Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem w BMW E60 520i M54B22 2003 z klema IBS. Robiłem diagnostykę i pojawia mi się błąd 00299B Cyfrowy sterownik silnika: inteligentny czujnik akumulatora -  komunikacja. Dodatkowo pojawia mi się komunikat w idrive dotyczący niskiego napięcia akumulatora (auto odpala normalnie, akumulator nowy zakodowany) Ten komunikat był przed wymiana akumulatora i pojawia się po wymianie. 

Przy próbie wykonania procedury sprawdzania stanu naładowania akumulatora w ISTA pojawia się komunikat: że inteligentny czujnik nie  może zostać rozpoznany przez sterownik silnika. Możliwe przyczyny: zasilanie IBS przerwane lub BSD między DME/DDE i IBS przerwane, zwarcie, luźny styk. Dodaję załączniki poniżej.

Wiem, że te klemy w przedlifice są dość problematyczne i często padają ale czy moje objawy świadczą o padniętej IBS? Czy faktycznie jak sugeruje ISTA może to być gdzieś luźny styk albo przerwanny przewód? Czy poprostu pada klema i jest zwarcie i stąd błędy?

received_7124591627570178.webp

Opublikowano

Czy po odłączeniu sprawnej klemy ibs spada napiecie ładowania? Jakie jest napięcie ze sprawna klema IBS, a jakie bez klemy lub z uszkodzoną klema?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
1 godzinę temu, Bartek-1992 napisał(a):

Czy po odłączeniu sprawnej klemy ibs spada napiecie ładowania? Jakie jest napięcie ze sprawna klema IBS, a jakie bez klemy lub z uszkodzoną klema?

Teraz już dobrze nie pamietam (było to ze 4 lata temu) ale u mnie ładowanie z padniętą klemą było w okolicach 14,2~14,4, nie jestem pewien czy z "odpiętą klemą", po wymianie klemy 14,7~14,9 stary akumulator, teraz z nowym aku jest w okolicach 14,5 volt.