Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, trafiłem w sieci 2 filmy pokazujące dziwne zachowanie w G20. Po skręcie, jeśli puścimy kierownicę przy prędkości 30-40km/h, to kierownica sama nie centruje się. Zamiast tego zastyga kilka stopni w prawo lub lewo i nie wraca do środka dopóki znacząco nie przyspieszymy lub ręcznie jej nie naprostujemy. 

Czy to normalne w tym modelu? Jak to u Was wygląda i jaki macie model (silnik, RWD/xDrive, zmienny układ kierowniczy)?

Opublikowano

A to nie jest czasem normalna fizyka, że im szersze koła tym mniej się dają centrować przez co motocyklami można jeździć bez trzymanki, a autem niezbyt?

Opublikowano (edytowane)

W żadnym innym aucie, nawet w tych cięższych niż G20 lub z oponami szerszymi niż 225 z przodu (jak to w większości G20) nie spotkałem się z takim zachowaniem. Zwykle kierownica szybko "odkręca" się i centruje. Stąd moje pytanie do użytkowników tego modelu i prośba o sprawdzenie u siebie tego konkretnego zachowania opisanego w pierwszym poście. 

Jeśli to w G20 normalne, to wyobrażam sobie, że może wpływać na prowadzenie samochodu i wymagać lekkiej zmiany nawyków kierowcy. Warto o tym wiedzieć, jeśli ktoś rozważa zakup.

Edytowane przez TheApocalypse
Opublikowano

Normalne, ten typ tak ma, a na pewno w przypadku zmiennego sportowego układu kierowniczego (u mnie, 2020r).

Porównywałem z autem kumpla (LCI), działa trochę lepiej, ale też nie wraca do położenia. 

Opublikowano

Ani w G20 ani w G11 nie wydaje mi się żeby to idealnie powracało jak czasami się puści kierę bo coś, bez xdrive i z xdrive, oba bez zmiennego układu kierowniczego. Od żadnego auta jakie miałem i mam w rodzinie tego bym nie oczekiwał.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

W 340 nie wraca. W 135 wraca. Auta z rocznika 21. 
W moim poprzednim aucie również nie wracała. 

Opublikowano

Ja w m340i również byłem zdziwiony zachowaniem kierownicy, bardzo niechętnie po zakręcie wraca do punktu 0. Rocznik 20. 

Opublikowano

Potwierdzam, niestety ten typ tsk ma 😢 Zgłaszałem to nawet w serwisie i odpowiedź że wszystko jest OK ... ale niestety kierownica nie centruje się.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Też tak mam i myślałem że mam coś popsute. Ale po tym co tu wszyscy piszą widzę że rytm.

Przesiadałem się że Skody i tam elegancko kierownica wraca a tu muszę jak debil ja prostować.