Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

uruchamiam dziś samochód i takie oto mnie dziś komunikaty spotkały.

Ktoś ma pomysł co to ?

20241207_111437.jpg

20241207_111427.jpg

20241207_111425.jpg

20241207_111419.jpg

20241207_111408.jpg

Opublikowano (edytowane)

Witam

Miałem ten sam problem w G20 330i , awaria DSC, skończyło się wymianą modułu DSC.

Pozdrawiam

Jedruch 

Edytowane przez jedruch
  • 7 miesięcy temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
40 minut temu, stratos37 napisał(a):

Czy można sprawdzic, wykonać test czujników parkowania PDC za pomocą ISTY?

Można.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z tego co mi wiadomo, moduł BDC odpowiada za pracę czujników, więc w drzewie należy wybrać Call Up ECU Functions i tam poszukać funkcji PDC i pewnie będą jakieś odczyty dot. odczytu odległości od czujników itp.

Opublikowano

Trochę nie wiem co dokładnie chcesz sprawdzić, ale jak mi padł system PDC w F31 to każdy czujnik osobno wypinałem i mierzyłem opór miernikiem. Jeden z nich miał znacząca różnice od innych, okazał się wadliwy. Nie mam ISTA. 

Opublikowano

Nie wiem jak jest w poważnych samochodach ale gdy miałem awarie czujnika cofania  w e46 to można było łatwo go namierzyć. 

Wbity bieg wsteczny, stacyjka włączona i wtedy gdy podejdziemy do czujników i przyłoży y ucho do każdego uszkodzony czujnik będzie piszczał. Dobre będą ciche. 

Opublikowano

Może i to zadziała, ale w serii F i G przy przynajmniej jednym uszkodzonym czujniku samochód dezaktywuje cały system PDC.