Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z BMW E90 318d z silnikiem N47 (136 KM, rocznik 2009).

Dzisiaj pojawiło się ciągłe, metaliczne stukanie, które słychać najgłośniej z góry silnika, ale trudno mi określić dokładne miejsce.

Dźwięk jest stały i rytmiczny, nie znika po nagrzaniu ani przy dodaniu gazu. Na wolnych obrotach słabo słychać dopiero na większych 

Nie wiem, czy to może być rozrząd, panewka, wtrysk, czy coś innego – silnik cały czas pracuje, ale ten stuk mnie bardzo niepokoi.

Dodatkowo zauważyłem, że silnik od jakiegoś czasu trochę pali oleju.

Poziom oleju sprawdzam regularnie i staram się go uzupełniać.

Nie ma dymienia zabardzo tylko ten nowy dźwięk.

Będę wdzięczny za każdą opinię i wskazówki – może ktoś miał podobny przypadek i podpowie, co warto sprawdzić w pierwszej kolejności. 

Opublikowano
12 minut temu, Piter172 napisał(a):

Witam, mam problem z BMW E90 318d z silnikiem N47 (136 KM, rocznik 2009).

Dzisiaj pojawiło się ciągłe, metaliczne stukanie, które słychać najgłośniej z góry silnika, ale trudno mi określić dokładne miejsce.

Dźwięk jest stały i rytmiczny, nie znika po nagrzaniu ani przy dodaniu gazu. Na wolnych obrotach słabo słychać dopiero na większych 

Nie wiem, czy to może być rozrząd, panewka, wtrysk, czy coś innego – silnik cały czas pracuje, ale ten stuk mnie bardzo niepokoi.

Dodatkowo zauważyłem, że silnik od jakiegoś czasu trochę pali oleju.

Poziom oleju sprawdzam regularnie i staram się go uzupełniać.

Nie ma dymienia zabardzo tylko ten nowy dźwięk.

Będę wdzięczny za każdą opinię i wskazówki – może ktoś miał podobny przypadek i podpowie, co warto sprawdzić w pierwszej kolejności.