Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Powstał projekt bardziej w formie zabawy oraz żeby sprawdzić czy się da. Do oryginalnego tunera TV został dodany tuner DVB-T2. Sterowanie z przycisków monitora, za komunikację z linią I-bus odpowiada układ TJA1020 i Arduino NANO. Program jest tak zrobiony ze po wyjściu z funkcji tv przestaje działać to ponownego uruchomienia funkcji tv. Dzięki temu rozwiązaniu nie mieszamy na ślepo w tunerze DVB-T2. Można uruchomić multimedia z pendriva - MP3, Filmy itp. Zaadoptować można większość tunerów DVB-T2. Całość powinna działać z czytnikami navi MK3, MK4 i bez czytnika oraz z monitorem 4:3 i 16:9.

Działanie tunera:

Program i opis dostępny pod: (hasło: www.bmwklubpolska.pl)

https://chomikuj.pl/szumrak/E39+Tuner+DVB-T2+HEVC

IMG_20240501_164759.jpg

Edytowane przez szumrak
  • Lubię to 1
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Czołem. Wreszcie się zabrałem ale prośba o potwierdzenie kilku moich wątpliwości z opisu pdf. 🙂

- diodę nadawczą IR podpinam pod piny Arduino D3 i sąsiednie GND?

- na rozpisce brak podłączenia masy audio z pinu 4 złącza scart co z tym?

- masę z AV scart na emiter tranzystora, baza tranzystora niby na Arduino D5 chociaż na Twoim zdjęciu ten pin Arduino jest nieobsadzony???

- o co chodzi w ostatnim zdaniu pkt 4 pod zdjęciem "Masę AV z DVB-T2 .......", czy to jakieś dodatkowe bezposrednie podłączenie? (Mamy ja już podłączoną przez tranzystor)

- co masz podpięte pod 6 pinowe złącze Arduino oprócz drugiej nóżki TJA1020?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

- diodę nadawczą IR podpinam pod piny Arduino D3 i sąsiednie GND?

Nie ma znaczenia pod którą masę podepniesz, wszystkie są ze sobą połączone.

- na rozpisce brak podłączenia masy audio z pinu 4 złącza scart co z tym?

Masa jest ta sama dla video więc można pominąć.

- masę z AV scart na emiter tranzystora, baza tranzystora niby na Arduino D5 chociaż na Twoim zdjęciu ten pin Arduino jest nieobsadzony???

To może być masa z Arduino lub nawet obudowy tunera. Nie patrz tak dokładnie na zdjęcia, bo były robione na różnym etapie. Trzymaj się schematów.

- o co chodzi w ostatnim zdaniu pkt 4 pod zdjęciem "Masę AV z DVB-T2 .......", czy to jakieś dodatkowe bezposrednie podłączenie? (Mamy ja już podłączoną przez tranzystor)

Nie mamy, przewód AV ma rdzeń (sygnał) i ekran (masa).

- co masz podpięte pod 6 pinowe złącze Arduino oprócz drugiej nóżki

Już nie pamiętam ale pewnie masę i 5v pozostałe punkty są do programowania.

Opublikowano

Kolejny dobry projekt 😁 Trzymam kciuki

U siebie mam to http://pibus.info/

W poprzednim aucie miałem DVB-T i średnio mi się przydawało. Podczas jazdy cięło, na postoju nie potrzebowałem raczej. Bajkę z pendrive'a lepiej puścić. Co kto lubi.

Macie jakiś pomysł na lepszy ekran w miejsce oryginalnego? Lepsza jakość obrazu? Radia nie zmienię, oryginał najbardziej mi odpowiada.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.09.2024 o 12:00, fold napisał(a):

Mały offtopic ale teraz zauważyłem jakie masz zegary 🤩 Przekładka czy to jakaś wysoka wersja nadwozia?

To wysoka wersja PPGARAGE. 😉

Razem z użytkownikiem Piotr520 przerobiliśmy zwykły licznik HIGH na M5 działa tak jak Ori. W moim przypadku tarcze to druk 3D. Piotr Kupił na zamówienie.

Tu masz kilka filmów jak chcesz:

Edytowane przez szumrak
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Teraz mam taki "łorginalny" z diesla 😎        

IMG_20231221_130600.jpg

Edytowane przez piotr520
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano

Siemka. Podpowiedzcie proszę gdzie mam błąd bo po podłączeniu tunera i przełączeniu navki na telewizor jest obraz z tunera DVB-T2 ale cały czas przełącza kanały w dół tak jakby był wciśnięty cały czas guzik CH-. Tuner identyczny jakiego użył @szumrak (WIWA lite). Do Arduino wgrany gotowy wsad. Załączam schemat moich połączeń i fotki. 🤔

IMG_1096.jpeg

IMG_1095.jpeg

IMG_1094.jpeg

IMG_1093.jpeg

IMG_1092.jpeg

IMG_1091.jpeg

IMG_1090.jpeg

IMG_1089.jpeg

IMG_1088.jpeg

IMG_1087.jpeg

IMG_1086.jpeg

IMG_1085.jpeg

IMG_1084.jpeg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Zamontowałeś płytę podobnie jak ja. Też miałem taki objaw, powód wciśnięty był przycisk o obudowę tunera, wyprostuje sobie te żebrowania w obudowie. Tam pod diodą nadawczą.

Edytowane przez szumrak
Opublikowano

🤦‍♀️ Bingo. Teraz mam już obraz z jednego kanału ale nie działa wogóle sterowanie tunerem z panelu. 🤔 Wrzućcie proszę fachowy m okiem na mój schemat czy coś jest nie halo z połączeniami czy to może być kwestia jakiegoś zimnego lutu albo jeszcze czegoś innego. Diodę podczerwieni wylutowałem ze starego pilota cyfry+. 😀 Ale to chyba nie powinno mieć znaczenia?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zobacz czy dioda mruga przy próbie zmiany z panela, w aparacie na telefonie będzie widać. Jak nie to może dioda odwrotnie wlutowana (+/-)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Działa czy nadal jest problem?

Opublikowano

To nie to. Przelutowałem diodę odwrotnie biegunami i dalej jest to samo w tej chwili z panelu działa mi tylko przełączanie na obraz z tunera po dłuższym przytrzymaniu guzika 6. Obsługa z oryginalnego pilota działa. Kiepsko Zbiera antena. Czy jest jakiś Patent na wykorzystanie fabrycznej instalacji antenowej może wtedy tuner lepiej by sobie radził z odbiorem sygnału?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Masz może navcoder żeby sprawdzić ramki z przycisków?

Tak to analizuje w głowie i część odpowiedzialna za odczyt I-bus musi być ok bo po przytrzymaniu przycisku 6 przełącza obraz na Ori tuner. Pozostaje problem z ramkami przycisków lub z diodą. Włącz aparat w telefonie i zobacz czy dioda reaguje po wciśnięciu przycisku na monitorze, możliwe że ta dioda ze starego pilota działa w innym paśmie. Możesz wylutować z oryginalnego pilota, na 2 bateriach AA lub AAA połączonych szeregowo (3v) podepnij diodę i sprawdź telefonem czy świeci jak nie to zamień bieguny. Jak świeci to zobacz która noga jest podłączona do minusa i ta noga idzie do GND.

Edytowane przez szumrak
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Ale jesteś pewien że bieguny diody są właściwie wlutowane? Odwrotnie nie zadziała. Bawiłem się z fabrycznymi antenami i lipa. Odebrałem na nich tylko TVP1, TVP2. Na jakimś forum znalazłem info że w Polsce jest za mało nadajników żeby telewizja w aucie działała. 

Obawiam się że w twojej konfiguracji sprzętu mogą być inne ramki na klawiszach. Musisz pobrać navcoder z chomika podłączyć się kablem od inpy do ibus i odczytać ramki z klawiszy. Poprawie program. 

Z multifunkcji też nie działa? Góra doł powinno zmieniać kanały.

Edytowane przez szumrak