Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Mam problem ze swoim bmw e60 525d lift 197km mianowicie 2 miesiące temu strzelił rozrząd i bmw poszło na remont, dół silnika nieruszony sprawdzony i nie wymagał naprawy a góra cała naprawiona i po części wszystko jest ok bo samochód ma Moc dobrze jedzie ale telepie bardzo przy odpalaniu. Wtryskiwacze przy okazji były wyciągnięte i zawiezione na sprawdzenie w rezultacie wszystkie okazały się sprawne i oddane z rachunkiem 570zl. Dzisiaj podłączyłem pod bmtools i jest błąd 4B10 regulator płynnej pracy i korekty na ciepłym silniku:

1 -2,15

2 +0,04

3 -3,34

4 -0,09

5 +2,09

6 +3,48

Na zimnym są jeszcze gorsze bo np wtrysk nr6 pokazuje +5.

Jak wcisnę gaz na korektach to na obrotach wszystkie wtryski normują się do bliska 0.

Dpf się zapycha i chyba przez ten błąd nie załącza się wypalanie bo muszę przez aplikacje za każdym razem wymuszać wypalenie.

Co się mogło stać ? Możliwe ze wtryski po sprawdzeniu nagle się zepsuły? Przed remontem wtryski były dobre i wszystkie korekty były w normie

Opublikowano

Jak chcesz spróbować coś zrobic z wtryskami bez demontażu, zastosuj płyn do czyszczenia. Ostatnio robiłem w A6 C6 z wtryskami piezo. Korekty krótkoterminowe w oczach schodziły do dołu. Sam jestem sceptyczny do różnych cudownych preparatów, ale dane nie kłamią. Zużycie w mieście spadło o około 4 litry :shock:

Płyn to ten TEC2000

• Moderatorzy
Opublikowano

A sprawdzałeś jak korekty przed remontem wyglądają?

Ja robiłem na Liqui moly, właśnie kończę proces, bo to leci tych ziorników paliwa na płukanie trochę.

W LIQUI MOLY spulung - 2666 wyczytałem, że przy zafajdanych wtryskach można wlać do filta, czy puścić silnik bezpośrednio z puchy.

U siebie pierwszą puchę wlałem na mniej niż 1/4 zbiornika, doszedłem od rezerwy, zalałem drugą puchę, paliwo do pełna i wyjeździłem do końca.

Potem zalałem system-reiniger na pełny zbiornik.

W międzyczasie też wszystkie 3 termostaty wymieniłem.

U mnie dramatu nie było. Foto przed i po. Spalanie też trochę spadło przy okazji, a chodzi równo jak masełko.

VeQvhw7.png

8RG69S9.png

Opublikowano

Ja niewiem czy jak z fabryki wyjeżdża auto to ma takie korekty :D

Ile masz najechane ?? u mnie podobne korekty (zdjęcie przed) chyba sklonuje Twoją metodę u siebie.