Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam co zrobic by moje E36 szybciej lapalo temperatury a co za tym idzie przelaczalo sie na gaz (sekwencja) moze sa jakies atrapy plastikowe na nerki tak jak kiedys byly w polonezie ?? w poprzednim aucie wrzucalem tekture i tyle. natomiastu tutaj wysztko ladnie zabudowane wiec nie wiem jak sobie z tym poradzic i co zrobic :)
Opublikowano

idealnego rozwiązania nie ma....broń Boże nie zatykaj kratek!!!to nie kredens

jezeli chcesz az tak bardzo oszczedzac kosztem silnika to poprostu od razu startuj na gazie jest taka opcja w sekwencji...ale chyba nie o to chodzi...

poprostu zeby sie szybciej grzaba odrazu od odpalenia jedz i tyle ewentualnie powylaczaj wszelkie ogrzewanie wnetrza;)

Opublikowano
jedyne co mażna zrobić to ustawić kompa od sekwencji na najniższą temperaturę, lub co jest ryzykowne zewrzeć kable od gazowego czujnika temperatury.
Opublikowano
Ostatnią zimę (jak jeszcze miałem E30) jeździłem bez viska i wentylatora. Nie zauważyłem szybszego nagrzewania silnika. Jak były lekkie mrozy wskaźnik temp. pokazywał środek po ok 4 km.
Opublikowano
tak jak teraz czyli temp -1 stopien po 10 km mam lekko poza niebieskim polem wskazowke i jak jade szybciej opada a co za tym dzie wylacza sie gaz i wlazca benzyna i tak mi skacze :/
Opublikowano
prawdopodobnie do wymiany jest u ciebie termostat, po takim przebiegu powinien nagrzać się na ful a temperatura nie może spadać
Opublikowano

ale czy to napenwo termostai i ewentualnie jakie koszta?? bo jak pokrece sie po miescie i po stoje na siwatlach to lapie temperature stoi pionowo wskazowka i nie spada tylko trzyma wiec czy to napenwo termostat?

EDIT:

W intercarsie na stornie patrze i termostat 190zl :mad2: :mad2:

Opublikowano
ale czy to napenwo termostai i ewentualnie jakie koszta?? bo jak pokrece sie po miescie i po stoje na siwatlach to lapie temperature stoi pionowo wskazowka i nie spada tylko trzyma wiec czy to napenwo termostat?
Uwierz mi, masz termostat do wymiany, sam to przerabiałem, koszt ~150pln w serwisie BMW, zamienników niet.
http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
Opublikowano
Uwierz mi, masz termostat do wymiany, sam to przerabiałem, koszt ~150pln w serwisie BMW, zamienników niet.

jeśli termostat jest uwalony to napewno czesciowo to pomoże , ale nigdy na instalacji gazowej nie bedzie tak szybko łąpać temp jak na benzynie

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
ok iwe cjutro kupuje termostat bo wlasnie jutro jade do intercarsu po dwa sworzenie (TRW lub Lanford)i dwie tuleje wachacza (lanford)no i dorzuce termostat jeszcze
Opublikowano

jeśli termostat jest uwalony to napewno czesciowo to pomoże , ale nigdy na instalacji gazowej nie bedzie tak szybko łąpać temp jak na benzynie

no ale przy sekwencji an poczatku jezdze przeciez na benzyne chyba ze przyczyna lezy w samej instalacji. na lpg przelacza mi sie jak osiagnie 30 stopni

Opublikowano
aha i mam pytanie czy mozna kupic sam termostat bo w sklepie mi powiedzieli ze tylko i wylacznie mozna kupic z ta plastikowa obudowa a na allegro widze ze sa i bez obudowy wiec jak to jest??
Opublikowano
aha i mam pytanie czy mozna kupic sam termostat bo w sklepie mi powiedzieli ze tylko i wylacznie mozna kupic z ta plastikowa obudowa a na allegro widze ze sa i bez obudowy wiec jak to jest??

Jak kupowałem to jedynie z obudową. Chyba że w sklepie znajdziesz jakiegoś sprzedawcę który sprzeda ci sam termostat mój kumpel tak kupił bo w sklepie gościu miał z uszkodzoną obudową.

http://wawrylek.110mb.com/img/podpis1.jpg
Opublikowano

EDIT:

W intercarsie na stornie patrze i termostat 190zl :mad2: :mad2:

Opisujesz typowe objawy zużytego termostatu.

Przy jeździe temperatura spada, podczas postoju wzrasta.

Rok temu za termostat oryginalny do e36 (318 ti) zaplacilem ok. 110 pln. Wymiana 50 pln.

Po 5 km mam wskazowke temperatury na srodku, nawet przy -20 stopni nie wychyla sie w lewo.

Pozdrawiam

Raf

Opublikowano

podłącze sie pod temat :czy jazda z niedogrzanym silnkiem (wskazówka na 1/3 a nie pionowo, btw latem jak byłem w chorwacji i upały były niemiłosierne to wskazówka stała idealnie pionowo a teraz jak jest zimno to nie stoi w pionie)

bo chyba mam podobne objawy powoduje zwiekszone zuzycie paliwa?

Opublikowano
oczywiscie ze powoduje silnik masz nie dogrzany termostat otwarty wiec plyn krazy i chlodzi a co za tym idzie silnik chodzi jakby na ssaniu i pali wiecej :)