Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, szukam obecnie F30 z silnikiem B48. Znalazłem jedną sztukę, lecz ma zapocenie jak na zdjęciu i według osoby, która mi oglądała samochód pluje olejem z korka. Spotkał się ktoś z takim przypadkiem? Pierwsze co przychodzi mi na myśl to odma, lecz nie miałem styczności z tym silnikiem. Pytanie do osób bardziej doświadczonych, próbować negocjować cenę czy raczej odpuścić temat, bo może być coś grubszego? Z góry dzięki za wszelkie opinie.

IMG_20250418_142655.jpg

Opublikowano

Odma musiałaby być kompletnie zapchana, co nie jest  niemoźliwe - ale i tak nie powinno aż tak wyrzucać oleju. Tak duże ciśnienie może być objawem większych problemów - uszczeleczka głowicy, wypalony tłok... 

Tak na odległość to wróżenie z fusów kawy rozpuszczalnej, trzeba by auto do konkretnego mechanizatora zawieźć na ogląd i pomiar.

• Lubię to 1
Opublikowano

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że na podstawie zdjęcia to trochę wróżenie z fusów.

Z tego co jeszcze wiem to żadnych błędów silnika komputer nie pokazał, ale jest mało płynu chłodniczego i według sprzedającego musi co jakiś czas robić dolewki oleju. Aczkolwiek podczas jazdy próbnej silnik równo pracował i nie hałasował. Przebieg auta to trochę ponad 130 tysięcy km.

Opublikowano

No tak, ale błędy silnika pokaże raczej te elektryczne, a nie nie usterki mechaniczne. 130kkm to w sumie nieduży przebieg, jeśli masz możliwość pomiaru zawartości CO² w chłodziwie, to duży krok do wykluczenia UPG. Dobrze byłoby zrobić też kompresję. Sporadyczny ubytek płynu nie jest tragedią, ale jeśli sytuacja się powtarza, pasuje oblukać co się dzieje. 

Oleju ubywa z definicji. Jeśli ktoś twierdzi że u niego nie, niech się uda do ogarniętego mechanizatora i przed wymianą zrobi test na ilość oleju w oleju 😉

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Albo komuś nie udało się trafić do wlewu a później nie wyczyścił tego oleju i wygląda na wyciek z korka.

Edytowane przez Krzyś111685053072
Opublikowano
3 minuty temu, Krzyś111685053072 napisał(a):

Albo komuś nie udało się trafić do wlewu a później nie wyczyścił tego oleju i wygląda na wyciek z korka.

To akurat łatwo sprawdzić 👍

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
3 godziny temu, yeti19 napisał(a):

No tak, ale błędy silnika pokaże raczej te elektryczne, a nie nie usterki mechaniczne. 130kkm to w sumie nieduży przebieg, jeśli masz możliwość pomiaru zawartości CO² w chłodziwie, to duży krok do wykluczenia UPG. Dobrze byłoby zrobić też kompresję. Sporadyczny ubytek płynu nie jest tragedią, ale jeśli sytuacja się powtarza, pasuje oblukać co się dzieje. 

Oleju ubywa z definicji. Jeśli ktoś twierdzi że u niego nie, niech się uda do ogarniętego mechanizatora i przed wymianą zrobi test na ilość oleju w oleju 😉

Yeti, zasada na forum.... Nie znasz sie, nie pisz glupot, kazda wypowiedz to jakis koszmar braku wiedzy o b48. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
4 godziny temu, Aalan1 napisał(a):

Witam, szukam obecnie F30 z silnikiem B48. Znalazłem jedną sztukę, lecz ma zapocenie jak na zdjęciu i według osoby, która mi oglądała samochód pluje olejem z korka. Spotkał się ktoś z takim przypadkiem? Pierwsze co przychodzi mi na myśl to odma, lecz nie miałem styczności z tym silnikiem. Pytanie do osób bardziej doświadczonych, próbować negocjować cenę czy raczej odpuścić temat, bo może być coś grubszego? Z góry dzięki za wszelkie opinie.

IMG_20250418_142655.jpg

Ta osobe co ogladala, wyslij do ogladania filmu w kinie. 

• 4 tygodnie później...