Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry 

w końcu po jakiś 10 miesiącach odbiorę swoją 1 120i.

zaznaczam, że nie znam się na samochodach. 

Czy macie jakieś podpowiedzi jak zajmować się tym samochodem aby służył jak najdłużej ? 

Co w nim robić aby sprawował się jak najlepiej ? 

co robić aby używanie tego samochodu było miłe łatwe i przyjemne ? 

i pytanie czy macie sprawdzona jakas matę dla psa na tylnie siedzenie ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, elmotnt napisał(a):

przedluzyc gwarancje na 3 lub 4 lata, jezdzic i sie niczym nie przejmowac,

jechac jak zawola na serwis i wymienic na nowy przed koncem gwarancji. 🙂

Opublikowano
1 godzinę temu, elmotnt napisał(a):

Dzień dobry 

w końcu po jakiś 10 miesiącach odbiorę swoją 1 120i.

zaznaczam, że nie znam się na samochodach. 

Czy macie jakieś podpowiedzi jak zajmować się tym samochodem aby służył jak najdłużej ? 

co robić aby używanie tego samochodu było miłe łatwe i przyjemne ? 

i pytanie czy macie sprawdzona jakas matę dla psa na tylnie siedzenie ? 

o macie dla psa nie wypowiem sie, ale generalnie wszelkie ochronne materialy zamawiam pod wymiar u krawcowej. koszty minimalne (10 zl np) i zawsze customowo zrobione. material wybieram z tego co akurat tam ma.

a autem ile chcesz jezdzic ? 20 lat np? moja rada to nie wierzyc youtuberom i forumowiczom bo zaraz bedą Cie namawiac na oklejenie auta szyb, warstwy nano, dodatki do paliw, olejow, i zmiana wszelkich olejów co miesiac najlepiej. 

ale najlepsza opcja to gwarancja 5 lat, a potem sprzedaz...

Opublikowano

Ciekaw jestem jak prostych porad szukasz. Oprócz wspomnianej powyżej wymiany oleju częściej niż zgodnie z zaleceniem producenta oraz wykupienia dodatkowej gwarancji dodałbym nie osiąganie górnych granic obrotów silnika 'na zimnym' oraz zadbanie o silnik w okresie tak zwanego 'docierania'. Ja wymieniłem olej po 'dotarciu', czyli około 1.500 km. Zdania w tej kwestii są jednak podzielone, niektórzy powiedzą, że nie warto.

Opublikowano

Ogólnie też chodzi o wnętrze. 

wiadomo dbać i czyścić. 

Impregonowac w jakiś sposób siedzenia? ( nie, nie mam skory) 

Czy np. Zabezpieczać podwozie przed rdza ? 

Opublikowano

Wypowiem się na temat wersji M Sport:
- listwa na progu drzwi rysuje się bardzo łatwo. Żałuję, że czymś tego nie zabezpieczyłem.

- eko skóra, z której są wykonane fotele brudzi się dość łatwo. Ja mam malutkie plamy (nie wiem od czego). Próbowałem czyścić mikrofibrą i preparatami i nic nie pomogło. Swoją drogą, może ktoś ma patent?

- jeśli będzie cię irytować "stukanie" czegoś we wnętrzu, to u mnie były dwie rzeczy: element mocowania pasu u dołu, przy fotelu... próbowałem wsadzać tam gąbki, ale nic mi nie pasowało. Po około pół roku element po prostu "wyrobił się" albo "osiadł" (nie wiem :D) i przestało klepać. Klepało również coś pod fotelem pasażera, okazało się, że to spinka od uchwytu do gaśnicy. Przeniosłem gaśnicę do bagażnika i jest spokój

- dwa razy zdarzyło mi się, że samochód całkowicie zgubił telefon. Nie mógł się połączyć i pomogło tylko usunięcie telefonu z samochodu i samochodu z telefonu

- raz całkowicie zawiesił się iDrive. Dało się jechać, ale jedyne co się wyświetlało to prędkość, obroty i wskaźnik paliwa. Nawet wyjście z samochodu i zaryglowanie nic nie dało. Dopiero po 15 minutach system się odwiesił.

Do pielęgnacji wnętrza używam przeciętnych preparatów (sonax) i jest okej. Nie widzę zmian na minus po ponad roku.

oklejenie auta szyb, warstwy nano, dodatki do paliw, olejow, i zmiana wszelkich olejów co miesiac najlepiej - nic z tego nie używałem 🙂

• Dziękuję 1
Opublikowano

To ja odpowiem koledze na temat wersji M Sport:

- listwa na progu nie jest porysowana wcale po 75 kkm jak i prog, pomimo, ze jest sporej wielkosci;

- eko skora - wybralem te fotele dlatego, ze moglem zobaczyc jak po prawie roku zuzyly sie u kolegi, ktory zupelnie nie dba o auto. Zero zuzycia i sa mega latwe w czyszczeniu;

- element mocowania pasa u dolu - kilka przypadkow bylo, w tym i moj. Jedz do ASO, znany problem, wiedza gdzie co podkleic. Jakby Ci sie wydawalo, ze fotel lekko skrzypi (oparcie) to mocowanie lampki pod fotelem; 

- no i telefon rozlacza raz po raz, a nigdy nie zawiesil mi sie system czy kamera, co w poprzednim aucie wystepowalo czesciej.

Skory ogarniasz produktami colourlook. Reszte wnetrza wyczyscisz Soft99 washmist. I nie trzeba robic doktoratu. 

Mozna zwiekszyc czestotliwosc wymiany oleju,  jesli bmw wymaga co 30.000 km to co 15.000 km wystarczy. 

Nigdy nie myj auta na myjni szczokowej i raczej podziekuj w ASO za mycie.

Koniecznie wez przedluzona gwarancje do auta i poki jest lato i sa dobre promocje - kup komplet oryginalnych kol zimowych z oponami z homologacja bmw (*). 

• Dziękuję 1
Opublikowano
6 godzin temu, karlos91 napisał(a):

Koniecznie wez przedluzona gwarancje do auta i poki jest lato i sa dobre promocje - kup komplet oryginalnych kol zimowych z oponami z homologacja bmw (*). 

Gwarancje przedłużona oczywiście wziąłem, natomiast macie może jakieś sprawdzone koła zimowe z oponami do polecenia ? 

Wiadome że w salonie będą tuż droższe ale może będzie dał się nimi dogadać na jakaś dużą zniżkę z powodu bardzo długiego czasu oczekiwania na samochód. 

jakie koła Zimowe z oponami do modelu M Sport 

Opublikowano
8 godzin temu, karlos91 napisał(a):

To ja odpowiem koledze na temat wersji M Sport:

- listwa na progu nie jest porysowana wcale po 75 kkm jak i prog, pomimo, ze jest sporej wielkosci;

Możliwe, że mam wyjątkowo niszczycielską współpasażerkę 😉

Opublikowano (edytowane)

Dorzucę swoje uwagi do powyższych uwag:

Cytat

- listwa na progu drzwi rysuje się bardzo łatwo. Żałuję, że czymś tego nie zabezpieczyłem. 

u mnie również występują rysy

Cytat

- element mocowania pasa u dolu - kilka przypadkow bylo, w tym i moj. Jedz do ASO, znany problem, wiedza gdzie co podkleic. 

Nie wszystkie ASO wiedzą co zrobić z tym faktem (konkretnie FrankCars) - dzięki @karlos91 za pomoc i namiary na ASO w Rzeszowie.

PS. Nadal twierdzą że nie ma procedury w systemie i zrobią to w formie grzecznościowej , przy kolejnej wizycie ...

Cytat

- dwa razy zdarzyło mi się, że samochód całkowicie zgubił telefon. Nie mógł się połączyć i pomogło tylko usunięcie telefonu z samochodu i samochodu z telefonu

Tutaj zauważyłem, że zaraz po aktualizacji jest ok, po jakimś czasie wraca problem z połączeniem telefonu i jego wykrywaniu przez samochód. (zakładam, że soft robi pliki i nie usuwa ich)
Ja już nie usuwam telefonu - jeśli się nie połączy to wychodzę z samochodu, zamykam go - otwieram i telefon się łączy

Edytowane przez patryk0402_

BMW THE1 F40 120d - M Sport, Skyscraper Grey (2022)

Odebrany! https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=229&t=395918

icon1.png