_bmw/?tl=pl

Edytowane przez Franek Dolas
link

Opublikowano

Mam podobnie pełno drobnych odprysków po kamieniach i ogl szyba się dosyć mocno rysuje porównując do szyby z mojego poprzedniego bmw f30 napewno tam tyle tego nie było w tak krótkim czasie

Opublikowano

W F40 i G21 podobnie, a staram się nie jeździć na zderzaku 😉 Mam wrażenie, że najwięcej tych drobnych pojawia się po jeździe na ekspresówkach/autostradach w czasie deszczu, kiedy syf z drogi jest podbijany z wodą spod kół 

Opublikowano

W X1 F48 w ciągu pół roku 2 razy wymieniałem szybę przednią i nawet dostałem pismo od ubezpieczyciela z informacją, ze jeśli w tak krótkim czasie dojdzie do kolejnej wymiany to rozpatrzą możliwość nieprzedłużenia ze mną kontraktu ubezpieczeniowego. U żony w A1 po trzech miesiącach są trzy wyszczerbienia a jedno z nich musiałem zakleić bo zaczynał robić się pajączek.

Opublikowano

Odebrałem i do domu 20 km nie dojechałem i już miałem odbicie powstałe od kamienia na przebudowie. Na szczęście czytałem na FB grupa X1 że szyby sa mięciutkie i wykupiłem dodatkowe ubezpieczenie bo szyba do headup to będzie słony wydatek 

2025-4-26 18-12-46.jpg

Opublikowano
W dniu 2.07.2025 o 15:31, arckx napisał(a):

W X1 F48 w ciągu pół roku 2 razy wymieniałem szybę przednią i nawet dostałem pismo od ubezpieczyciela z informacją, ze jeśli w tak krótkim czasie dojdzie do kolejnej wymiany to rozpatrzą możliwość nieprzedłużenia ze mną kontraktu ubezpieczeniowego. U żony w A1 po trzech miesiącach są trzy wyszczerbienia a jedno z nich musiałem zakleić bo zaczynał robić się pajączek.

Wymieniasz na taką samą fabryczną? Może trzeba wybrać innego producenta?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 6.07.2025 o 16:28, Korg napisał(a):

wykupiłem dodatkowe ubezpieczenie bo szyba do headup to będzie słony wydatek 

Dobry ruch, ja również dobrałem pakiet oryginał/ 10 000 PLN  🙂

Opublikowano
W dniu 6.07.2025 o 21:56, marcinq78 napisał(a):

Te wymienione szyby nie były oryginalne lecz jakieś zamienniki bo moje ubezpieczenie przewidywało wymianę właśnie na takie tańsze 

Opublikowano
W dniu 6.07.2025 o 21:56, marcinq78 napisał(a):

Masz head Up?

Jeżeli tak to jak działa  na zamienniku?

Opublikowano

Opisywałem sytuację z X1 F48 której już nie posiadam od ponad 2 lat i tam nie miałem HUDa.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mam szybę wymienioną u BMW Sikora. Podczas desczu w nocy słaba widoczność. Zgłaszałem to ale olali temat jak to w Mikołowie u Sikory. Ja też ołałem z tego powodu onktórym piszesz masa odprysków. Szyby w BMW powinni wynianiać przy tankowaniu auta na Orlenie. Sprawdź czy twoja szyba nie smuży w nocy gdy pada descz. Katastrofa jazda autem dobrze że x7 ma duże szyby ale i tak podczas deszczu zaraz po wymianie musiałem przeczekać descz na MoP bo nie dałonsię jeździć. Uważam że albo zły montaż, wadliwa szyba, a ktoś inny pdsunął mi ciekawostkę że serwisu zakladają podróby ze znaczkami oryginałow - biorąc pod uwagę że podobną sytaucje mam z Audi A6 to zaczynam w to wierzyć

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Szyby w BMW są słabej jakości. Na mojej co chwilę pojawiają się nowe odpryski, i to nie wiadomo kiedy. Patrząc na inne auta stojące na parkingu, nie widać na nich takich uszkodzeń. Co najlepsze, o takim problemie dowiedziałem się dopiero, odkąd sam mam BMW.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Jakość oryginalnych szyb w BMW X1 U11 jest wręcz tragiczna. 

Służbowo jeżdżę ogromne ilości kilometrów ( od 50 do 100 tys km rocznie) różnymi markami (Skoda, Ford, Peguot czasem Toyota, Volvo). Przy takich przebiegach czasami zdarza się strzał w szybę i szyba ma "rybią łuskę" lub pajączka. Jak często trzeba wymienić szybę przednią- szacuje, że co ok. 100 - 150 tys km.  Oczywiście czasami jest to po 50 tys. a czasami po 200 tys. Dla przykładu, obecnie "katuje" Partnera, który ma 485 tys km (tak pół miliona - silnik 1,6 HDI) i wstawioną trzecią szybę przednią. Prywatnie z żonką "bujam" się X1 U11 30e - po 10 tys. km  nagle 10 cm. pękniecie szyby w górnej części - serwis stwierdził, że jest ślad po odprysku (jeżeli można było tam coś dostrzec to miało wielkość mniejszą od ostrza szpilki ! - czy był to elekt pęknięcia czy też pękniecie było efektem tego mikroskopijnego ubytku - nie do rozstrzygnięcia) - szyba wymieniona z ubezpieczenia - koszt pawie 6 tys. Teraz auto ma przebieg 25 tys km i ponownie pękniecie szyby na ok 5cm w dolnej część. Szyba ponownie jest do wymiany. Serwis pewnie stwierdzi, że to wyjątkowy pech i jest tam jakiś mikroodprysk od kamienia, ubezpieczyciel  zapewne zapłaci za kolejną wymianę szyby a ja "wiem swoje". Za każdym razem gdy do tej pory "tłukłem szybę" to doskonale wiedziałem kiedy i gdzie to się stało, za każdym razem był to efekt strzału, po którym w niekontrolowany sposób używałem niecenzuralnych słów, za każdym razem byłem pewien, że odprysk czy pęknięcie to nie jest wina szyby tylko normalny pech. Komfort BMW zapewnia stłuczenie szyby przedniej bez narażenia kierowcy na stres - szyba pęka i nawet nie wiesz kiedy to się stało i czego to jest efekt. 

Jakość tego auta to jedna wielka tragedia !!!

Opublikowano
W dniu 16.03.2026 o 10:21, piotr_w napisał(a):

Jakość oryginalnych szyb w BMW X1 U11 jest wręcz tragiczna.

Jakość tego auta to jedna wielka tragedia !!!

Eee no piszesz chyba w emocjach :)

Zamienniki szyb są lepsze?

Jakość auta to jedna wielka tragedia? Ale co dokładnie jest nie tak i nie zgodnie z deklaracją producenta?

Opublikowano
22 godziny temu, marcinq78 napisał(a):

Eee no piszesz chyba w emocjach :)

Emocje są oznaką szczerego człowieczeństwa i miłości do auta:)

Wątek dotyczy problemów z szybą przednią a ta w moim aucie bywa źródłem emocji. Nie potrafię nic powiedzieć na temat jakości zamienników szyb do nowych BMW. Nigdy nie miałem zamontowanej nieoryginalnej szyby na BMW. Auto jest nowe, na gwarancji, w pełni ubezpieczone i serwisowane i naprawiane tylko w ASO a tam co do zasady montowane są tylko oryginały.

Co do jakości szyby to wsiadasz do auta i patrzysz ze zdziwieniem

Resized_20250201_093341.jpeg

Zastanawiasz się jak to się mogło stać - przecież to niemożliwe abyś przegapił "strzał" dający taki efekt . Jedziesz na serwis a pan twierdzi, że jest tam ślad od kamienia (chodzi o ten blady pixel na granicy zmiany barwy pęknięcia z ciemnej na jasną), nie chcesz się kłócić i tak płaci ubezpieczyciel. Na "blacharni ASO" uzyskujesz informację "nie mamy szyby do pana auta, nie ma jej na magazynie centralnym u producenta i nie ma informacji kiedy szyby będą dostępne - jak coś będzie wiadomo to się odezwiemy - kiedy? - może za 2 tyg, może za dwa miesiące, może za pół roku, trzeba czekać - co do tego czasu? - niech pan jeździ z pękniętą - policja zabierze dowód - no to trzeba uważać na policję ". Po takiej obsłudze w serwisie marki premium emocję biorą górę - dzwonisz do centrali BMW - pastwisz się nad bogu ducha winnym tej sytuacji konsultancie, dociskasz gościa do ściany - przecież to seryjna szyba do seryjnego auta - obiecuje pomóc. Po 2 dniach telefon z serwisu - " dostaliśmy paczkę z fabryki z Pana szybą to bardzo dziwne bo w systemie dalej nie ma jej na stanie i nie możemy jej zamówić". Szyba sprawnie i szybko wymieniona - szkoda tylko, że po 10tys. km znowu ma pęknięcie, które ponownie powstało nie wiadomo kiedy ale "na pewno od kamienia" - ciekawe czy tym razem wymiana szyby wymagała będzie działań nadzwyczajnych, ciekawe na ile starczy następna szyba.

A w kwestii uwagi o ogólnej jakości auta to trochę szczegółów opisałem (zapraszam do lektury) w wątku BMW X1 e25 opinie ,doświadczenia

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

No to po przeczytaniu tego wątku będę baczniej obserwował co się będzie działo z moją nowo wystawioną szybą (zamiennik z HUD od AGC Automotive - oryginał też jest w X1 AGC ale ze znaczkiem BMW).

Szybę oryginalną też nie wiem w jakim momencie trafił szlag (ok 40 tys. km)!

Zamiennik do X1 robi kilka firm (moje ubezpieczenie obejmuje zamiennik, ale uparłem się na AGC bo założyłem że HUD będzie ok, a parę lat temu w G30 wstawili mi po pęknięciu Pilkingtona to HUD w niej był słaby niestety (reklamowałem, założyli 2gi egzemplarz szyby i też nie był ok) .

Edytowane przez renmar