Skocz do zawartości

Kompresor klimy kaput ? // Jakiej firmy kupić

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

WItam Panowie. Nadszedł czas, że mój kompresor klimy zaczął wydawać głośne dzwięki ( tak jakby dźwiek odpalonej wiertarki )  na wyższych obrotach i powoduje lekkie wibracje auta, do tego czuć  spadek mocy jak chodzi. 

Klima generalnie działa dobrze, chłodzi srogo. Jedyne rzeczy które występują to  spadek mocy i wraz ze wzrostem obrotów dzwięk jakby tarcia jest coraz głośniejszy.

Wystarczy wymienić sprzęgło kompresora czy to już raczej cały kompresor jest kaput ?  Jeżeli tak to jakiej firmy polecacie ? Na oryg za prawie 5k mnie nie stać 😁

Edytowane przez AndrzejWxx
  • Moderatorzy
Opublikowano

Zdejmij pasek i zakręć ręką. Dziwne dźwięki, chrobotania, jargot to dla mnie podejrzenie, że coś się zaciera. Wtedy w cały układ idą opiłki co wiąże się z płukaniem czyli rosną koszty.

Opublikowano
2 godziny temu, Fuser napisał(a):

Zrobiłem filmik z tym dźwiękiem przy włączaniu AC trochę mi noga drgnęła ale słychać ta różnice dźwięku. Pod koniec też słychać jak wyłączam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kompresor polecam nissens, ewentualnie behr.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

a może wystarczy zwykła regeneracja sprzęgła? Bo to jest najczęstsza przyczyna głośnej pracy sprężarki. Proponuję zdjąć pasek - jak pisał kolega wyżej-  i zakręcić kołem.