Skocz do zawartości

f10 520d traci moc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z moim bmw f10 520d 184km 2010r.

Auto czasami traci wyraźnie moc ale po zgaszeniu i odpalaniu czuć poprawę.

Jak ostrzej pojadę to czasami wyrzuca komunikat https://zapodaj.net/07552477a0f4c.jpg.html http://zapodaj.net/07552477a0f4c.jpg.html ( Napęd) jedz wolno dalej. Pełna moc silnika niedostępna. Sprawdź w Twoim serwisie.

Po podpięciu komputera wyrzuca takie błędy:

25C800 czujnik przeciwciśnienia spalin: czujnik zmiany biegów poza wartością tolerancji ( nieciągły )

245400 system filtra cząstek stałych: minimalna dolna wartość graniczna różnicy ciśnień ( nieciągły )

29B500 zarządzanie mocą, status akumulatora: usterka akumulatora ( stały )

288F00 sterowanie zasilaniem: zmniejszenie liczby lub odłączenie poszczególnych odbiorników ( stały )

244C00 sterowanie doładowaniem, sterowanie odchyłką: Doładowanie niskie / dodatnia regulacja odchyłki ( nieciągły )

25C400 czujnik przeciwciśnienia spalin, niewiarygodna dynamika sygnału ( nieciągły)

Co ją może boleć i od czego zacząć? Z góry dzięki. Pozdrawiam

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Musisz doładować akumulator.

Następnie zarejestrować go i skasować błędy.

Akumulator doładowuje się prostownikiem przynajmniej dwa razy w roku , przed zimą i latem. Jeśli masz większy deficyt energii to doładowywanie akumulatora robisz częściej.

Zaopatrz się w interfejs Bluetooth i aplikację płatną BTool

Dzięki niej zarejestrujesz akumulator, skasujesz błędy i będziesz mógł kontrolować wypalanie filtra DPF .

https://allegro.pl/oferta/elm327-icar2-vgate-obd2-interfejs-bluetooth-polski-8194134208

Kolejne błędy mówią o problemie z filtrem cząstek stałych bądź czujnikiem różnicy ciśnień......

DPF może być niesprawny, zobacz czy masz mocniej niż zazwyczaj brudną końcówkę rury wydechowej?

Czujnik różnicy ciśnienień .......... albo masz niesprawny , albo masz problem z zasilaniem czujnika ( patrz....... zły styk w kości przy czujniku lub ułamany/przerwany przewód) albo gumowy przewód łączący czujnik z DPF masz nieszczelny?

Jak już zaopatrzysz się w w/w aplikację to na jej podstawie odczytamy parametry czujnika . Dzięki temu może szybciej ocenimy miejsce/przyczynę awarii?

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź. Wydech czysty. Zamówię i będę obserwował DPF no i oczywiście doładuje akumulator.

A błąd 244C00 sterowanie doładowaniem, sterowanie odchyłką: Doładowanie niskie / dodatnia regulacja odchyłki ( nieciągły ) czym może być spowodowany? Pozdrawiam

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Od czterech lat mam ten sam błąd.

Może on dotyczyć wielu spraw. Najczęściej pojawia mi się w czasie wyjazdu na wakacje , na południe Europy.

Ogólnie nic się nie dzieje z BMW , tak więc nie panikuje - obserwuję i czekam na coś konkretnego.

Obstawiam kilka rzeczy...

- niewłaściwe działanie przepustnicy

- niewłaściwe działanie przepływki

- niewłaściwe działanie geometrii turbiny

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam. Po zakupieniu interfejsu, programu b tool expert oraz prostownika sena 4a ( nie zaszalałem ) wziąłem sie za sprawdzenie samochodu. Ładowałem go prawie 30 godzin po czym po podpieciu interfejsu pokazuje b986b2596e047.jpg

Po skasowaniu błedu i adaptacji z programu akumulatora pokazało 5f6adc9d0bdee.jpg

Błąd się usunął lecz po ponownym uruchomieniu auta powrócił :mad2:

Wszystkie błędy jakie pokazuje po uruchomieniu aplikacji ( po odczycie wszystko skasowałem )

5d7e37786a670.jpg

963dccf37ca0e.jpg

273122637f874.jpg

7f51ebca8c515.jpg

c69e084470e2e.jpg

d28b38c6dd3c9.jpg

59f4fb6f0e133.jpg

Parametry podczas pracy silnika ( Wtryski )

70e3e083f49f2.jpg

Parametry podczas pracy silnika ( DPF )

1ccf531b52040.jpg

Parametry podczas jazdy

44eaac4290fce.jpg

dedc66548f0af.jpg

1c6b41a2d389b.jpg

47f868cb72a3d.jpg

Przepustnica na postoju

8c1c24e925265.jpg

Akumulator po ok 15 km

ac3c33baa3eee.jpg

Błędy po jeździe ( zaznaczyłem tylko motor )

a30c7417133f9.jpg

Nie wiem czy to coś przeszkadza ale często pojawiał mi sie ten komunikat

80bbbb2f0ee1c.jpg

Z góry dziękuje wszystkim :)

Opublikowano
Pewnie masz uszkodzony czujnik ciśnienia spalin. Wartości jakie pokazuje ok -400hPa to jakaś głupota. Powinno być w okolicach zera jak silnik jest zgaszony. Po zapaleniu i dodaniu gazu ciśnienie rośnie w zależności od stanu filtra dpf. Ale powinny to być wartości na poziomie kilkudziesięciu hPa.
Opublikowano
  • Autor
Te dane z ( przepustnica na postoju) są na postoju ale z odpalonym silnikiem. Pozdrawiam
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Niewykluczone że akumulator już na złom . Plus czujnik ciśnienia wstecznego .
Opublikowano
  • Autor
Dzięki za odpowiedź. Ten czujnik co wstawiłem z allegro jest wsteczny? Bo nigdzie nie mogę znaleźć, a jak szukam wyskakują mi dwa różne czujniki ciśnienia spalin. Nawet jak dzwoniłem do aso to nie wiedzieli, który to będzie
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Najlepiej jak zobaczysz jaki masz obecnie . Dostęp w miarę dobry powinien być . Jak staniesz przodem do silnika to po lewej nad katalizatorem będzie . Połączony takim gumowym wężykiem do metalowej cienkiej rurki od katalizatora . Chyba że jest wersja z 2 wężykami . Odczytasz numer katalogowy i szukasz taki .Można zaryzykować używkę . Skoro ten przedstawia bzdury to sprawny powinien wartość około 0 przedstawić . Czasami jest lekko na plusie ale to po 2 jazdach się koryguje .
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

1VnYcdxd5s

1VnXmqtNfB

FutFSZSk

EWjUL6z8

Część nr.5 lub nr.7........

686x484

https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/13_1529-czuj-przeciwpyl-f-paliwelem-dod/i55803/kL/sN

Edytowane przez Burza1234

Opublikowano
  • Autor
Dzięki wielkie za pomoc. Dzisiaj podjechałem po ten czujnik i od razu nowy przewód. Po wymianie i skasowaniu błędu jest ok. Zrobiłem 100km i błąd nie wrócił i auto też raczej zbierało się dobrze. Ciśnienie wsteczne pokazywało podczas jazdy miedzy +19,a +70. Mam nadzieję, że będzie dobrze. Jeszcze tylko zostaje akumulator nowy założyć. Dzięki jeszcze raz.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Zrób też procedurę wymiany akumulatora .
Opublikowano
  • Autor

Po naładowaniu akumulatora na 85% i zrobieniu procedury błąd się usunął ale po ponownym odpaleniu powrócił. Po odpaleniu stopień naładowania spadł na 69% nie wiem czy to dużo. Wyżej wstawiłem zdjęcia jak reagował akumulator, gdy go ładowałem.

Wczoraj po ok 100km mam stopień naładowania 85%

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Może mieć już małą pojemność i tak spada . Ogólnie te dane trochę są z sufitu bo mój akumulator ma około 1/5 pierwotnej pojemności a pokazuje że jest wszystko na 100% ok .
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Może sprawdź masę?

Ustawa miernik elektryczny na pomiar stałego napięcia, na 20V.

Zaangażuj do tego jeszcze jedną osobę, która odpali auto.

Jedna sonda miernika musi dotykać bloku silnika a druga gołej śruby nadwozia. W czasie odpalania auta napięcie nie powinno przekroczyć 0,5V.

Jeśli przekroczy , to masz słabą masę.

Do tego najlepszy byłby miernik analogowy. Miernik elektroniczny z pamięcią największej wartości też byłby OK.

Zwykły elektroniczny może nie zdążyć pokazać Max wartość napięcia. Ale spróbuj....

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
.
Opublikowano
  • Autor

Tylko mi się wydaje, że ten akumulator jest od nowości bo ma logo bmw chyba, że ktoś kupił oryginalny. W moim posiadaniu auto jest 3 lata. Ciężko stwierdzić bo auto czy zimno czy ciepło zawsze odpala. Jedynie ten błąd którego nie mogę usunąc no i czasami lampy powitalne się nie zapalają.

Też dodam, że auto użytkowane jest 1-2 razy w tygodniu

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ile razy jest używane nie jest istotne. Ważne jest ile czasu trwa jednorazowo jazda?

Na plusowej klemie masz cztery cyfry. U mnie jest 3813, tj.... 38 tydzień 2013 roku.

Mój Aku ma 9 lat. Jak na razie nie zawiódł mnie ani razu. Może dlatego,że w miarę często go doładowuję ( ok. 4 razy w roku ). Też mało jeżdżę, tak więc mam deficyt energetyczny .

Opublikowano
  • Autor
Jak już wyjeżdżam to ok 100km i głównie trasa szybkiego ruchu
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No to powinno być w miarę OK....

Ale dwa razy w roku doładowuj Aku, przed zimą i latem....

Opublikowano
  • Autor
Na pierwszy rzut oka co myślisz? Akumulator do wymiany?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jeśli akumulator ma 12 lat to jest duża szansa ,że jego dni są policzone......?

Wiesz co , aby stwierdzić w jakim stanie jest akumulator należy go w pierwszej kolejności naładować i poddać badaniu ( należy podać obciążenie ) . Na oko to ciężko stwierdzić. Pisałeś wcześniej,że auto odpala ci bez problemów?

Sprawdź tą masę, doładuj akumulator , skasuj błędy, zrób rejestrację akumulatora i w czasie pierwszej jazdy w ukrytym menu poobserwuj wartości napięcia w czasie jazdy. W aplikacji BTool masz też pomiar prądu akumulatora oraz alternatora.

Dobrze by było sprawdzić wartości napięcia w czasie pracy silnia na akumulatorze i silniku.....?

Podaj wartości po rozruchu auta , po przejechaniu 50 km i 100km ( oraz podaj jak była temperatura na zewnątrz ). Na tej podstawie porównam je do swoich i może coś tam będę mógł powiedzieć jeśli chodzi o sprawność twojego Aku....?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Na pierwszy rzut oka co myślisz? Akumulator do wymiany?

Naładuj aku. podjedź do elektryka samochodowego i niech sprawdzi miernikiem do testu aku. ile zostało pojemności i prądu rozruchowego z jego pierwotnych parametrów. Prosty i szybki test który diagnozuje kondycję aku.