Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak się zastanawiam, podczas przeklikiwania konfiguratora była opcja dopłaty do klimatyzacji 4-strefowej.

Osobiście jej nie wybrałem, bo jeszcze przez dobrych kilka lat tylna kanapa będzie woziła głównie powietrze, a tylko na wyjazdy trafią na nią dwa foteliki z nadal małymi bąblami.

Czterostrefowa jest oczywista i rozbudowana. Interesuje mnie co mamy z tyłu kiedy tych 4 stref nie wybraliśmy? Są tam manualne sterowania, czy jeden elektroniczny wspólny dla trzeciej strefy? Jest tam jakieś gniazdo zapalniczki z zasilaniem?

Czy może ktoś się podzielić zdjęciem ze swojego auta właśnie w wersji bez czterech stref? Jakoś nieszczególnie się tym interesowałem przy zakupie, gdyż w obecnym pojeździe za 1/3 ceny X5 miałem trzecią strefę z elektronicznym sterowaniem i było to dla mnie dość oczywiste, że tak właśnie będzie i tutaj - generalnie zakładałem, że trzecią strefę wysteruję z głównego panelu na infotainment.

Opublikowano
Zdjęcia nie mam, ale wygląda to tak , że masz dwa kółeczka do regulacji. Jedno to cieplo/zimno, drugie to otwarte/zamknięte. No i przy czterostrefowej na panelu głownym z przodu masz kolorowy ładny wyświetlacz, a tak to masz biały i pomarańczowy w nocy. Z tylu wyswietlacza brak. Piszę oczywiście o wersji przed LCI.
Opublikowano
Ktoś na forum 1-2 lata temu narzekał na słaba wydajność z tylu klimy bez opcji 4 stref - poszukaj może odnajdziesz post. Nie wiem czy czasem nie dochodzą wtedy w słupkach wyziewy chociażby.
Opublikowano

wygląda to jak na zdjęciu poniżej, czyli dramat.

u mnie jeszcze dochodzi podgrzewanie foteli. gdybym wiedział jak to wygląda to brałbym 4 strefową (nawiewy w słupkach bocznych dochodzą)

+ to obecne ustrojstwo słabo wydajne jest i ciężko to wyregulować.

2296233d1b85c85dmed.jpg

Opublikowano

Dramat. W VW z 2016 mam tam 3 strefę sterowaną z infotainment oraz elektronicznie z tyłu :( I nie dopłacałem za to specjalnie, było w Highline jako standard.

Do tego nie ma problemu z wydajnością.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
4-strefowa klima przy małych dzieciach to wada. U mnie dzieciaki non stop bawiły się przełącznikami i ciągle to przestawiały i nie nadążałem poprawiać. Teraz mam 2-strefową i wszyscy zadowoleni i nie ma narzekań. Zdecydowanie warto zaoszczędzić na tej funkcji jeśli z tyłu jeżdżą dzieci poniżej 10 lat.
Opublikowano
W Q7 jak włączę blokadę dziecięca (blokuje drzwi, okna), to blokuje też możliwość zmiany temp na z tyłu. W bmw tak nie jest?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
4-strefowa klima przy małych dzieciach to wada. U mnie dzieciaki non stop bawiły się przełącznikami i ciągle to przestawiały i nie nadążałem poprawiać. Teraz mam 2-strefową i wszyscy zadowoleni i nie ma narzekań. Zdecydowanie warto zaoszczędzić na tej funkcji jeśli z tyłu jeżdżą dzieci poniżej 10 lat.

W x5 można niezależnie zablokować sterowanie 2 rzędem foteli. Włącza się sync i steruje z przodu a dzieci widza tylko wyświetlana temperaturę bez możliwości zmiany. Blokada drzwi i okien jest niezależnie aktywowana.

Opublikowano

Tyle że teraz masz tam pokrętło, którym dzieci też mogą się bawić, a Ty nie masz nad tym żadnej kontroli i nie widzisz co jest nastawione - czy chłodzenie czy może grzanie.

Opublikowano

Ja z kolei miałem 2-strefową lata temu w Audi A6 C5 i stwierdziłem że nigdy więcej. Chcę mieć temperaturę pod siebie, a nie kombinować jak kogoś z tyłu dogrzać. Teraz mam małe dzieci ale nawet nie muszę im nic blokować. Jakieś dziwne - grzeczne ;)

Opublikowano

Też nic dzieciakom nie blokuję, a jest taka możliwość. Można zablokować sterowanie, że nic nie zrobią, może być SYNC z całością i można z komputera manualnie ustawić każdą strefę.

Może faktycznie, dla atechnicznych osób jest to problem, dla mnie 4 strefy przy dzieciakach - must have.