Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
cześć, potrzebuje bagażnik rowerowy na dach G05

jakie macie doświadczenia?

co polecacie?

Tak jak w przypadku każdego wyższego suva i vana, weź się mocno zastanów, czy jazda z drabinką ci odpowiada. Z doświadczenia wiem, że osobniki 195cm nie są w stanie wsadzić roweru na vana 170cm, a x5 ma 175cm wysokość. Jak chcesz jeździć we dwoje + rowery to można rozważyć, jak chcesz mieć 4 osoby i bagaże na chociażby weekend, to tylko bagażnik na hak ma sens.

Opublikowano

Jest ciężko ale ja wsadziłem do bagażnika taką drabinkę https://www.mediaexpert.pl/dom-i-ogrod/wyposazenie-warsztatu/drabiny/drabinka-curver-155160-0-63-m?gclid=CjwKCAjwrdmhBhBBEiwA4Hx5g-RICMoQkZypHRj4CmJOg7xjmvtvU4FI03ChT8Q_54mtRU2_XHX44BoC5EgQAvD_BwE

i wtedy bez problemu wrzucasz i ściągasz rowery. :wink:

Oczywiście najlepszy jest bagażnik na hak, ale jak nie ma to trzeba sobie radzić.

Opublikowano

W poprzedniej G05 jeździłem do czasu montażu haka z rowerami na dachu i najbardziej byłem zadowolony z Thule UpRide - inne miałem ProRide. Ten pierwszy pozwala na szybszy montaż, nie ma problemu z ramą karbonową i ogólnie byłem bardzo zadowolony z niego. Płaciłem za niego wtedy około 600zł, nie wiem jak teraz. O ile przy 2 rowerach nie ma problemu z wkładaniem, ściąganiem, to przy 4 środkowe trzeba już mieć małe schodki. Pytanie też jaki rower - elektryk będzie ważył >20kg, a zwykły 10-15 co robi róznicę przy wkładaniu ;).

Ja na wyjazdy "narciarskie" jak mam box na dachu korzystam z takich schodków: https://www.castorama.pl/stolek-skladany-plastikowy-1-stopniowy-id-1057143.html?store=0&exactc=7b548adcd9a73a19fecbfd33750c36b8&keyword=pla_smart_performancemax_narz%C4%99dzia-i-artyku%C5%82y_pm&gclid=CjwKCAjwrdmhBhBBEiwA4Hx5g-6GWl6UCDA6NpaHMXPWvT4EGI71rWAvmuHW3sPodIvv_fwDu3E1PhoCtZAQAvD_BwE . Są o tyle fajne, że składają się płasko i nie zajmują miejsca. Oczywiście są opcją bardziej dla osób +180cm ;).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
@BigCactus wozisz rowery z karbonowymi ramami na bagazniku na haku? Jesli tak to na jakim i jak ci sie to sprawuje? Do tej pory nie odwazylem sie zawiesic karbonowej ramy na zadnym bagazniku. Boje sie ze karbon jednak moze peknac jesli zostanie poddany naciskom w miejscach gdzie nie zostal do tego zaprojektowany ale moze nieslusznie.
Opublikowano

Też niestety popełniłem ten błąd i nie uwzględniłem haka w konfiguracji.

Da się bez problemu przewieść 4 rowery na dachu, aczkolwiek żeby je tam włożyć to najlepiej mieć pomoc drugiej osoby.

Ja mam 187cm i bez drabinki czy stołka nie da sie tego zrobić.

Jeżeli samochód po gwarancji to może warto pomyśleć o montażu haka poza ASO, bo z tego co @BigCactus opisywał to montaż w ASO jest koszmarnie drogi.

Pozdrawiam

Arljazz

Opublikowano
@BigCactus wozisz rowery z karbonowymi ramami na bagazniku na haku? Jesli tak to na jakim i jak ci sie to sprawuje? Do tej pory nie odwazylem sie zawiesic karbonowej ramy na zadnym bagazniku. Boje sie ze karbon jednak moze peknac jesli zostanie poddany naciskom w miejscach gdzie nie zostal do tego zaprojektowany ale moze nieslusznie.

Regularnie wożę rowery z takimi ramami na haku (Thule) i nic się nie dzieje - po pierwsze zakładam na ramę roweru gumki Thula (kilkadziesiąt złotych), a po drugie uchwyt dokręca się tylko z określoną siłą (później sam przeskakuje i nie ma opcji zbyt mocnego docisku).