Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie pomocy bo nigdzie odpowiedzi znaleźć nie mogę.

Zaczęło się od zerwanego rozrządu przy przebiegu 267kkm, ni z tego ni z owego, bez wcześniejszych "ostrzeżeń", więc przy okazji uczulam, żeby przy M57N2 306D3, co by nie gadali, dużo taniej jest wymienić rozrząd profilaktycznie niż tak jak w moim przypadku się skończyło, cały słupek. Ale nie o tym. Po tej operacji "przeszczepu" auto pracuje wyśmienicie, osprzęt został cały mój i jedyne co nie ruszyło, to klima (układ nie był rozszczelniany) a przed awarią mroziło jak trzeba. Podjechałem na diagnozę, IHKA wyrzuca błąd 9c6f (zawór odcinający KMV) - okazało się że piny z kostki przy kompresorze wylazły, wiec zostało to naprawione (teoretycznie) i teraz zaczyna się historia. Klima raz działa, raz nie. Wyrzuca dalej błąd 9c6f, ale raz wsiąde i działa, raz nie działa, w trakcie jazdy też jest rozchwiana, więc zakładam, że układ, że tak powiem hydraulicznie jest sprawny tylko elektrycznie coś nie domaga. Moi mechanicy średnio obyci z elektryką, nie bardzo wiedzą jak mi pomóc, a do elektryka kolejka na miesiąc w przód, natomiast ja posiadam wiedzę i narzędzia, żeby wszystko sprawdzić samemu tylko potrzebuję schematu tej instalacji oraz jeżeli ktoś posiada to namiar na numer części - tego krótkiego kabelka wiszącego na kompresorze to sobie wymienię jak już się będę grzebał dla świętego spokoju, lub całej wiązki tej instalacji to bym też rozważył po prostu wymianę. Ale niezbędny jest mi schemat lub jakieś Wasze sugestie, bo zamierzam przemierzyć tą wiązkę wzdłuż i wszerz, bo coś czuję, że gdzieś się ułamał kabel i mi codziennie ciśnienie podnosi.