Skocz do zawartości

Troszke sie podgrzal :/

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam kolegow!Dzisiejszy dzien uznaje za najgorszy dzien w uzytkowaniu mojej BMW. Ale pokolei. Jechalem z kobieta do miasta.I jak to sobota zaczely sie korki. Zawsze jak sie zaczynaja to zapobiegawczo rzucam okiem na temperature. Bylo oka, jednak po jakims czasie zauwazylem, ze wychylila sie ona o jakies 2 mm od srodka w prawa strone...to mnie juz zaniepokoilo troche...jechalem dalej, az ujrzalem pare spod maski :cry2: :mad2: . Wylaczylem odrazu auto...otworzylem maske i zaczalem patrzec co i jak...silnik po prawej stronie caly mokry, mata przyczepiona pod maska tez mokra. Mysle sobie, wywalilo korkiem, ale nie, to nie to...chlodnica sucha, korek suchy wszysztko gra. Tak wiec ogladam dalej i nagle zajrzalem za silnik gdzie ida weze do nagrzewnicy.Okazalo sie, ze pekl plastikowy krociec na ktorym byl waz i wszystko polecialo w cholere!!!!!!!! :cry2: :duh: . Tak wiec, wyciagnalem z weza resztke krocca i zaczolem kombinowac jak teraz zamocowac waz. Na szczesie zostalo kawalek tego plastikowego kroca, wiec nasadzilem na niego waz i scisnalem mocno opaska!!Polecialem tez szybko do Lidla :wink: po 10 litrow wody. Zalalem wszystko, odpowietrzylem i pojechalem.Nic juz nie cieklo i nie cieknie. Zostawilem samochod na dworze na jakies 4 godziny i poszedlem do domu. Po 4 godzinach mosialem jechac, tak wiec zasiadlem, odpalilem i pojechalem. I tutaj pierwsza moja obawa. Otoz wymienilem termostat na nowy, przed ta awaria, temperatura na zegarach rosla bardzo dobrze az do pionu, a teraz jadac jakies 25 minut ledwo co doszla do pierwszej kreski. Bardzo POMALU rosla temp. na wskazniku. Po zatrzymaniu otworzylem maske, weze cieple, pomacalem ten polamany krociec, nic nie cieklo i waz sie trzyma!! Koledzy co sie moglo stac??Czyzby jakis czujnik sie zrabal??Moze jakis bezpiecznik czy moze termostat szlag trafil??Co mam teraz zrobic???Czy moge tak jezdzic na "resztkach" tego plastikowego krocca??I czy moglo sie cos stac z silnikiem po takiej akcji??Wskazowka wychylila sie tylko za pion o jakies 2 mm!!!!!!

P.S Sorka za tak dlugi post :modlitwa: , ale prosze POMOZCIE bo mnie zaraz cos trafi!!!!!

P.S 2 na realOEM znalazlem ta czesc to jest czesc numer 9 z tego linka, nazywaja to jakis konektor?? :shock: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CG11&mospid=47451&btnr=11_1393&hg=11&fg=35

Edytowane przez kisiel23

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

u mni etez czasem sie lekko wychyli-ale moge to traktowac jako blad paralaksy-ale neigdy nic nie wysiadlo wiec wogle dziwne ze po takim w sumie niewielkim odejsciu od normy nie powinno sie neic stac-tak od razu jak u ciebie-dziwne :shock:

http://img314.imageshack.us/img314/9448/pawlazdjecia012fa6.th.jpg

Opublikowano

Witam

Pewnie nie odpowietrzyles dobrze,albo cos z Visciem!

Ten plastikowy krociec jest zakonczony normalnie takim zgrubieniem,zeby waz sie nie zsunal,wiec odradzam dalsza jego eksplatacje!

Kup jakas uzywana nagrzewnice z tymi kroccami i wymien,podobno w E 36 to fraszka!

pozdrawiam

Opublikowano
Witam

Pewnie nie odpowietrzyles dobrze,albo cos z Visciem!

Ten plastikowy krociec jest zakonczony normalnie takim zgrubieniem,zeby waz sie nie zsunal,wiec odradzam dalsza jego eksplatacje!

Kup jakas uzywana nagrzewnice z tymi kroccami i wymien,podobno w E 36 to fraszka!

pozdrawiam

Dokladnie, jest zakonczony takimi zgrubieniami, ale sluchaj ten krociec ulamal mi sie za silnikiem z lewej strony. On wchodzil do bloku silnika tak mi sie wydaje...wiec nie wiem jak to sie nazywa...

a co do odpowiedzi Pawla, to jak to jest cos sie moglo stac czy jak??No i o co chodzi z ta temperatura??Czemu tak wolno sie nagrzewal????Jakis czujnik??

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

To jeszcze lepiej :P

Jezeli jest ten podobny jak w m 40,to latwo go wymienic.

Cena podejrzewam w sklepie to ok 50 pln.

Jezeli masz pewnosc ,ze nie spadnie ,to lataj.

a tak na marginesie ,jak zaczal sie grzac trzeba bylo otworzyc nagrzewnice na full!

Moim zdanie ,to byl babel powietrza!Czujnik reaguje na plyn lepiej niz na babelek!

pozdrawiam

Opublikowano

Belgus to jest czesc nr 9 z tego linka: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CG11&mospid=47451&btnr=11_1393&hg=11&fg=35

Ale jak to wymienic jak tam nie ma dojscia zadnego!!!!

Otworzylem, ale zapozno bo juz para poszla!

A o co chodzi, ze to byl babel powietrza?? :shock: bo teraz troszke nie skumalem...Twojego ostatniego zdania :( :oops:

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

To co Ci się połamało nazywa się "konektor blokowy węży" (dziwnie, wiem...). Miałem IDENTYCZNĄ sytuację. W Gorzowskim Gomocie oryginalna część kosztuje 36 zł więc tragedi cenowej nie ma a na resztkach starego ODRADZAM jazdy.

Plastik po tylu latach robi sie twardy i łatwo się kruszy - nie wytrzyma długo już w takim stanie. Nie ma co ryzykować przegrzania przez taka pierdołę.

Co do niegrzania się to może źle odpowietrzyłeś lub wisko zacieło się w pozycji mocnego sprzężenia.

Good luck :)

ps. Wymieniasz odkręcając wpierw "stojak" podtrzymujący kolektor dolotowy.

Every weapon needs a master.
Opublikowano

Troche inny jak w m 40,ale jak widzisz ta czesc kosztuje 7,81 dolara USA

Czyli jakies 25 pln.Zamow i tyle!

Czujnik temperatury plynu miezry temp. plynu a nie glowicy i jezeli nie jest zanurzonyw w plynie ,to czuje mniej :P

Jak bylo powietrze to ,to wskaznik ci nie pokazal prawidlowej temp.

a pewnie by byl na czerwonej.

Kiedys przejechalem 600 km na trzech litrach plynu izapowitrzonym ukladzie i nic sie nie stalo,ale mozedlatego,zejazda byla non stop przy niskiej temperaturze powietrza!

Znaczy padla mi pompa wodna po te jezdzie i to wszystlko :shock:

pozdrawiam

Opublikowano
nie chcę martwić kolegę, ale albo powodem tego był "bombel" (jak pisali poprzednicy) albo daje o sobie znać dodatek, który dosypałeś do układu chłodzenia (pisałeś do innych uzytkowników we wczesniejszych postach). Obym się mylił i to tylko zbierzność...
...tylko BMW
Opublikowano
:shock: :duh: , no ale ja go dolalem do zdjetej chlodnicy, i potem chlodnice dopiero wlozylem na miejsce...zrobilem tak aby uniknac wlasnie krazenia tego srodka po calym ukladzie...A co do tego krocca to mozna go jakos wymienic bez wyciagania silnika??Bo niestety jest on z drgiej strony i straszny jest do niego dostep... :cry2:

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

Heh, dostep MASAKRA!!Niestety dzisiaj zaobserwowalem bialy nalot na korku wlewu :cry2: :cry2: , tak wiec cos czuje w moczu, ze teraz juz nie odwleke zdjecia glowicy :cry2: :cry2: , trzeba sie za to zabrac przed PRAWDZIWA zima!!Tak wiec, odrazu mi to wymienia (ciekawe ile beda chcieli doplaty za to :wink: ) no ale coz...tylko musze to kupic najpierw :/

bede mosial wydrykowac sobie rysunek z realOEM i lazic po sklepach :/

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano (edytowane)

Kisiel, da się to zdjąć bez ściągania głowicy a tym bardziej wyciągania silnika. Treba się tylko trochę nagimnastykować. Ta część jest IDENTYCZNA jak w M40 i M42. W najgorszym wypadku będziesz musiał ściągnąć kolektor dolotowy choć jak masz dobre klucze obejdzie się bez tego.

Fakt ,ciężko to dostać. Sam się męczyłem ale ,jak pisałem, znalazłem miejsce gdzie to mają ( i to oryginalne za dobrą kasę) - w sumie wszystko tam mają. Gdybyś nie znalazł do czasu jak zrobię silnik to mogę Ci to kupić choć może wysyłają pocztą - nie wiem.

Nalot na korku może być symptomem niedogrzanego silnika (np. poprzez krótkie trasy) więc nie dramatyzuj tak chłopie :) gdybyś miał coś z głowicą byłyby inne objawy z pewnością odczuwalne.

Edytowane przez Curunir
Opublikowano

Koledzy jeszcze jedno pytanie. Czy po takiej akcji jaka opisalem moglo sie cos stac z termostatem?Bo wydaje mi sie ze jest ciagle otwarty. Waz od temostatu nagrzewa sie tak samo jak waz gorny i w czasie jazdy temperatura opada...Moglo sie z nim cos stac??Mogl sie zablokowac??Bo naprawde nie wiem dlaczego tak jest...

Curunir sluchaj, jesli tego tutaj u nas nie znajde to NAPEWNO sie do Ciebie odezwe!!Jesli bylbys tak mily to tak jak piszesz bys mi to wyslal a ja bym probowal to jakos zalozyc :norty: . Co do glowicy to nie mam zadnych innych objawow. Tylko ten nalot co dzisiaj z ranca zobaczylem :( a tak to nic sie nie dzieje...

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano (edytowane)

Otwart to pół biedy - gorzej gdyby był cały czas zamknięty. W sumie mógł się zawiesić. Musiałbyś wyciągnąć i sprawdzić czy dobrze chodzi wrzucając go do garnka z wodąi podgrzać.

Z przyjemnością Ci wyślę ale jak pisałem najpierw muszę zrobić silnik Bbrakuje mi sprężyny zaworowej i za cholerę nie mogę nigdzie dostać - pewnie w tym sklepie o którym pisze by była ale nie mam jak dojechać :/ .

Kolega z forum zaoferował mi ją wysłać i jak wszystko przebiegnie sprawnie to w następny weekend będe miał auto na chodzie. Jeśli dalej jej nie będe miał to będe zmuszony jechac autobusem :( do Gorzowa (tam jest ten sklep) i przy okazji mógłbym Ci wtedy zamówić.

Edytowane przez Curunir
Opublikowano
Taa otwarty na bank...ale straszny pech cos mnie zlapal!!Termostat byl wymieniany 3 tyg. temu!!!!Dzialalo super az do wczoraj a na dodatek jak dzisiaj otwieralem maske to amortyzator maski sie odpiol i dostalem w glowe :cry2: :cry2: , za co to wszystko!!!!!!!!!! :cry2:

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
Waz od temostatu nagrzewa sie tak samo jak waz gorny i w czasie jazdy temperatura opada...

Wskazuje to na uszkodzenie termostatu.

Jest on mocowany na plastikowych skrzydełkach korpusu i być może jedno z nich pękła - w końcu to tylko plastik.

Opublikowano
Waz od temostatu nagrzewa sie tak samo jak waz gorny i w czasie jazdy temperatura opada...

Wskazuje to na uszkodzenie termostatu.

Jest on mocowany na plastikowych skrzydełkach korpusu i być może jedno z nich pękła - w końcu to tylko plastik.

No bo jak wyciaglem stary to byly dwie polamane. Ale dziwne jest to, ze on jest calkiem NOWY!! wymieniony 3 tygodnie temu!!Moze sie tylko "zawiesil" bo drugich 130 zeta nie przezyje :((

Oka Curunir, bede mial to na uwadze...bo nie chce tak jezdzic z tym nie kroccem...zeby tam cos sie bardziej niepopierniczylo!!Ale jakby co to jestem chetny!!

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
Curunir, juz zakupilem ta czesc :D , u dealera BMW w Gdyni hyhyhy, kosztowalo mnie to 3 dyszki!!Tak wiec jedna rzecz mam juz z glowy :D

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

Ostatnio też to przeżyłem.Wychodzę rano do samochowu a tu wielka kałuża.I najlepiej ściągnij od razu kolektor dużo roboty nie ma a ułatwi pracę.U mnie ułamał się ten rant co już wchodzi w głowicę ale nie cały tylko połowa i mechanicy też chcieli mi silnik wyciągać bo mieli dłonie jak bochenek chleba :D .Miłej zabawy.

Pozdrawiam

Opublikowano
Artur ma rację. Ściągnięcie kolektora zdecydowanie ułatwia wymianę choć jeśli ktoś ma zwinne ręce nie jest absolutnie konieczne.
Opublikowano
Wymienialem to 3,5 godziny :shock: :shock: , lapy mam cale podrapane w cholere :cry2: , bola i pieka jak diabli!Najgorzej bylo przykrecic opaski do tego kolanka, zero dojscia!!Ale udalo mi sie, hehe i to jest dopiero satysfakcja :D. Aha i jeszcze jedno, waz od termostatu mam zimny i dol chlodnicy tez??Termostat do wymiany?Cholera mosial sie przegrzac!!Ale az mi sie nie chce wiezyc, ze to moglo byc przyczyna!!Ten termostat ma 3 tygodnie!!!!!!Jak go odkrecilem to wypadl z tych lapek, wsadzilem go na sile, ale to chyba nic nie dalo niestety :(...I musze teraz drugi kupowac!!Zaszaleje i oryginalny BMW kupie, a co :P

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
Ehhh, najbardziej boli mnie to ze musze jeszcze raz pieniadze wydac :duh: :duh: . Ze tez mam takiego pecha :(

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl