Skocz do zawartości

[F10 pre LCI] Aktywacja/kodowanie SLI przez Bimmercode

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

Posiadam F10 pre LCI wyposażoną w KAFAS i headup. Chciałbym aktywować u siebie opcję rozpoznawania znaków drogowych (SLI) - czy ktoś z Was wykonywał to przy pomocy samego BimmerCode? 

Wiem, że są dostępne na rynku różne zestawy retrofit, ale jest szansa że da się zakodować SLI z istniejącym hardwarem. 
Czy ktoś z Was to wykonywał i byłby w stanie poinstruować jakie moduły i ścieżki do nich wymagają zakodowania?

Przeszukałem internet w poszukiwaniu odpowiedzi, ale nie udało mi się znaleźć konkretnych informacji.

Pozdrawiam

Opublikowano

Pytanie który masz dokładnie rocznik, czy F30 (wg. opisu) czy F10/F11 czy jeszcze coś innego. Do SLI potrzebujesz KAFAS2. KAFAS nie obsługuje, headup nie ma znaczenia. W F10/F11 nawet przed LCI potrafiły mieć KAFAS2.

Jak masz KAFAS to zmiana na KAFAS2 wymaga zmiany kamery, modułu KAFAS i szyby.

SLI wymaga kodu FSC. Wg. mnie sam bimmercode tego nie ogarnie.

Możesz albo kupić kod SLI, albo moduł KAFAS2 z wgranymi kodami FSC z innego auta (lub sam wgrać), ale uwaga podpięcie się do nowszej ISTA lub wizyta w ASO (np. akcja serwisowa) powoduje wywalenie kodu FSC.

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

KAFAS daje radę i czyta ograniczenia prędkości...mam auto z 2012 i działa.

Po zakupie auta jakiś czas później dokupiłem nowy panel i aktywowałem ostrzeganie przed zjechaniem z pasa i ograniczenia prędkości (miałem HUD, ostrzeganie przed zmianą pasa i ACC z ostrzeganiem przed kolizją). Za jednym razem zmieniłem kierownicę na grzaną z łopatkami i lewarek zmiany biegów na sport. o ile dobrze pamiętam nie musiałem kupować kodów FSC i wystarczyło zwykłe kodowanie

Opublikowano
5 godzin temu, bbmw napisał(a):

Po zakupie auta jakiś czas później dokupiłem nowy panel i aktywowałem ostrzeganie przed zjechaniem z pasa i ograniczenia prędkości (miałem HUD, ostrzeganie przed zmianą pasa i ACC z ostrzeganiem przed kolizją). Za jednym razem zmieniłem kierownicę na grzaną z łopatkami i lewarek zmiany biegów na sport. o ile dobrze pamiętam nie musiałem kupować kodów FSC i wystarczyło zwykłe kodowanie

Czy musiałeś też kupić do tego jakiś emulator SLI montowany za zegarami? Bo wszędzie w necie i poradnikach na YT pokazują właśnie opcję z emulatorem, który można dorwać na AliExpress za około 150zl.

Jeśli obyło się bez dodatkowych modułów to czy pamiętasz co dokładnie trzeba zakodować aby SLI śmigało z samym tylko KAFAS? Bo mam ten sam rocznik F10

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, bbmw napisał(a):

No to z tego wynika, że napisałem głupoty. Dzięki za sprostowanie. Sam mam LCI. W pre-LCI nie robiłem KAFASa.

Edytowane przez adam111
Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kafas1 wystarczy proste kodowanie i działa bez dodawania czegokolwiek.

Opublikowano
11 godzin temu, gk tds napisał(a):

Kafas1 wystarczy proste kodowanie i działa bez dodawania czegokolwiek.

Czy to proste kodowanie można wykonać przy pomocy BimmerCode? Jesteś w stanie podpowiedzieć jakie moduły konkretnie trzeba kodować?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wiem jak sie koduje bimmercode nie używam takich programów