Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od niedawna jestem posiadaczem jedynki 116d, natomiast mam pewien problem. Lampy biksenon. Otóż, działają mi tylko wewnętrzne ringi, natomiast te od zewnętrznej strony niestety nie. Dodatkowo nie działa mi światło w bagażniku.
Czy żarówka jest osobna jakaś jeszcze od tych zewnętrznych? Na realoem widzę jakąś żarówkę poza H8 która idzie do ringa wewnętrznego o oznaczeniu H3, ale nie mogę jej zlokalizować.
Może to być związane z modułem FRM3? H8 wsadzona jest LEDowa i dosyć mocno świeci.
Brak komunikatów o spalonej żarówce...
Dodatkowo na iDrive mam zaznaczone "Welcome Lights" a jedyne co mi mryga to kierunki przy otwieraniu auta.
Jakieś pomysły?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na naklejce z numerem lampy powinieneś mieć opis wszystkich żarówek jakie masz w tej lampie jesli nie ma na twojej lampie napisane H3 to tej żarówki tam nie bedzie. Fotki z neta a obie lampy to xenony. W jednej jest H3 a w drugiej nie ma.

Screenshot_20250417_115312_eBay.thumb.jpg.8b2cad4cc24ed0c681183993b8863635.jpgScreenshot_20250417_115147_eBay.thumb.jpg.5138010bf6b35d09a901e2e514bba0f0.jpg

Opublikowano

H3 to żarówka od doświetlania w bixenonie skrętnym. Jak nie masz skrętnego bixenonu to nie masz i żarówki H3. Skrętny bixenon najszybciej poznać po napisie "Dynamic xenon" na maskownicy soczewki oraz ryflowanym szkle od wewnętrznej strony (zdjęcie poniżej).

b48925ad4c03ac619749a7ca7be8

Nieskrętny bixenon ma od wewnętrznej strony "slepą" soczewkę:

3_max.jpg?v=1727252299

Tylko H8 jest od ringów. Niestety, konstrukcja tych ringów jest taka, że wewnętrzny ring świeci mocno (bo to za nim znajduje się odbłysnik) a zewnętrzny zdecydowanie słabiej, bo tam już światło jest doprowadzane światłowodami. Opcje są 2 - albo masz przypalone końcówki światłowodów, albo światłowody są peknięte i nie ma doprowadzenia światła do zewnętrznego ringu. 

zarowka-led-h8-do-ringow-bmw-5000-lm-philips-chip-canbus[5].jpg

Opublikowano (edytowane)

Dzięki, w końcu ktoś odpowiedział mi klarownie na pytanie. Orientujesz się, czy same światłowody są wymienialne? Czy trzeba całe lampy już wymieniać? 

EDIT: I gdzieś coś czytałem, że komuś nie palił ten zewnętrzny ring bo mu spadło z mocowań "lusterko". Tylko nie pamiętam czy to była kwestia E87 czy E90. Jest coś takiego w tej lampie? Jeżeli tak to jak to zdiagnozować. Nie ukrywam, że mocno mi zależy na obu sprawnych ringach.

No i ewentualnie czy ktoś ma pomysł o co chodzi z oświetleniem bagażnika. Otóż, żarówka jest cała, nową jak włożyłem też bez zmian. Co prawda nie działa mi otwieranie z "znaczka" tylko muszę z kluczyka - też się tym zajmę, ale to chyba nie powoduje braku zasilania w bagażniku? W schowku światło jest z przodu.

Edytowane przez sarne87
Opublikowano
16 godzin temu, sarne87 napisał(a):

Orientujesz się, czy same światłowody są wymienialne? Czy trzeba całe lampy już wymieniać? 

Same światłowody powinny byc wymienne, jednak nie wiem jak z dostepnością. Do E90 LCI bez problemu, ale do E87 jeszcze nie spotkałem i nawet teraz na szybko sprawdziłem i nigdzie ich nie widze (nawet u majfrendów na aliexpress).

Tylko nie pamiętam czy to była kwestia E87 czy E90. Jest coś takiego w tej lampie? Jeżeli tak to jak to zdiagnozować.

Niestety nie wiem, ale zakładam, że konstrukcyjnie w E87 będzie podobnie co E90 i lusterko u Ciebie tez byc powinno. Najszybciej będzie zdjąć dekielek z lampy (tam gdzie siedzi żarówka H8), wyciągnąć żarówke i spojrzec do wnętrza reflektora przez otwór żarówki, będziesz widział stan końcówek światłowodów i czy lusterko jest na miejscu.

Nie ukrywam, że mocno mi zależy na obu sprawnych ringach.

Jesli rzeczywiście światłowody sa uszkodzone, a nowe nie są nigdzie dostepne to masz tylko 2 opcje - kupno reflektorów z nieuszkodzonymi światłowodami bądź wymiana ringów na aftermarketowe - cotton lub smd. W tej kwestii najlepiej podpytać firm regenerujących reflektory. Może dysponują światłowodami (a nie handlują nimi na zewnątrz) i mogliby je wymienić w ramach regeneracji. 

No i ewentualnie czy ktoś ma pomysł o co chodzi z oświetleniem bagażnika. Otóż, żarówka jest cała, nową jak włożyłem też bez zmian. Co prawda nie działa mi otwieranie z "znaczka" tylko muszę z kluczyka - też się tym zajmę, ale to chyba nie powoduje braku zasilania w bagażniku? W schowku światło jest z przodu.

Bezpiecznik jest jeden wspólny dla żarówki w schowku i w bagażniku, więc skoro w schowku działa, to zasilanie jest. Problem z otwieraniem ze znaczka może mieć powiązanie z niedziałącym światłem. Poniżej podrzucam schemat lampki w bagażniku (E446). Spróbuj podac masę na żarówke i zobacz czy się zapali. 

image.png.77be014aeb1d5d3fcabb21eafd616531.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 17.04.2025 o 10:35, sarne87 napisał(a):

H8 wsadzona jest LEDowa i dosyć mocno świeci.

Rozpisujecie sie a przeciez tu jest problem. Zmien H8 led na H8 halogen (tak jak bylo fabrycznie), ring zewnatrzny zacznie swiecic. 

Opublikowano
W dniu 20.04.2025 o 12:02, kkx5 napisał(a):

Zmien H8 led na H8 halogen (tak jak bylo fabrycznie), ring zewnatrzny zacznie swiecic. 

Sam mam w swojej E91 ledowe H8 i jakoś zewnętrzny ring świeci, więc nie powiedziałbym, że problem leży stricte w rodzaju żarówki. 

Opublikowano

Problem leżał w żarówce, poprzedni właściciel włożył ledową która dawała za mało światła, właśnie włożyłem dla testa zwykły halogen H8 z Osram i świecą oba.

Opublikowano

@kkx5 W takiej sytuacji zwracam honor 🙂 Miałem różne H8 led i ani razu nie miałem sytuacji, żeby zewnętrzny ring nie świecił. Najwidoczniej w E87 kontrukcja odbłyśnika ringów jest jednak inna.