Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Od miesiąca auto po odpaleniu na 1 2 i 3 biegu, rzadko na 4 szarpie przy przyspieszaniu z  niskich obrotów wciśnięcie gazu w podloge lub redukcja biegu zazwyczaj powoduje zaprzestanie szarpniec. Szarpanie wyglada jakbym szybko naciskal i puszczal pedal gazu naprzemiennie, dodatkowo zwiekszylo sie spalnie i samochod jest zamulony. Raz zdarzyla sie sytuacja, ze na biegu jałowym przy dodawaniu gazu obroty kangurkowaly, przy próbie ruszenia zgasł. Dodam, ze szarpanie nie wystepuje za każdym  razem po odpaleniu oraz, ze jestli szarpanie nie wystapilo po paru km od odpalenia to jest spokój. Dzisiaj podpiąłem samochod pod komputer wyskoczyly błędy: 

-P0401 EGR "A" Flow Insufficient Detected

-P0402 EGR "A" Flow Excessive Detected

- P3043 DTC nie moze zostać zidentyfikowany

Czy to błędy typowo zwiazane z uszkodzeniem EGR czy moze cos grubszego.

Edytowane przez Kosiorbox
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Miałem to samo. 143km 2.0. winny był zawór EGR i DPf. Został wyczyszczony chemicznie ale zabił się ponownie po 4 miesiącach. Ponoć z uwagi na pokruszone płytki. Niby sterownik chciał go wypalać ale po prostu się to nie działo. Co do EGR niby był też zabity i sprężynka od iglicy wyrobiona. Został wsadzony "lepszy" zamiennik. Nie pamiętam firmy ale i on nie dał rady. Majster mówił że sprężyna w środku nie działa jak w oryginale i po prostu z zamiennikami mimo lepszej firmy są problemy co skutkowało przepuszczaniem większej ilości spalin do mieszanki w recyrkulacji. Nie wiem czy to prawda, nie oceniam. Skończyło się na usunięciu ekologi i zamknięciu EGR plus przeprogramowanie. Wszystkie problemy znikły a i zdaje się dostał trochę mocy. 2 lata bez problemów odpukać w niemalowane. Nie namawiam ale polecam.