Skocz do zawartości

Akumulator bmw 3 e90

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie odnośnie rodzaju akumulatora do BMW 3 e90 3.0 N52, czy ktoś może określić czy ma być to akumulator zwykły czy AGM, kupiłem auto, jest tam zwykły akumulator i auto bardzo wolno kręci, zwłaszcza na zimnym silniku, po vinie pokazuje że może być zwykły albo AGM, pomoże ktoś?

Opublikowano
  • Moderatorzy

Podaj VIN to można będzie ustalić jaki akumulator był fabrycznie. Wolne kręcenie napewno nie jest spowodowane tym że akumulator nie jest AGM tylko jego niedoładowaniem / zużyciem.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Standardowo w 330xi N52 był montowany zwykły akumulator 80 Ah.

Rozkoduj Vin i szukaj wpisów o akumulatorze.

Jeśli na liście jest wzmianka o akumulatorze AGM lub występuje którakolwiek z poniższych opcji to fabrycznie był właśnie akumulator AGM:
Auto start/stop function S1CCA
Brake Energy Regeneration S1CDA
Dodatkowe zasilanie energetyczne S146A
Pojazd specjalny S185A
Pojazd specjalny ukryty S186A
Urządzenie ogrzewania dodatkowego S536A 

Opublikowano
  • Autor

A w jaki sposób mogę rozkodować Vin? W serwisie powiedzieli że po vinie wychodzi im dwa rodzaje AGM i zwykły, żeby to sprawdzić trzeba podłączyć komputer...

Czy mogę to sprawdzić inpa?

Aktualny akumulator ma 80ah i 160a

Dodam że ten akumulator ma z pół roku

Opublikowano
  • Autor

A w jaki sposób mogę rozkodować Vin? W serwisie powiedzieli że po vinie wychodzi im dwa rodzaje AGM i zwykły, żeby to sprawdzić trzeba podłączyć komputer...

Czy mogę to sprawdzić inpa?

Aktualny akumulator ma 80ah i 160a

Dodam że ten akumulator ma z pół roku

Rozkodowałem Vin i pokazuje 70ah, dziwne bo chyba wtedy to wgl by nie zapalił Screenshot_2024-01-10-17-53-01-23_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.thumb.jpg.e36cc81b8786bcc770bd2d11a3a9e55e.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Borsuczek dobrze Ci podpowiedzial. Jesli byl fabrycznie 70ah to taki byl fabrycznie... Dlaczego mialbym nie odpalac... 

Opublikowano
  • Autor

Kkx5 taki wychodzi po vinie, jak na załączonym zdjęciu, teraz mam prawie nowy 80ah i bardzo wolno kręci, zwłaszcza gdy jest zimny, ale na ciepłym też słychać że za wolno kręci, według Ciebie mam wymienić na zwykły 70ah?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Mozesz zostac przy 80ah, mozesz zmienic na 70ah, to malo istotne, pojemnosc aku zwieksza sie wraz z iloscia zastosowanej elektroniki oraz rodzaju silnika. Kluczowe jest slowo "prawie nowy", jakiej firmy? Ogolnie stare benzyny typu n52 nie sa demonami szybkiego "krecenia", sprawdz spadek napiecia podczas rozruchu. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
16 godzin temu, Michal2002 napisał(a):

Kkx5 taki wychodzi po vinie, jak na załączonym zdjęciu, teraz mam prawie nowy 80ah i bardzo wolno kręci, zwłaszcza gdy jest zimny, ale na ciepłym też słychać że za wolno kręci, według Ciebie mam wymienić na zwykły 70ah?

To nie kwestia akumulatora tylko rozrusznika - do wymiany lub regeneracji.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tak tez moze byc, oczywiscie.