Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

jestem ciekaw czy braliście pod uwagę przy zakupie swojej G45 Mercedesa GLC, jak tak, to co Was przekonało aby wybrać BMW ? 

Mnie skrzynia/silnik, prowadzenie auta i dość duża przestrzeń dla kierowcy, możliwość wykupienia 5 letniej gwarancji też była istotna.

Za Mercedesem przemawiał jego wygląd, lepsze materiały, jednak sama jazda testowa jakoś mnie rozczarowała, a co było dla Was ważne ?

Acha moja konfiguracja z dobrym rabatem G45 kosztowała dokładnie tyle co dobrze wyposażony Mercedes GLC200 (300k), także cena nie była dla mnie rozstrzygająca 

Opublikowano

Glc jest mniejsze w srodku, dodatkowo nie wchodzi do bagaznika klatka dla psa tych wymiarow co do bmw. Benzyna spala wiecej niz w bmw. Wykonanie jest skrzypiące i tandetne (patrz panele na drzwiach) 

do tego w Szczecinie na lewym brzegu gdzie bylem bardzo pretensjonalna i słaba obsługa w salonie. 

Opublikowano

Merol wewnątrz jest bardziej premium niż BMW, ale przy podobnym konfigu jest też sporo droższy i dają gorsze rabaty

Opublikowano
5 minut temu, ryb55 napisał(a):

Merol wewnątrz jest bardziej premium niż BMW, ale przy podobnym konfigu jest też sporo droższy i dają gorsze rabaty

Panel srodkowy i panel na drzwiach jest tak kiepsko spasowany i skrzypiacy ze premium to moze na zdjeciach

Opublikowano (edytowane)

nie no merc stylistycznie jest dla mnie nie do przejscia
szczególnie te tablety i nawiewy okragłe

poza tym GLC juz jest dość stary model i ma za dużo chromów dookoła

no i 4 cylidrowe 43 AMG jednak dostaje solidny łomot od B58 😉

Edytowane przez cowboy
Opublikowano (edytowane)

Mocno doposazony GLC bedzie bardziej premium niz BMW niestety:

-komfortowe wsiadanie - automatycznie odsuwana kierownica i fotele. W BMW nawet fotele sie nie ruszaja mimo elektryki. Kiery elektrycznej brak

-pneumatyczne zawieszenie i skretne tylne kola, wiec funkcje dostepne w BMW dopiero pietro wyzej

-karbonowa konsola srodkowa wyglada swietnie

-obszyta skajem deska, BMW z tego zrezygnowalo

-szyby akustyczne niedostepne w BMW

BMW ma znacznie lepszy silnik (w MB tylko diesle sa akceptowalne), lepiej sie prowadzi i zapewne bedzie mniej awaryjne, wiec jak komus zalezy na komforcie i materialach w srodku wybierze GLC, jak ktos chce sie cieszyc jazda wybierze BMW. W zasadzie wracamy do czasow w202/e46 ;) 

Edytowane przez srekal34
Opublikowano (edytowane)

co do szyb, to zwykłe w G45 M50 są grubsze niz akustyczne w G01 😉
oraz wg wielu osób jest ciszej w G45 niz w G01

Front side windows are 4.85mm thick. Just measured mine.

Old acoustic glass on the G01 was 4,6mm thick. The non acoustic glass on the G01 was 3,95mm

Edytowane przez cowboy
Opublikowano

Dla mnie GLC wygląda na znacznie mniejszy, może to kwestia kształtu karoserii, ale jak stoją obok to jakby auto klasę niżej. Gwóźdź do trumny to 4 cylindrowe AMG w cenie R6 BMW, choć dopiero wersja 63 to totalne przegięcie - jakieś 600k za R4 z PHEV o zasięgu kilkunastu km. Audi zostawiło zdaje się V6 w Q5, ale dalej nowy model to jakby kolejny lifting auta z przełomu wieku. Wg mnie obecny model X3 nieszczególnie ma konkurencję.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Przede wszystkim pytanie co uważacie za definicję premium. 
W zakresie różnorodności wyposażenia mercedes oferuje więcej i jest to jakiś element traktowania klienta w sposób wyjątkowy.
Natomiast moim zdaniem kwintesencją premium to jakoś materiałów, jakoś spasowania, wykonania. Tutaj Mercedes GLC bardzo mnie rozczarował. Skrzypienie plastików na konsoli centralnej, ruszanie się plastików nawiewów, plastików na sterowaniu szyb to jest szok. 
wizualnie wnętrze jest wyjątkowe a w dźwięku i jakości wyglada jak żart z klienta.  Patrząc na to co aktualnie chińczycy wprowadzają w markach jak BYD albo Xpeng to pokazuje, że niemiecka trójca spoczęła na laurach i kroi nas na kasę i oszczedza na materiałach. Oczywiście stylistyka aut, jakoś prowadzenia w bmw czy mercedes są dalej w topce ale jakość nie idzie w parze z ceną. Dlatego cieżkie czasy przed nimi bo Chińczycy szybko poprawią to w czym przegrywają.
Teraz dla klienta bmw czy merca to nie do pomyślenia żeby kupić chińczyka ale ide o zakład że za 4 lata będę miał ich ofertę na stole. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Chociaż ogólnie nie przepadam za MB, to wg mnie GLC z pakietem night wygląda o wiele lepiej, niż ten potworek G45😆

Jakość materiałow w nowej X3 też pozostawia wiele do życzenia, co nie znaczy, że w GLC jest idealnie. Spasowanie niektórych elementów jest słabe, ale jakość materiałów, o półkę wyżej, niż w BMW niestety.

Gdy swego czasu otworzyłem drzwi X3, czy nowej serii 5, w salonie, to poczułem specyficzny odpychający zapach taniego plastiku. Tego nie ma w GLC.