Skocz do zawartości

Kupic bmw 318 tds M kombi 1998 r.212k km, z pełnym wypasem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam na oku ładną czarną bmke, z pakietem M, i jakimś pakietem comfort nie wiem dokladnie co to znaczy ale w kazdym razie ma pelen komputer pokladow, asc, abs, asr i takie tam plus oczywiscie climatronic. Ma 212 000 km przebiegu ale od pierwszego wlasciciela, po jakims duzym przegladzie (grosse inspektion) nie wiem co to znaczy no ale ma TUV do 2007 roku czyli chyba nie jest zle.troche sie boje tego przebiegu bo nie mialem wczesniej bmki, tylko same golfy III i IV.

Co myslicie o tym przebiegu? niby nie była walnieta nigdy, kolorek czarny, kombi. Ile wam palą takie tds-y? maja łancuch rozrzadu czy pasek? Na co zwrocic uwage? Nie chce dac ciała z tą bejcą, i tak na marginesie 4200 euro za taka bejce to duzo czy mało? Głownie jeżdże po miescie, mniej poza miastem. Z góry dzieki za pomoc :-)

BMW => jedyna słuszna marka
Opublikowano

4200 ojro to trochę dużo jak za ten przebieg i ten silnik - nawet przy bogatym wyposażeniu. Choć ceny za granicą poszły w górę i teraz już nie ma takich okazji jak kiedyś. Ale mimo wszystko to sporo.

Taki przebieg dla diesla to nie problem, jeżeli jest originalny (a tu raczej jest), to spokojnie - jeszcze pewnie na dobrej ropie chodził :lol:

Ale jesteś pewien co do diesla? Ten silnik nie jest za mocny, ropa na niejednej stacji jest droższa od benzyny i jak się nie jeździ na czymś tańszym, to stary diesel nie jest już taki opłacalny...

Opublikowano
Hmm.... koło mnie jest ropa z Poczty Polskiej za 3,40 wiec raczej sie opłaca. Jak n a razie jezdzilem tylko dieslami nie licząc malucha hehe :D tez tylnonapedowy. To mowisz ze to duzo jak na taki samochod kasy? mimo rocznika wyposazenia itd? jak tak przegladałem oferty w niemczech to sa okazje jasne ale z reguly napisane jest na dole ze cytuje "mowimy po polsku, gawarisz pa ruski" ;] tak ze to odpada, nie bede dawał sie wzbogacać oszustom moim kosztem. A taki bmw po chip tunningu? wtedy ma okolo 115 koni, a jezdzilem kiedys passatem B2 z duńskiej armi miał silnik 2.0 5 garów 115 koni i naped 4x4 i to sie odpychało nie powiem na benzynce 98 :D no ale tez palilo w miescie 11-13 litrów..... Ile takie diesle wytrzymuja kilometrów? Slyszalem ze glowice padają, pompy i wtryskowe i paliwowe prawda to? wiadomo w kazdej plotce jest ziarno prawdy :)
Opublikowano
Poza tym no nie pwoiem zkaochałem sie w bmw dopiero ostatnio, bo wujek sprowadził sobie z niemiec od dziadka starszego betke 525 tds 94 rok, zaj....e auto jak to sie prowadzi no bajerek. i przebieg oryginalny trylko 138 tys km, tylko ze mu auto pali troche bo okolo 9 w miescie do 11 litrów. A on nie ma dojscia do w miare taniej ropki wiec bedzie chcial je puscic i zamienic na jakiego 318 tds. To co oferuje bmw w swojej klasie , mowie o trójce, to wykracza poza normy :D climatronic dwustrefowy, asc i inne.
Opublikowano

Jeśli się ma pieniądze, to często warto zapłacić więcej za świetny stan. Przyznaję, że wyposażenie jest ciekawe, ale to wszystko zależy jakie kto ma priorytety - dobrze jak jest, ale nie należy się tym sugerować (poza klimą oczywiście, bo to musi być).

Mi bardziej chodzi o to, że ponad 4000E osiągają samochody z malutkimi przebiegami do 150 tys. 200 tys dla tdsa to nie jest dużo, ale nie zapominaj, że w samochodzie jest nie tylko silnik - wszystko się zużywa.

1.8TDS pali wg. instrukcji (miasto/trasa/mieszany): 8.8/5.2/6.5 - mało, tylko te osiągi... 14s do setki...

Nie wiem jak jest w rzeczywistości, bo benzynowe zwykle mniej piją niż pisze w instrukcji

Opublikowano
Ehhh.... no i nie ma bmw :( poszło dzisiaj.... Ogłoszenie zniknelo i jak sie pytalem niemca to juz jest sprzedane no fajnie... Macie moze jakies godne polecenia tds-y? Wiadomo z klimą oczywiscie :) Jakby cos bylo na oku to dajcie znac, za chiny nie wsiade juz do golfa czy astry czy nie wiem, scorpio, ktos kiedys napisal ze bmw jest jak wirus zarazisz siei nie chcesz wysiadac i cos w tym jest :) Szkoda tego bmw....
Opublikowano

1.8TDS pali wg. instrukcji (miasto/trasa/mieszany): 8.8/5.2/6.5 - mało, tylko te osiągi... 14s do setki...

Nie wiem jak jest w rzeczywistości, bo benzynowe zwykle mniej piją niż pisze w instrukcji

skąd masz te dane dot. spalania? nie są z instrukcji do 318tds

spalanie 318 tds z instrukcji:

miasto 7,6

trasa 90km/h 4,4

trasa 120km/h 5,8

8,8 w miescie pali 325 tds - wg instrukcji (manualna skrzynia)

osiagi 318 tds są takie sobie, ale na pewno nie jest to muł, pozatym można zapodać chipka i jest znacznie weselej :mrgreen:

Opublikowano

witam

Tds są na łańcuszku

po drugie spalanie 318 TDS wg instrukcji wynosi 8,8/5,2/6,5 l/100 km

sebos76 napisał

spalanie 318 tds z instrukcji:

miasto 7,6

trasa 90km/h 4,4

trasa 120km/h 5,8

8,8 w miescie pali 325 tds - wg instrukcji (manualna skrzynia)

nie wiem ale u mnie w instrukcji jest tak jak podał Varrol

a co do ceny sie nie wypowiadam ale jak twierdzisz była full opcja i M-pakiet to chyba wcale nie było aż tak dużo naprawde teraz ceny są bardzo różne ale powiem tak okazji się nie spodziewaj ja mogłem kupić nawet za 2000 euro ale to były padliny,,,,,,, szczerze to już wole lekko uszkodzoną niż mocno wyjezdzoną :), dodam że rok temu za swoją dałem 4900 euro :) i wiem że nie była okazja ale autko zadbane orginał jestem po prostu zadowolony :)

a E36 Touring w M-pakiecie to autko nieczęsto spotykane :) i ładne

pozdro Tomek

http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/834/uaec.jpg

Był Polonez, Golf III, E36, E46, .................

Jest E61i jest Git ..................................... :)

Opublikowano

ja kupilem moja w czerwcu 318tds rok 96 przebieg 250tys, z klimatronikiem i grzanymi fotelami za 3300eur. przy miejskiej jezdzie po wwa pali w granicach 7.6l a na trasie maks do 6.2l. na dowod prosze srednie spalanie: http://images.spritmonitor.de/151814.png

generalnie jestem z niej zadowolony, ale mogla by byc odrobine zwawsza, wiec na wiosne udam sie na chiptuning;]

Bumier

http://img340.imageshack.us/img340/1074/bumier2.png

Opublikowano
hmm Wolf997 a ile ma twoja betka przejechane?Dzisiaj obejrzałem 3 tds-y, nie no po prostu szok jak takie padło może kosztować powyżej 10 000 zł..... widać ze nieoryginalnie dorabiany z czesci samochod.... Wyrwac laske na bejce to nie sztuka, ale wyrwac dobra beejce tds-a to dopiero sztuka :D Pozdro
Opublikowano

moja ma 180000 km :) i chodzi jak zyleta choć nie jest to wyscigowiec ... bezwypadkowa, ksiazka serwisowa, 2 właściecieli choc kolor troszka kijowy niebieski nie metalik

tak jak już wspomniał jerryisback :), a powiem szczerze że jak chcesz ładną sztuke to szukaj w niemczech w kraju wroga :), bo handlarze to tylko najtańsze biorą czyli duże przebiegi i autka zniszczone :( ja bym nie kupił BMW gdyby nie kuzyn który mial już kilka i wie na co spojrzec przy kupnie :), bo jednak te autka są cudowne ale jeśli nie mają odpowiedniej opieki nio to skarbonka bez dna :) niekiedy nawet to widać na forum :)

co do spalania to zalezy od stylu jazdy :) ale spalanie 6l/100 jest całkiem realne ale przy delikatnej jezdzie i jeszcze jedno klima autku troszke odbiera wigoru he he :)

trafne spostrzezenie ze laske łatwiej wyrawać na bunie niż znaleźc ładną bunie :)

ja mam juz dwie niunie obydwie sprawdzone

:lol:

pozdrawiam Tomek

Opublikowano

A taki epytanko jeszcze, przeleciałem to forum wzdłuz i wszerz (bez skojarzeń :P ) żeby zobaczyc ile palą 2,5 TDS-y no i tak szczerze mowiąc to wiem ze nic nie wiem.... bo innym pli w mieście (bo głownie o to mi chodzi) nie wiecej jak 7 a drugim z kolei po 13-14 (nie mowie o automatach) Jakie tzreba liczyc spalanie w trójce e36 2,5 tds kombiak zimą miasto? i lato miasto?

W sumie jest troche lżejsza od piatki i gdzies wyczytałem ze trójki 325 tds miały od 1996 roku inny program sterowania silnikiem (gdzies na jakims niemieckim forum fanów bawarskiej technologii), czy tak faktycznie jest? Jest tu ktos kto ma 325 tds po 1996 roku kombiak i powie mi ile pali takie cudeńko?:)

a co do handlarzy wolf, to wcale sie nie zdziwie jak ta betka full wypas ktora ktos mi zwinal sprzed nosa od niemc, pojawi sie niedlugo na allegro za jakies 26 tys i bedzie odmlodzona o jakies 80 tys km :D:D no ale pozyjemy zobaczymy.

A czesci do tdsów sa w jakiej cenie mniej wiecej? chodzi mi o te pompy nieszczesne i paliwowe i wtryskowe, co wielu padają.

z gory dzienx, pozdo Kamil

Opublikowano

spalenie 2,5 TDS wg instrukcji

(miasto/trasa/mieszany): 10,2/5,6/7,3 a automat 11,3/6,5/8,3 l/100 km

i co do spalania to nie powinno radykalnie odbiegać od tego co podają jeżeli pali za duzo to może autko nie jest w dobrym stanie technicznym np. lejące wtryski, padnięta pompa wtryskowa itd...... a i moje zdanie jest takie że jeśli chcesz jezdezić dość ostro to lepiej szukaj 2,5 TDS bo 1,8 TDS może sie do tego nie nadawać :)

częsci do TDS chodzi w szczegolności osprzęt silnika, turbo pompa wtryskowa silnik nie sa tanie choć autko ma już swoje lata .........

pompa wtryskowa 1200-1800 zł

turbo napewno ponad 1000

silnik kumpel kiedys kupował 2900 :shock:

ceny częsci tez sa zroznicowane ale lepiej sie nie przekonywać ile co kosztuje

:) więc szukaj autka zadbanego sprawnego .............. pewnego :)

pozdro Tomek :shock:

Opublikowano
Słyszałem że większy silnik mniej się męczy i tym samym może byc przebieg równy ale 1.8 bedzie bardziej zuzyty i wymecozny niz taki 2,5 tds, jest w tym cos prawdy z tym meczeniem? Chyba jednak kupie 2,5 tds-a ale mam wieeeelka nadzieje ze bedzie palił w mieście max 9 litrów, zobaczymy jak to wyjdzie. Czyms gary musi zalać tak jak człowiek :D:D
Opublikowano

moja 525tdsA umie na trasie zejsc do 6,5 a po miesiec umie nawet wejsc na poziom 16

srednia jednak jest taka: trasa (4 osoby, auto zaladowane po brzegi) ok 8, miasto (2-4 osoby ale juz bez bagazu) w lecie ok 12 zima ... bez ograniczen ;)

zh
Opublikowano
Hmm no to sporo.... a jak z naprawami? tak czytałem inne fora o bmw i sprawa jest taka ci co maja zwykle td 2,5 sie smieja z tych co maja tds ze beda musieli co jakis czas wymieniac głowice na nową bo stare im pekną, i ze tds-y więcej palą, a fani tdsów sie smieja z td maniakow ze słaby silnik itd. I komu tu wierzyć :) A moze widzieliscie jakies ciekawe ogłoszenia odnosnie tdsa trójeczki? Pozdro
Opublikowano

heheheh co do spalania 2.5 tds mi pali w miescie w miare mało i to nie przy lamerskiej jezdzie za 100 zł potrafie zrobic po miescie 360 km ostatnio do poznania leciałem i w trasie za 100 zł zrobiłem 450 km

a ztym pełnym wypasem to przesadziłes duzo jej do tego brakuje.......

POZDRAWIAM !!!
Opublikowano
Dobra wybór zapadł. W piątek jade po bmw 1998 190 tys km od pierwszego właściciela na kołach 17 cali 205. klima automatyczna, siedzonka grzane komputerek, ogolnie comfort paket. Oczywiscie kombiak jak przywioze i zarejestruje to dam wam znac. Tylko takie pytanko mam bo facet powiedział ze jak chce to moge jechać na jego tablicach i odesle mu je razem z małym briefem jak jzu doajde do polski, czy takie cos jest legalne?? samochod nie jest wymeldowany. Pozdro
Opublikowano
Hmm no to sporo.... a jak z naprawami? Pozdro

Ty się Zyghoma o koszty napraw nie pytaj, bo on to BAARDZO kocha swój samochód. Jeśli jednak jesteś zainteresowany... to poszukaj na forum jego postów. W jednym opisywał co i jak i za ile. A potem jeszcze raz przemyśl decyzję :twisted2: :twisted2: :twisted2:

- to ja przepraszam! ...i znikł
Opublikowano

Ty się Zyghoma o koszty napraw nie pytaj, bo on to BAARDZO kocha swój samochód. Jeśli jednak jesteś zainteresowany... to poszukaj na forum jego postów. W jednym opisywał co i jak i za ile. A potem jeszcze raz przemyśl decyzję :twisted2: :twisted2: :twisted2:

buhahaha, padlem ;-)

ale mam "najswiezsze" wiadomosci wiec je tu moge dorzucic:

175.265 km (2002-08) - ZAKUP - 29 tys zl

182.tys km (2002-08)

opony furio letnie

188.tys km (2002-11)

opony frigo zimowe

214.tys km - remont kapitalny: (2005-09)

- olej 10w40 mobil polsynt.

- malowanie - 3500

- skrzynia - 3500

- skora - 3500

- zawieszenie - amory kaybah

- pompa wtr. ?

- turbina ?

- inne

suma: 16 tys pln

223.400 km: (2005-11-19)

- olej 10w40 mobil polsynt.

- krotki pasek klinowy

suma: 750zl

224.400 km: (2005-12-02)

- skrzynia, olej Mobil ATF Synthetic (wym. co 70 tys)

- dyfer, olej 80W-90 (wym. co 30 tys)

- simering tylni silnika

- uszcz. dyfra

- zawiesz. walu

- przegub walu gumowy

suma: 2300$,

224.490 km: (2005-12-06)

- uszcz pod deklem glowicy

- uszcz kolektor ssacy

- dlugi pasek klinowy

- wahacz? przedni lewy

suma: 200$

224.520 km: (2005-12-07)

- wtryskiwacz sterujacy

- kurek wlewu oleju

suma: 300$

225.500 km: (2006-02-03)

- swiece zarowe (660 uah = 130$)

suma: 166$

225.600 km: (2006-02-09)

- aku bosch silver (600 uah = 100eur)

- uszczelki zbiorniczka DOT4 (10 eur)

suma: 115 euro

227.000 km: (2006-02-15)

- lozysko tyl lewe

- komplet ham. reczny

suma: 200$

228.800 km: (2006-03-23)

- pompa wtryskowa (1000 $)

- uszcz. glowicy

- olej Castrol 10w60

- filtry oleju, powietrza, paliwa

- uszcz. zaworow

suma: 1800$

230.000 km: (2006-04-01)

- opony letnie ContiPremium2

suma: 1250 zl

230.500 km: (2006-04-02)

- sprezyny tyl

- amort. tyl

suma: 450$

231.500 km: (2006-05-05)

Poduszki, przod zawieszenie (silent blocks)

suma: 350$

236.800 km: (2006-06-29)

- olej Castrol 10w60

- filtr oleju

suma: 110euro

243.000 km: (2006-08-31)

- czujnik turbo

- guma wycieraczek

suma: 550zl (140 euro)

245.666 km: (2006-10-07)

- olej (10w60 Germany)

- filtr oleju