Skocz do zawartości

Nowe auto ściąga w prawo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam problem z nowym autem, i prośbę o Waszą opinię, informację jak to wygląda u Was.

Auto od nowości w moich rękach, obecnie 9k przebiegu, jako że głównie jeżdżone po mieście to problem zauważyłem ostatnio dopiero jak wyjechałem na autostradę na dłuższą trasę - ściąganie w prawo szczególnie odczuwalne przy wyższych prędkościach. Przy 140km/h po wyprostowaniu kieruku jazdy i puszczeniu kierownicy wystarczy 5 sekund i auto już wjeżdza na prawy pas/interweniuje system trzymania na pasie.

Robiona była geometria w ASO na oryginalnych, letnich oponach - dostałem info zwrotne że ok.

Sprawdzane ciśnienie w oponach - ok.

Teraz była wycieczka na zimowych oponach na dłuższą trasę autostradą - problem nadal jest na innych oponach.

Czytałem, że może to wynikać z pochylenia naszych dróg, ale mam też inne auto od nowości i ono jedzie jak po sznurku(civic), rozmiar kół opon akurat identyczny.

Czy Wasze nowe sztuki też tak mają?

W mieście tego nie czuć bo nie ma takich prostych i ruch jest bardziej „zmienny”.

Cisnąć dalej serwis o naprawę? I co mieli by sprawdzać?

Opublikowano
skoro geometria OK, moze masz po prostu kierownica nie jest idealnie na srodku? i ustawiajac ja w pozycji centralnej jak nakazuje zdrowy rozsadek, powoli zjezdza do prawej :roll:
Opublikowano
  • Autor
A czy Wasze auta zachowują się podobnie na autostradzie?
Opublikowano

Czytałem, że może to wynikać z pochylenia naszych dróg, ale mam też inne auto od nowości i ono jedzie jak po sznurku(civic), rozmiar kół opon akurat identyczny.

Pochylenie dróg może powodować lekkie ściąganie, ale ja nic nie zauważyłem u siebie poza normą. A już na pewno nie żeby lane assist musiał zareagować.

Jeżdżę prawie codziennie >120 i raczej bym zauważył.

Co mnie irytuje, to że kierownica nie jest idealnie w osi zegarów :mrgreen: może to powoduje u Ciebie takie wrażenie?

Opublikowano
  • Autor
Nie, ustawiając auto do jazdy na prosto i puszczając kierownice, czy ustawiając auto jadące lekko w lewo i puszczając kierownicę rezultat jest ten sam - po kilku sekundach auto przekracza prawą linię.
Opublikowano
moje jedzie jak po sznurku, może dealer pożyczy Ci auto testowe, żebyś zweryfikował czy Ci się wydaje czy jednak ściąga?
Opublikowano
  • Autor
Świetny pomysł! Dzięki, zagadam
Opublikowano

Hej,

miałem podobnie u siebie, i też w prawo.

ASO nie chciało mi zrobić geometrii (miałem przebieg jakieś 5kkm) - zrobiłem przy okazji wymiany opon na zimowe, 3 razy i trochę pomogło. Nie jest idealne, ale obecnie więcej "miastowych" tras. Ale już nie ciągnie tak jak wcześniej na prawo.

U mnie to było bardzo zauważalne przy hamowaniu - na prostym odcinku hamuje a samochód leci w prawo.

BMW THE1 F40 120d - M Sport, Skyscraper Grey (2022)

Odebrany! https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=229&t=395918

icon1.png