Skocz do zawartości

X5, 2022, 40i: Bardzo słaby nawiew i temperatura klimy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jak w temacie, czy ktoś ma/miał ten sam problem, że nawiew z przodu jest mega słaby nawet na największych obrotach? Klima 4-strefowa, tył wieje, że głowę urywa, a przód robi wiele hałasu a nie wieje. I generalnie słabo chłodzi… Ktoś miał ten sam problem, i jeśli tak to czy udało się go rozwiązać? Poprzednio miałem 5kę z 2018 i odmrażała i wywiewała wszystko :). Pozdrawiam, Daniel

Opublikowano
W dniu 9.06.2023 o 19:23, dgrantp napisał(a):

Witam. Jak w temacie, czy ktoś ma/miał ten sam problem, że nawiew z przodu jest mega słaby nawet na największych obrotach? Klima 4-strefowa, tył wieje, że głowę urywa, a przód robi wiele hałasu a nie wieje. I generalnie słabo chłodzi… Ktoś miał ten sam problem, i jeśli tak to czy udało się go rozwiązać? Poprzednio miałem 5kę z 2018 i odmrażała i wywiewała wszystko :). Pozdrawiam, Daniel

Miałem to samo w mojej G30LCI. 
Po roku walki i 3 wizytach serwisowych w końcu naprawili. 

Okazało się, ze fabrycznie źle był zamontowany filtr kabinowy. 

U mnie dodatkowo klima potrafiła przy ustawieniu auto 19 stopni walić gorącym powietrzem z tylnich nawiewów. 

Opublikowano (edytowane)

Nie wierze!!!. Ja mam to samo.

Zauważyłem to kilka dni temu gdy było bardzo ciepłe dni, a ja chciałem zwiększyć nawiew ( na codzień jeżdżę na słabym nawiewie).

Zaniepokoiło mnie to, że wentylatr działa jakby głośniej gdy zwiększam moc, a samej mocy nawiewu brak....

Tył oczywiście działa poprawnie.

Sprawdziłem jak wygląda sytuacja w w X5 mojego teścia i tam o dziwo działa wszystko tak jak powinno.

Można normalnie regulować mocą nawiewu i przede wszystkim czuć tą różnicę.

Ja mam serwis umówiony dopiero na 19. 06 ( dobrze, że już nie ma takich upalnych dni)...

Ale trochę mnie kolega @mm88 zaniepokoił ze rok z tym walczyli w serwisie...

Edytowane przez memphis21
Opublikowano
46 minut temu, memphis21 napisał(a):

Nie wierze!!!. Ja mam to samo.

Zauważyłem to kilka dni temu gdy było bardzo ciepłe dni, a ja chciałem zwiększyć nawiew ( na codzień jeżdżę na słabym nawiewie).

Zaniepokoiło mnie to, że wentylatr działa jakby głośniej gdy zwiększam moc, a samej mocy nawiewu brak....

Tył oczywiście działa poprawnie.

Sprawdziłem jak wygląda sytuacja w w X5 mojego teścia i tam o dziwo działa wszystko tak jak powinno.

Można normalnie regulować mocą nawiewu i przede wszystkim czuć tą różnicę.

Ja mam serwis umówiony dopiero na 19. 06 ( dobrze, że już nie ma takich upalnych dni)...

Ale trochę mnie kolega @mm88 zaniepokoił ze rok z tym walczyli w serwisie...

Od kiedy odebrałem auto i przyszły pierwsze ciepłe dni, to wiedziałem że coś jest nie tak..

Pojechałem do Bawarii na Czerniakowskiej, trzymali auto 4h i wrócili z odpowiedzią, że "ten typ tak ma - ekologia i inne sprawy".

Przeczytałem pół internetu i po kilku miesiącach wróciłem do nich, że zostawiam auto i mają walczyć do skutku... 

Opublikowano
5 minut temu, mm88 napisał(a):

Od kiedy odebrałem auto i przyszły pierwsze ciepłe dni, to wiedziałem że coś jest nie tak..

Pojechałem do Bawarii na Czerniakowskiej, trzymali auto 4h i wrócili z odpowiedzią, że "ten typ tak ma - ekologia i inne sprawy".

Przeczytałem pół internetu i po kilku miesiącach wróciłem do nich, że zostawiam auto i mają walczyć do skutku... 

Ja mam czarno na białym. Jak bedzie trzeba to przyjadę w dwa auta i będa mieli porównania. Śmiech na sali to co mówisz....

Opublikowano

Witam,

też miałem problem z tylnymi strefami i grzaniem. Jak dla mnie pojawiło się to po wgraniu nowego softu w serwisie.... Kolejna wizyta i kolejny soft rozwiązał sprawę. Co do przednich stref nie zauważyłem problemu z siłą nawiewu... ale jak grzało z tyłu to nie miało znaczenia ustawienie z przodu i tak było gorąco w całym aucie.

Może u Was też grzeje z tyłu i dlatego się wydaje że przednie strefy nie dają rady?

Wytrwałości w walce!

Opublikowano

Generalnie BMW trochę ,zamotało' jak dla mnie sterowanie klimą - pomimo ustawienia 'auto' możemy i w zasadzie musimy sterować odpowiednio:

1. siłą nawiewu

2. kólkami nawiewu

3. możemy jeszcze dodatkowo zmieniać parametr odczucia chłodu/ciepła w opcjach

Niby fajnie, że tyle opcji, ale w Audi wciskałem auto i sam ustalał wszystko (zmieniał siłę nawiewu do momentu osągniecia zadanej, etc.).

Opublikowano

@BigCactus mam podobne odczucia. Zwłaszcza wkurza mnie to pseudo AUTO, które jak sam nie ustawisz siły nawiewu, to albo łeb urywa, albo można się udusić z braku powietrza.

Opublikowano

Auto zawiezione do serwisu, po 2h, miałem telefon... że winą jest zarypany filtr cząstek stały...

Jestem bardziej niż pewny, że to nie pomoże ( każą mi płacić 900 zł za filtr). W piątek sam demontowałem filtr i robiłem próby bez niego- efektu brak, albo znikomy.

Szkoda, że nie mogę podjechać do nich żadnym z pozostaych X5 ( teść na wakacjach, a wspólnika dzisiaj pojechała na przegląd folii do Katowic). Nie mogę się doczekać jak do nich pojadę.

Opublikowano
1 godzinę temu, memphis21 napisał(a):

Auto zawiezione do serwisu, po 2h, miałem telefon... że winą jest zarypany filtr cząstek stały...

Jestem bardziej niż pewny, że to nie pomoże ( każą mi płacić 900 zł za filtr). W piątek sam demontowałem filtr i robiłem próby bez niego- efektu brak, albo znikomy.

Szkoda, że nie mogę podjechać do nich żadnym z pozostaych X5 ( teść na wakacjach, a wspólnika dzisiaj pojechała na przegląd folii do Katowic). Nie mogę się doczekać jak do nich pojadę.

Oczywiście chodziło o filtr kabinowy ^^

Opublikowano
W dniu 20.06.2023 o 12:04, mm88 napisał(a):

Pomogło?

Pomogło, ale jestem bardziej niż pewny, że przyczyną byłą jakaś pierdoła, albo jakaś aktualizacją softu.

W piątek sam demontował filtr kabiny i sprawdzałem nawiew bez niego- efektu nie zauważyłem.

Poprosiłem o pokazanie mi filtra kabiny z mojego auta i jak dla mnie to lipa straszna bo filtr wyglądał ok ( auto odbierane w styczniu).

Opublikowano

Witam Ponownie.

Czy ktos z Was posiada ten system zapahcowy w aucie. Ja mam i wspolnik również w swoim aucie. Mam nieodparte wrażenie, że nadal/znów jest cis u mnie zje*** bo zapach jest praktycznie nie wyczuwalny.

W spolnika X5M czuć wyraźnie przy minimalnej sile dozowania ( jest to przyjemne). U mnie trzeba sie mocno postarac.

Serwisant, od ktorego odbierałem auto po naprawie podszedłó ze mna do auta.

Razem sprawdziwliśmy regulację nawiewu, a zapach powiedział " Nie wiem czy Pan czuje, ale ja już wyraźnie czuję zapach" Ustawiony był na 3.

To był piątek i nie miałem się już ochoty  znim kłócić, ale teraz jeżdże autem wspólnika i wyraźnie CZUĆ różnicę.

Zapachy mamy te same z tym ze on ma No1. a ja No2- czyli ja mam mocniejszy jakby nie patrzec.

Opublikowano

@memphis21 ja bym się pokusił o wizytę u innego dealera. Co prawda u swojego jak sprawdziłem koszt wymiany filtra, to usłyszałem że to zależy od typu filtra i _może_ kosztować wraz z usługą 900 PLN (po zapytaniu z Twoją konkretną kwotą), aczkolwiek to nie brzmiało że może być więcej - raczej odniosłem wrażenie że mniej.