Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem co to za skrzynia, ale w poprzednim aucie (seria 4) miałem ZF i to była fajna skrzynia..teraz mam wrażenie, ze ta w x1 często się gubi zwłaszcza przy powolnej jeździe do tego dochodzi zbyt szybkie działanie start/stop co powoduje nawet lekkie szarpanie przy jeździe w korku. Może musi minąć trochę czasu żeby mogła się zaadaptować(nie wiem) Póki co zacząłem jeździć na sporcie jak silnik się rozgrzeje i jest lepiej (przynajmniej nie wyłącza silnika) 

jak możecie to podzielcie się swoimi wrażeniami z jazdy ta skrzynia 

Opublikowano

Jest tak. W X1 masz dwa rodzaje skrzyń, ale żadna nie jest ZF.  W mniejszych pojemnościach jest Getrag 7-mio biegowy dwusprzęgłowy i w większych pojemnościach AISIN 8-mio biegowy /peugeot,mini/. Obie skrzynie są gorsze niż ZF ale AISIN to jest szajs nad szajse. Generalnie BMW z silnikami nie wzdłużnie mają kiepskie skrzynie.

Opublikowano
24 minuty temu, konopson napisał(a):

Jest tak. W X1 masz dwa rodzaje skrzyń, ale żadna nie jest ZF.  W mniejszych pojemnościach jest Getrag 7-mio biegowy dwusprzęgłowy i w większych pojemnościach AISIN 8-mio biegowy /peugeot,mini/. Obie skrzynie są gorsze niż ZF ale AISIN to jest szajs nad szajse. Generalnie BMW z silnikami nie wzdłużnie mają kiepskie skrzynie.

Dodam, że w U11 są tylko skrzynie GETRAG steptronic-7 więc i tak dobrze. Nie narzekaj bo jakbyś miał poprzedni model X1 to pewnie byś miał tego AISIN-a.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mam x1 U11 1,8D 150 km. Mam przejechane dopiero 1 tyś km.

To co zauważyłem to z 2 na 3 wrzuca przy ok. 2 tys obrotów mimo delikatnego sterowania gazem w pozostałych biegach zmienia przy

około 1,6 tyś. obrotów. Czy inni też tak mają ? Tylko na jednym biegu jest różnica.

Opublikowano

Nie zauważyłem takich objawów nawet jak miałem 1 tyś km a mam też diesla tylko 23d ale przy tym przebiegu jeszcze wszystko się układa do 2 tys km jest nawet w instrukcji mi czasami lubiała szarpnąć na początku ale wszystko się ułożylo wiec trzeba pojeździć jeszcze i raczej jest wszystko ok pozdrawiam 

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 12.06.2023 o 20:27, stuffman napisał(a):

Po przejechaniu niecałych 2 tysięcy km dodam, że ten Getrag zmienia biegi całkiem szybko.

zgadzam się w 100% 

male-bmw-2.png
  • 1 rok później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hej. Czy orientuje się ktoś czy w Bmw U11 ze stanów (XDRIVE28i) jest też skrzynia GETRAG i sinik taki sam jak w europejskim XDRIVE23i? Z góry dzięki za odpowiedź.