Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, mam odpięty taki kabel od akumulatora - powinien iść do kostki z bezpiecznikiem. Od czego to jest kabel? 

Ostatnio często przy odpalaniu samochod nie reaguje - muszę wtedy dotknąć w okolice plusa i wtedy już łapie - kable wyglądają okej, klemy też dokręcone. Ktoś ma jakiś pomysł?

20250117_112346.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hmm, wątpię żeby ktokolwiek zgadł co to jest wsówka z lat 70~80tych w tym aucie może oznaczać cokolwiek poprzedni właściciel powinien wiedzieć co tam zrobił.

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Znaczy ta wsuwka musisz dotknac do plusa baterii zeby odpalil? moze tam bylo jakies zabezpieczenie dziwne, albo cos dolozone. W jakim sensie "powinien isc do kostki z bezpiecznikiem"?? Wez no rozszerz mysl, bo inaczej ciezko pomoc. 🙂

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 18.01.2025 o 22:36, Krzyś111685053072 napisał(a):

Hmm, wątpię żeby ktokolwiek zgadł co to jest wsówka z lat 70~80tych w tym aucie może oznaczać cokolwiek poprzedni właściciel powinien wiedzieć co tam zrobił.

W dniu 6.02.2025 o 19:32, mmw napisał(a):

Znaczy ta wsuwka musisz dotknac do plusa baterii zeby odpalil? moze tam bylo jakies zabezpieczenie dziwne, albo cos dolozone. W jakim sensie "powinien isc do kostki z bezpiecznikiem"?? Wez no rozszerz mysl, bo inaczej ciezko pomoc. 🙂

Zapomniałem o tym wątku na amen. 

Na zdjęciu widać czarną kostkę - koło plusa, w tej kostce jest bezpiecznik. Podłączyłem to, ale nic to nie zmieniło. 

Teraz jak jest ciepło, to jeszcze ani razu nie miałem problemu z odpaleniem. Podczas mrozów ładowałem akumulator do pełna i nic to nie dawało.

Jak tak się działo, to musiałem dotknąć tej klapki z plusem - nie wiem co tam wtedy zwiera, bo robiłem to przez tylne siedzenia i nie miałem jak się przyjrzeć temu, bo klapa jest na elektrozamek (jakkolwiek to zwał) i bez prądu nie otworzę jej, żeby dostać się do akumulatora. 

Tak wskazywałoby to na popsuty akumulator, ale prostownik dobre parametry pokazywał podczas ładowania. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak wcisniecie klemy plusowej dawalo efekt, to moze nie jest dobrze dokrecona. Tam nic nie ma wiecej. Glowny kabel zasilajacy auto, drugi kabel zasilajacy silnik i kilka innych rzeczy (poprzez kleme pirotechniczna) i wszystko w temacie. Jakby akumulator byl zesputy, to dociskanie klemy plusowej nic by Ci nie dalo.

• Lubię to 1