Skocz do zawartości

X3 F25 Opony zimowe/ całoroczne/ indeks nośności i wzmocnienie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, skończyły mi się zimowe opony a sezon tuż, tuż. Mam pytanie bo nigdzie nie mogę uzyskać konkretnej odpowiedzi. Koła podstawowe na obu osiach - 225 60 17. Zastanawiam się nad zimówkami bądź oponami całorocznymi (wielosezonowe). Nie chcę opon typu "run flat". Powiedzcie proszę, czy mam wybierać:

1. opony wzmacniane XL czy niekoniecznie. Czy wzmocnienie jest wymagane przez producenta i czy konieczne do tego typu auta?

2. indeks nośności 99 starczy czy bardziej 103?

No i najważniejsze pytanie:

3. zimówki czy wielosezony? Jakie są wasze doświadczenie (głownie miasto ale raz na jakiś czas trasa a z warunkami bywa różnie).

biję się z myślami i nie umiem podjąć decyzji (letnie mam jeszcze na jakieś 2 sezony).

Z góry odpowiem dla tych co napiszą ... wielokrotnie temat poruszany...otóż nie! Chociażby czy XL czy nie. Poza tym technologia idzie do przodu.

Może jakieś konkretne propozycje producenta i modelu?

Dziękuję za odpowiedzi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

lepiej XL - większa nośność czyli też wytrzymalsze.

Przy 4x taka sama opona mogą być bez RoF - ważne, żeby 4x taka sama opona bez żadnych kombinacji

Jak dla mnie dobra zimowa opona jest nie zastąpiona. Możliwe, że wielosezon da radę w 99% przypadków, ale nawet opony zimowe kupuje się dla tego 1% a nie pozostałych 99..

Wielosezon ok dla osób które 99% używają mniejsze auto w mieście i nie mają problemu wsiąść kilka dni w roku w komunikację publiczną..
X jest ciężki - szkoda ryzykować 

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano

też miałem podobny dylemat.

Kupiłem Bridgestone Turanza All Season 6, 245/50 R18 nie ROF z roku 2024.

Komfort jazdy i cisza w samochodzie super, w porównaniu z Pirelli Sotto Zero ROF.

Do tej pory jeździłem tylko na ROF, ale odpukać nigdy z tej technologii nie korzystałem (w sensie przebita opona).

Mam 2 samochody. Honda ma koła z opony zimowymi (na wypadek armagedonu  jakiegoś), a drugi komplet kół z oponami letnimi .

Dlatego w X-ie testuję teraz opony całoroczne.

Do X-a mam drugi komplet kół letnich i w przyszłości planuję założyć opony zimowe bez ROF. 

• 1 miesiąc temu...