Skocz do zawartości

Bmw f11 520d Egr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam takie pytanie czy dużo roboty jest żeby samemu wymienić samego egr w f11? Może ma ktoś jakiś filmik poglądowy. Dzięki. Pozdrawiam
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
A może masz akcje na chłodniczke i egr
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Witam. Mam takie pytanie czy dużo roboty jest żeby samemu wymienić samego egr w f11? Może ma ktoś jakiś filmik poglądowy. Dzięki. Pozdrawiam

W jakim silniku ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Masz napisane 520d
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nic mi to nie mówi ponieważ 520d to może być N47N lub B47.
Opublikowano
  • Autor
Silnik n47n
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ps: Kup sobie małe obejmy do wężyków bo te fabryczne są jednorazowego użytku.

Opublikowano
  • Autor
Czy warto czyścić ten zawor czy lepiej nowy?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
czyszczenie nie pomaga na zbyt długo ... szkoda roboty... nowy nie kosztuje więcej niż pół auta więc jak się coś dzieje to lepiej go wymienić :D
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Mi zaczął zawieszać się EGR po ok. 30tys. w B47, nie jest to identycznie ta sama konstrukcja co w N47. Po dokładnym wyczyszczeniu i nasmarowaniu przejechałem ok 40 tys. bez żadnego objawu problemu. Odpukać w niemalowane :wink:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Czy warto czyścić ten zawor czy lepiej nowy?

W silniku N47N zawór EGR ma wadę w postaci wycierania się trzpienia tak że tylko wymiana na nowy rozwiąże problem w 100%.

Opublikowano
  • Autor
Czyli na takim zaciętym zaworze za długo nie mogę pojeździć?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jeśli się zacina to silnik zaczyna nierówno pracować, szarpać i potrafi nawet zgasnąć, szczególnie kiedy jest nie rozgrzany.

Edytowane przez guzior2

Opublikowano

Zacięty zawór może wprowadzić samochód w tryb awaryjny i raczej to zrobi. Auto będzie miało wtedy gorszą dynamikę niż Fiat 126p.

Może się też stać tak jak było w moim aucie, że zatnie się w takiej pozycji, że nie uruchomisz auta.

Ja bym czyścił. Tak na logikę to ten trzpień wyciera się wolniej, jak egr ma mniejsze opory, a opory ma mniejsze, jak egr jest czysty.

U mnie pierwszy wytrzymał 100.000 km bez czyszczenia i zrobił tak jak napisałem powyżej.

Drugi został wymieniony po kolejnych 100.000 km, wymieniony na akcji przywoławczej razem z chłodnicą spalin. Wciąż był sprawny.

Opublikowano
  • Autor

Koledzy po czym idzie poznac że chlodniczka egr wymieniona? Właśnie wyciągnąłem egr i faktycznie zacięty. Po przesmarowaniu wszystko chodzi ok. Takie błędy mi pokazywało.

https://ibb.co/5cpMKH3 Coś ktoś podpowie. Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
Te błędy były przed wyciągnięciem egr jeszcze nie poskładałem i nie kasowalem
Opublikowano
  • Autor
 błędy były przed wyciągnięciem egr jeszcze nie poskładałem i nie kasowalem
Opublikowano
  • Autor
błędy były przed wyciągnięciem egr jeszcze nie poskładałem i nie kasowalem
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Te błędy są związane z zablokowanym zaworem EGR.

Ps: Smarowanie może pomóc na jakiś czas ale zazwyczaj problem wraca bo ten metalowy haczyk z rolką są wyrobione.

Opublikowano
Ja właśnie odebrałem auto z akcji serwisowej. Choć stoi w historii że już było wymieniane dostałem list w grudniu. Dzisiaj wymienili oczywiście gratis. Mieszkam w Niemczech
Opublikowano
  • Autor
Zobaczę co się będzie działo po nasmarowaniu dużo roboty nie ma żeby go wyciągnąć jak problem wróci najwyżej nowy wtedy
Opublikowano
  • Autor
Na chodniczce egr data czy była wymieniona też gdzieś znajdę?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jeśli była wymieniana na akcji serwisowej to będzie w historii bmw.
Opublikowano
  • Autor
A te chlodniczki to wszystkie wadliwe były?
Opublikowano
  • Autor
Koledzy jeszcze takie pytanko bo walczę z egr czy jakbym zaślepił ten otwór egr bez wykręcania chlodniczki czy to miałoby jakiś negatywny wpływ na silnik?