Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W konfiguratorze przy wyborze silnika macie o tym info.

18i ma 100kW(136KM) - nie ma gwiazdki i info o silniku elektrycznym - to nie jest mhev

20i ma 125kW(170KM)* - *suma silnika spalinowego 115 kW oraz elektrycznego 14 kW

23i ma 160kW(218KM)* - *suma silnika spalinowego 150 kW oraz elektrycznego 14 kW

20i oraz 23i to miękkie hybrydy i mają identyczne silniki elektryczne, które mają jakieś 20KM

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Mam od końca stycznia 20i i do jazdy po mieście sprawdza się świetnie. Dziś zrobiłem dłuższą stracę - Katowice-Wrocław i na autostradzie czasami trochę brakowało mi mocy, ale to i tak przy prędkościach 140-170km/h. Miałem ograniczony budżet i wolałem dobrać asystent jazdy plus(bardzo polecam!) i pakiet Sport M niż silnik 23i i bardzo podstawową wersję wyposażenia. Plus 90% mojej jazdy to jazda po mieście ;)

Witam. Możesz cos więciej napisać na temat użytkowania samochodu w mieście? Jak wygląda kwestia spalania na krótkich odcinkach? Czy silnik jest dobrze wyciszony? Mam dokładnie ten sam dylemat. Wybierać lepszy silnik i biedę czy postawić na 20i i doposazyć na maksa. Silnik 1,5 136 km mam w obecnej serii 1 i w mieście sprawdza się doskonale. Dynamika na bardzo dobrym poziomie, lecz 1 to bardzo lekkie auto. Nawet na autostradzie przy prędkościach do 140 km/h nie jest jakimś słabiakiem. Zastanawia mnie ta miękka hybryda w wersji 20i. Zapewne ruszanie wydaje się bardziej płynne.

Opublikowano

Witam. Możesz cos więciej napisać na temat użytkowania samochodu w mieście? Jak wygląda kwestia spalania na krótkich odcinkach? Czy silnik jest dobrze wyciszony? Mam dokładnie ten sam dylemat. Wybierać lepszy silnik i biedę czy postawić na 20i i doposazyć na maksa. Silnik 1,5 136 km mam w obecnej serii 1 i w mieście sprawdza się doskonale. Dynamika na bardzo dobrym poziomie, lecz 1 to bardzo lekkie auto. Nawet na autostradzie przy prędkościach do 140 km/h nie jest jakimś słabiakiem. Zastanawia mnie ta miękka hybryda w wersji 20i. Zapewne ruszanie wydaje się bardziej płynne.

20i jest świetnie wyciszone. To właśnie miękka hybryda w przeciwieństwie do 18i. Jeśli chodzi o zużycie to wszystko zależy od jazy ale zawsze mieszczę się w przedziale 7-8l/100km. Czy ruszanie jest szybsze to nie wiem, ale miękka hybryda ma lepiej rozwiązany zapłon i na pewno funkcja start/stop nie będzie tak irytować jak w 18i. W 20i ciężko zauważyć kiedy silnik jest odpalany

• 3 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
8 godzin temu, kosa4444 napisał(a):

Coś wiadomo kiedy i za ile? Warto?

Cen chyba jeszcze nie ma. 

IMG_4738.jpeg

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
5 godzin temu, kosa4444 napisał(a):

Co sądzicie o tej nowej wersji? Jaka bedzie cena?

Mysle że fajny konfig 350k

Szkoda ze nie było jak zamawiałem 😢 

male-bmw-2.png
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź, gdzie mozna sprawdzic cene i konfiguracje tej nowej wersji? Na stronie BMW nie widzę. Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Godzinę temu, kosa4444 napisał(a):

Mozna skorygowac zamowienie i zmienić na ta wersję 

To jest dopiero zapowiedź i myślę że trzeba zrezygnować z aktualnego zamówienia i dopiero jak pojawi się w konfiguratorze zamówić nowe 

male-bmw-2.png
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 23.03.2023 o 18:28, bfaliszek napisał(a):

20i jest świetnie wyciszone. To właśnie miękka hybryda w przeciwieństwie do 18i. Jeśli chodzi o zużycie to wszystko zależy od jazy ale zawsze mieszczę się w przedziale 7-8l/100km. Czy ruszanie jest szybsze to nie wiem, ale miękka hybryda ma lepiej rozwiązany zapłon i na pewno funkcja start/stop nie będzie tak irytować jak w 18i. W 20i ciężko zauważyć kiedy silnik jest odpalany

Czy po roku użytkowania nadal jesteś zadowolony? Silnik daje radę ?

Opublikowano (edytowane)

Witam wszysktich. Rozważam nowe X1 dla Żony. Biorę pod uwagę silniki 23i oraz 23d. Cenowo wychodzi podobnie. Miałem w bmw zarówno benzyny oraz diesle. Nie mam jakichś szczególnych preferencji, że tylko ON albo tylko PB. Jazda jakieś 50% trasa 50% miasto. Co byście na moim miejscu wybrali?

Edytowane przez euro_tuned
Petrolhead
Opublikowano

Powiem tak jako użytkownik x1 u11 23d na kwiecień minie rok odkąd mam i silnik jest mega sprawny i dynamiczny a spalanie w trasie 4,5 l w  mieście 5,5 l więc myślę że jak najbardziej ok jak na 211 km łącznie z miękka hybrydą i silnik jest tak wyciszony i ma fajną charakterystykę że ciężko poznac że to typowy diesel jedyny minus diesla to procedury wypalania dpf a tak to wszystko na plus 

Opublikowano

W takim razie polecam się przejechać 23d oraz 23i i finalnie będziesz wiedział co Ci lepiej siadło oba silniki są bardzo dobre tylko teraz kwestia odczuć z jazdy