Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnimi czasy zaraz po odpaleniu na wolnych obrotach wyskakuje na zegarach i w komputerze błąd ładowania. Jak już obroty wzrosną to gaśnie, jak się jedzie to w ogóle się nie zaświeca, puki samochód zimny i zatrzymie się na skrzyżowaniu znów błąd się pokazuje jak ruszę to gaśnie. Jak ciepły po 20km to już na wolnych obrotach się nie zaświeca. Alternator robiłem, regulator był wymieniany z 8 lat temu, klema jest z nowszych modeli. Akumulator nowy agm kupiony w styczniu. Co ją może boleć? 

Opublikowano

Dzisiaj się temu przyglądnąłem i wygląda to tak, że jak zaraz odpalę samochód to nie ma ładowania wcale jest 11.8v na aku. Koło pasowe wygląda w porządku chodzi równo nie telepie, paski się kręcą, alternator obraca. Na zimnym jak się doda gazu podbija do 14v i błąd ładowania znika, odjecie gazu znów na wolnych obrotach spada ładowanie , przy 13.35v wywala ten błąd z ładowania. Max ładuje 14.35v, jak się zagrzał to już nie spadało tylko się utrzymywało 14,3/14,35v. Niezalżenie czy światła radio klima włączona, ładuje 14.35v maksymalnie, na wolnych obrotach jak i przy ok 3tys bez różnicy, błąd znika i nie wrócił. Aku po zgaszeniu szybko spada do 12.7/12.6v i później co 0.1 spada/wzrasta. Przy odpalaniu spada do 11,33v. Paski nie piszczą robiłem oba układy 2 lata temu z wszystkimi rolkami, prócz tego koła pasowego no ale na oko wygląda w porządku, próbowałem zatrzymać pasek czy by nie ślizgał o pompę wspomagania jak byłby luźny ale szedł dalej tylko drewno przytarł. Jakieś pomysły, czy to koło pasowe i dać to komuś do zdiagnozowana bardziej w temacie? 

Opublikowano

Wyjąłem ten regulator, wtyczka ma 1 pin w regulatorze 2 piny. na osłonie alternatora napis TG17C010, a na samym regulatorze Valeo i po lewej pionowo cyfry 2542604 produkcja 16r na jednym elemencie luty na drugim kwiecień, więcej numerów nie dostrzegam. Nie mogę naleźć w sieci takiego numeru, zmieniły się modele i jest coś kompatybilnego z tym alternatorem? potrzebny vin czy po samym alternatorze można dobrać? Ktoś podpowie, który zamówić?

IMG_20240711_135339.jpg

IMG_20240711_135319.jpg

IMG_20240711_135324.jpg

IMG_20240711_114401.jpg

Opublikowano

Kupiłem Valeo 599101, podmieniłem, odpaliłem auto i nic. To samo, nie ładuje po odpaleniu wcale, pokazuje 11.8v na mierniku i błąd na desce. Po rozgrzaniu 14.4v. Odpinalem tą inteligentną kleme i nic to nie zmieniało. Podpinałem komputer i pokazuje błąd generatora 44D3 nieciągły. Znaczyłem kredą rolkę alternatora no i kręci się na wolnych obrotach więc to koło pasowe raczej nie. Czyżby alternator padł? 

Opublikowano

Czyli nic tam z elektroniką jakimś modułem nie ma już nic wspólnego i zostaje sam alternator? Wydłubię go już po weekendzie, dzięki. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tu masz podobny temat, nie wiiem jak się zakończyła sprawa bo zainteresowany się już nie odezwał aczkolwiek z doświadczenia wiem że jak klient po naprawie milczy to znaczy ze jest dobrze a jak coś dalej nie tak to zaraz jest telefon że jeszcze coś. 

Opublikowano

Robiłem rozrusznik bo już kiedyś przy zimie słabo kręciła, teraz odpala na strzała. U mnie w ogóle nie ma ładowania 10 sekund nie pomaga, puki nie wkręcę go na obroty to nic się nie zmienia jakby się coś zawieszało, a przy obrotach odwieszało alternator. Ładowania nie ma wcale na mierniku jak przy podpiętym komputerze. Jak auto chwilę pochodzi i przy tym się podepta gazem to błąd ładowania ustaje. Na komputerze pokazuje wówczas 13.9v na mierniku 14.4v. Mam ten samochód 8 lat więc zrobiłem w nim bardzo bardzo dużo rzeczy... Alternator robiłem dlatego go nie podejrzewałem. Jak bawiłem się z klemą to też monitorowałem napięcie ładowania wydaje mi się że na mierniku na spokojnie dochodziło do 14.7 czy tam nawet 14.8v, nie wiem co jest znów nie tak z tym samochodem...