Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy jest możliwość wymiany samego subwoofera 16cm z systemu audio basic na subwoofer Harman Kardon 20cm i czy ta operacja poprawi jakość dzięku? Oryginalny subwoofer ma 4 Ohm, natomiast HK 8ohm. Czy taki swap da więcej basów? Pytam ponieważ jakość dźwięku przy tym Basicu jest tragiczna. 

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Da się to zrobić fizycznie ale bez wzmacniacza żadnej poprawy nie będzie.

Opublikowano

"Żadnej poprawy", należy zrozumieć literalnie, czy raczej poprawa będzie, ale nie na poziomie audiofilskim? 😉 Choć trochę więcej basu nie wyda taki swap?

Ktoś coś takiego robił?

• Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)

Nie będzie poprawy bo radio "nie udźwignie" takiego głośnika, zmniejszy się moc wyjściowa radia i te Harmana będą grały ciszej.

Edytowane przez Kuj0n

spacer.png

Opublikowano

A czy mógłbyś polecić głośniki niskotonowe pod siedzeniami, w pełni kompatybilne (plug and play), które będą lepszej jakości od stockowych i które udźwignie radio dając więcej basu?

• Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)

Założyłem kiedyś w e90 głośniki audio system i tak zostało bo sprzedałem samochód - grało lepiej ale w f31 kupiłem jeszcze raz te same głośniki i dołożyłem wzmacniacz Mosconi 130.4 DSP. Dopiero wtedy zagrało 😄

Edytowane przez Kuj0n

spacer.png

Opublikowano

Żeby dołożyć wzmacniacz pewnie trzeba pruć auto i dokładać wiązki, tego chciałbym uniknąć. Nie chodzi o koszty tylko rozbiórkę i trzeszczenie po złożeniu. Nikomu nie ufam, chyba żebym miał  tutorial to sam ogarnę.