Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeciez przy tych wymianach miedzy interwalowych oleju nie beda wam kasowac przebiegu do przegladu. Jesli macie pakiet serwisowy to nie mogli byscie skorzystac z niego np. przy 30k km lub 60 kkm bo musi auto "poprosic" o ten przeglad.

Ogolnie to BMW troche robi balagan, bo serwis w ramach BSI chca wykonywac gdy auto o to "prosi", a nie gdy jest 30.000, 60.000 i 90.000 km.

Ja wymienialem raz ze swoim olejem, raz w Auto-Fus i wszystko jest w samochodzie i w kluczyku wbite i w systemie. No jaki jest sens nie rejestrowac tego?

Do centrali z tym dealerem i niech rejestruja wykonana usluge w systemie.

Opublikowano

no to dziwna sytuacja, w kazdym razie wiecej juz tam nie zagoszcze przez takie dziwne zagrywki, a i tak okres gwarancjyny juz zakoczony, a wpis do kluczyka nie ma zadnej wartosci, jest poza tym faktura z nr vin i przebiegiem i rodzjem uslugi,

w zwiazku z tym znalazlem mechanika - blizej, ktory pozwala wejsc na warsztat, wymiana oleju nie trwa 2,5h, robi wpis do klucza i resetuje kontrolke serwisu, zostal mi jeszcze olej na dolewke, a za wszystko zaplacilem mniej.

takze generalnie, pozytywnie sie rozwiazala cala sytuacja :cool2:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Problem wibracji po aktualizacji softu zmniejszył się tak na szybko oceniając o jakieś 70-80%.

Nie jest to całkowicie wyeliminowane, ale poprawa jest bardzo duża. Przypuszczam, że gdybym odebrał samochód z takimi jakie są teraz, to bym nie zwrócił na to uwagi, a jestem po prostu przewrażliwiony.

Poprawiła się też kultura pracy silnika przy ruszaniu, jest jakby płynniej, chociaż ciężko to tak w słowach opisać.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Problem wibracji po aktualizacji softu zmniejszył się tak na szybko oceniając o jakieś 70-80%.

Nie jest to całkowicie wyeliminowane, ale poprawa jest bardzo duża. Przypuszczam, że gdybym odebrał samochód z takimi jakie są teraz, to bym nie zwrócił na to uwagi, a jestem po prostu przewrażliwiony.

Poprawiła się też kultura pracy silnika przy ruszaniu, jest jakby płynniej, chociaż ciężko to tak w słowach opisać.

Przeczytałem to dwa razy i zastanawiam się jak update softu może wpłynąć na wibracje które przenoszone sa na kierownice albo z silnika albo z jego osprzętu.

Opublikowano

Jeżeli przy aktualizacji jest tez wgrywany nowy soft silnika to może być widoczna poprawa. Moim zdaniem może coś być z dawką paliwa, bo przy włączonej klimie jest zwiększone obciążenie silnika i silnik może mieć za niskie obroty/zbyt ubogą mieszankę, stad drgania na karoserii.

Ktoś z G20 tez pisał, że po aktualizacji nastąpiła znaczna poprawa kultury pracy/zmniejszenie drgań

Opublikowano
Jeżeli przy aktualizacji jest tez wgrywany nowy soft silnika to może być widoczna poprawa. Moim zdaniem może coś być z dawką paliwa, bo przy włączonej klimie jest zwiększone obciążenie silnika i silnik może mieć za niskie obroty/zbyt ubogą mieszankę, stad drgania na karoserii.

Ktoś z G20 tez pisał, że po aktualizacji nastąpiła znaczna poprawa kultury pracy/zmniejszenie drgań

Będę się umawiał na serwis niebawem to poproszę o sprawdzenie.

• 1 rok później...