Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
Opublikowano

Kto się podzieli doświadczeniem w zamianie zwykłego na fotochrom ? Dostępność jest duża, w większości podobne lusterka, ale różnią się osłoną mocowania. Tak, żeby wiedzieć co kupić i nie kupować dwa razy :classic_smile: Jeśli chodzi o elektrykę to widzę, że raczej w miarę prosta sprawa.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To raczej tylko osłony są inne bo nie wydaje mi się żeby było inne mocowanie, ja kupiłem do e60 najtańsze dostępne i nie było problemu z osłonami nawet nie mam pojęcia czy są inne. 

Opublikowano

Osłoną mocowania jest inna jeśli masz czujnik deszczu. To nie jest wymagane. Fotochrom jest cały w lusterku i wymaga tylko okablowania. Ramie lusterka można przełożyć a osłoną chwyta za ramie wiec tu masz dowolność. Załóż co bardziej pasuje w twoim aucie

• Moderatorzy
Opublikowano

Ja mam takie lusterko. Nie ma osobnej obudowy. Ramię jest jedną odlaną częścią z plastiku.

IMG_20240308_085758.thumb.jpg.c7bbaea539ff642532b1fe3426a96d27.jpg

Podobnym kształtem są fotochromatyczne

lusterko_1.jpg.77f2ec3e236a7fe914ccfc087f3120cc.jpg

ale również są trochę inne

lusterko_2.jpg.d00870803c1bc53e4bd66a9f217ffc82.jpg  lusterko_3.jpg.8c88258134502efad1a719db756ab175.jpg

Czyli każde będzie pasować mocowaniem i ta obudowa będzie odpowiednio spasowana z szybą ? Nawet jeśli jest od innego modelu ? 

Opublikowano

Każde pasuje ale te do czujnika deszczu widać z zewnatrz. Wtedy szyba w oryginale ma czarny fragment tam. Kwestia estetyki. Można pomalowac szkło lub nakleic czarna folie

• Moderatorzy
Opublikowano

Aha, czyli te inne kształtem są od czujnika ? W drugim aucie mam czujnik deszczu, ale tam obudowa jest jeszcze inna. Ok, już rozumiem o co chodzi :classic_smile:

Opublikowano

Po kolei po zdjęciach

1. Bez kabli taki co nic nie ma w lusterku

2. Taki co ma np diodę od alarmu albo odbiornik centralnego zamka (e36)

3. Większą obudowa plastik chwyta za ramie lusterka, obudowa zasłania czujnik deszczu, lub w nowszych modelach np kamerę do znaków

Pisze o różnych modelach bo z wielu pasuje. Centralne lusterko steruje tez sciemnianiem lusterek zewnętrznych. Nie mozesz kupić zbyt nowego bo ma komunikację po LINbus. Polecam poszukać przyciskami do otwierania bramy 🙂 

• Moderatorzy
Opublikowano

Od E83 będzie pasować ? Chyba tak, bo tam jeszcze był I-bus.

Godzinę temu, fold napisał(a):

Polecam poszukać przyciskami do otwierania bramy 🙂 

Widziałem taki z przyciskami, ale nie wiem czy to zadziała z systemem MOOVO tak wprost.

Opublikowano (edytowane)

Nie zadziała. Trzeba mieć sterownik bramy odpowiedni.

Jest inne wyjście, rozbierasz lusterko wyrzucasz moduł i lutujesz przycisk do pilota w środku. Mam tak zrobione. Jak chcesz to zrobić to zobacz co bardziej ci odpowiada, przyciski w lusterku były w nowszych modelach, w e39 jest moduł bramy kolo przycisku szyberdachu.

Wg WDS z E83 podejdzie. Tam nie ma ibusa. Analogowo jest dioda alarmu, sygnał wstecznego i wyjścia na lusterka zewnętrzne. Oczywiście sprawdź jeszcze raz sam 🙂

Edytowane przez fold
  • Moderatorzy
Opublikowano
W dniu 8.03.2024 o 18:55, fold napisał(a):

Jest inne wyjście, rozbierasz lusterko wyrzucasz moduł i lutujesz przycisk do pilota w środku.

😂 O tym nie pomyślałem. 

W dniu 8.03.2024 o 18:55, fold napisał(a):

Tam nie ma ibusa. Analogowo jest dioda alarmu, sygnał wstecznego i wyjścia na lusterka zewnętrzne. Oczywiście sprawdź jeszcze raz sam 🙂

Tak, wszystko się zgadza. Będę ogarniał jak zorganizuję lusterko.

• 2 tygodnie później...
  • Moderatorzy
Opublikowano

Kupiłem ładne lusterko od E46 ze wszystkimi detalami na trzy kable - plus, minus i sygnał wstecznego. Sprawdzałem na stole, ładnie ściemnia, wieszak pasuje. Potrzebuję jeszcze złącze do listwy bezpiecznikowej, bo nr 21 okazał się u mnie pusty. Najwięcej roboty będzie z podpięciem do LCM'a, bo tam ciasno 😒