Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim.

Ostatnio jadąc wieczorem zgasł mi lewy Xenon i pojawił się błąd: "Awaria światła pozycyjnego - lewego" (cos w tym stylu) , po jakims czasie ten błąd został zastąpiony przez : " awaria układu doświetlania zakrętów". Przeszukujac internety natknąłem się na opisy, że w przypadku błędu z doświetlaniem zakrętów oznacza on awarię modułu w lampie...

Xenon na bank jest wypalony bo jak jest zimny to udaje się go odpalic na kilkanaście (kilkadziesiąt) sekund, świeci chwilę na różowo po czym gaśnie. W chwili gdy swieci niema żadnego z błędów. Wczoraj zaświeciłem go na chwilę i jak błędy zniknęły to zgasiłem. W dzień nie miałem potrzeby jeździć na Xenonach więc nie ma błędu.

Pytanie czy wystarczy wymienić XENON czy szukać dalej (głębiej)... ?

Edytowane przez SIEKIERA_666

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

wymień oba żeby równo świeciły. zrób to zanim coś jeszcze się zepsuje. moduł skrętu jest dość drogi i wymaga kodowania

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak chcesz sie upewnic co jest problemem, to po prostu zamien miejscami zarowki i juz.

Opublikowano

Miałem to samo, chwilę świecił i błąd. Jak pojawi się błąd to wyłączenie i włączenie świateł na chwilę pomagało a potem znowu off. Wymiana żarników pomogła. Też zamieniałem prawy z lewym do testów 🙂

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Problem rozwiązany (?) połowicznie. Wymiana żarnika pomogła - nie ma błędu doświetlania zakrętów.

Jako, że chciałem zrobić wszystko zgodnie ze sztuką, zakupiłem 2 żarniki.

Niestety drugiego sprawnego nie udało sie wymienić. Klapka w lampie posiada blokadę (zabezpieczenie), której na tą chwile nie jestem w stanie usunąć.

XENON.jpg

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted: