Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wczoraj miałem dość dziwna sytuację amianowicie... Po przejechaniu  około 2km wyskoczył pomarańczową komunikat o wysokiej temperaturze silnika szukałem miejsca żeby się zatrzeć i komunikat się zmienił na czerwony, odcięło moc i max oredkosc to było 30km/h. Jak otworzyłem silnik nie był wogole gorący (mogłem trzymać na nim rękę). Gdzie szukać problemu? czy miał ktoś coś podobnego ? Pacjent to e61 530xi z 2009r 272hp 

Opublikowano
1 godzinę temu, Bartek-1992 napisał(a):

Pojawiły się jakieś błędy? Sprawdzałeś temperature w ukrytym menu? 

Odcięło moc, bo wszedł w tryb awaryjny

No wyskoczył blad na ekranie ze wysoka temperatura silnika i żeby wyłączyć silnik 

Nie sprawdziłem w ukrytym menu. 

Opublikowano

Może pompa wody się uszkodziła. W N52 jest elektryczna, a że dopiero ruszyłeś to silnik wcale się nie nagrzał. Sterownik widząc awarię pompy wysłał takie komunikaty. Szedłbym w tym kierunku. Sprawdzić błędy. Wartości rzeczywiste temperatur, uruchomić pompę z programu, albo procedurą odpowietrzania i słuchać lub patrzeć w zbiorniczku płynu czy się włącza. A może po prostu czujnik temperatury się uszkodził. Kto wie? Trzeba diagnozować.

• Lubię to 1
Opublikowano

N52 jak kolega napisał ma pompę elektryczną. Gorący będzie blok i głowica a zimne węże i chłodnica jak pada pompa. Najpewniej padła pompa. One są czułe na wszelkie zanieczyszczenia. Przy wymianie warto zwrócić uwagę na węże. Często te plastikowe końcówki ulegają "utylizacji" i się łamią. Jak będziesz wymieniał pompę warto zajrzeć do przewodów tych, które mają te twarde plastikowe  końcówki do podłączania. Czasem takie kawałki wpadają do pompy i ja blokują, powodując uszkodzenia. Ja przy ostatniej wymianie pompy wywaliłem wszystkie węzę, jak mi po dwóch latach szlag pompę trafił. Skojarzyłem, że międzyczasie rozpadł się waż na tym plastikowym podłączeniu i wg wszelkich danych jest to często sprawcą awarii pomp. 

• Lubię to 1