Skocz do zawartości

Problem z emisja spalin BMW 530 D 2014

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BMW 530D 2014 rok 

Witam . Może ktoś może mi doradzić co zrobić . Mieszkam w Niemczech i na przeglądzie przyczepili mi się że za duża emisja spalin . Pojechałem do mechanika i okazała się sonda lambda wymieniłem . Pojechalem znowu na przegląd ale dalej za dużo . Po zmianie się poprawiło ale dalej za dużo . Czy ktoś ma pomysł ? Co jeszcze może być ? Bądź co zrobić chwilowo aby tylko przeszło przegląd . 

Przed zmianą sondy lambda emisja była 970000 po zmianie około 600000 a norma to 250000

IMG_20230910_111320.jpg

IMG_20230910_111309.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Filtr cząstek stałych padł?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

EGR masz zaślepiony? 
Spróbuj wyczyścić

No i kalibracje sond możesz zrobić - czy tam adaptacje.

Opublikowano
  • Autor

EGR tyle co byłem na akcji serwisowej  to myślę że powinno być dobrze ale zobaczę . 

Opublikowano

EGR ,klapki  ,przepływka, najlepiej    usuń wszystkie  adaptacje  ,I ogólnie  sprawdź  szczelność układu    dolotu  

Zły skład spalin  wiąże się z złą mieszanką  paliwo powietrze  + spaliny z egr  to wszystko ma ogromny wpływ 

Może przy wymianie  chłodniczki  zle cos poskręcali

DPF NIE MA NIC do emisji spalin 

On trzyma tylko sądzę  cząstki stałe 

Edytowane przez aramiel123

Opublikowano
  • Autor

Może to mieć jakiś wpływ że silnik pobiera delikatnie olej ?  Dodam że dziś podłączałem pod komputer po wymianie lambdy i zrobieniu 200 km znowu wyskakuje ten sam błąd z tą lambdą 

Opublikowano

Prawdopodobnie  pierwsza  sonda orgi.  była sprawna  wymieniłeś  sprawna na sprawna .  Błędna  diagnoza kosztuje 

Sonda lambda mierzy skład spalin  jak coś jest nie tak  wywala błąd  albo  informuje cie  że coś sie dzieje się z mieszanka  paliwo powietrze , ze zle się spala  paliwo  , mało powietrza , za dużo ,albo za dużo spalin z egr albo za mało  ciul.wie 

A nie że zepsuła się sama sonda .

Co to może oznaczać  hym..coś z układem wtryskowym  .wtryskiwacze  ,turbo , przeplywka,  egr,  cały dolot  lub spalanie oleju  

Edytowane przez aramiel123

Opublikowano
  • Autor

Dziś inny mechanik doradził mi usunąć w komputerze EGR I DPF . Ze wtedy będzie i dobra emsija spalin i lepiej dla auta . Prawda to ?

Opublikowano

Jaka masz temperature silnika ? pokaz zdjecie rury wydechowej.

Jezeli masz sprawny uklad wtryskowy, katalizator na miejscu i DPF, wtryski sprawne i termostaty i rozgrzane auto po trasie to bedziesz spelniac norme.

Jak wjezdzasz niedogrzanym autem to nie masz szans spelnic normy bo niedogrzany silnik przekracza wszelkie normy..

Opublikowano

Jak usuniesz  EGR ,  DPF  razem  z KATEM

To auto już  na Szrot  w  Niemczech  TÜV   Nie przejdziesz   .

Także  dobrze Ci mechanik doradził ^^

Opublikowano
W dniu 14.09.2023 o 21:03, aramiel123 napisał(a):

Jak usuniesz  EGR ,  DPF  razem  z KATEM

Noooo mam takie 550D (F11)i jak chcę coś z bagażnika wyjąć to raczej wyłączam silnik ... (śmierdzi i ciągnie do środka) 

Nadmienię iż mam silnik sprawny w 100% ale bez kata śmierdzi jak ze starego Ursusa 🙂 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jak zakończyła się ta historia ? Bo mam dokładnie ten sam problem też 530d 2014 rocznik