Skocz do zawartości

[E30] Totalny brak podświetlenia deski rozdzielczej. POMOCY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przygotowywałem dzis auto do sprzedaży. Wyjmowałem sprzęt car audio, dokręciłem trzeszczącą tapicerke, wymienilem przepaloną żarówke oświetlenia wnętrza i na koncu zabralem sie za zlokalizowanie przyczyny nie swiecenia podświetlenia regulacji nawiewu. Poł regulacji bylo podswietlone a poł nie. Znalazłem żaróweczke na kablu odpowiedzialną za to . PO wyciągnięciu ta mała żaróweczka wydawala sie być sprawna wiec miernik elektryczny w ręke i dawaj do kabelków zasilających. CHcialem sprawdzić czy w oprawce tej małej żaróweczki jest prąd. Niestety w garażu było dosc ciemno ze niechcący zwarłem druciki w oprawce. I nagle zgasły mi całe zegary! nie podswietlane jest doslownie nic! nawet przednia i tylna popielniczka!! Zaraz pobieglem do bezpiecznika nr 10 i nr 12 (odpowiadają ca zegary) i niestety są cale. POmocy. Co sie moglo spalić? objawy jak by to byl bezpiecznik. Moze jakis kabelek sie upalił? Wspomne jeszcze raz- zwarlem środek oprawki od podswietlenia nawieeu i zgasly wszysciuteńkie zegary. :-( a jutro wieczorem zainteresowany kupiec ma ogladac moje autko :-( :-(
Radość z jazdy!!
Opublikowano

Podepnę się:

Mi nie działa podświetlenie przycisków kokpitu, suwaków od regulacji ciepła itd. Podświetlenie liczników działa. Bezpieczniki ok. Jakieś pomysły?

Every weapon needs a master.
Opublikowano

Witam

Sprawdźcie Panowie, czy jest zasilanie na tych bezpiecznikach odpowiadających za oświetlenie kokpitu (sprawdzajcie najlepiej żarówką 12 V). Jeżeli będzie zasilanie na bezpiecznikach a oświetlenie wewnątrz po zapaleniu świateł postojowych bądź mijania nadal nie świeci tzn. że jest uszkodzony główny wyłącznik świateł, ten z tym potencjometrem (tak jest w E30 316 i 89r.)

Powodzenia, dajcie znać jaki efekt.

Elkar

Na dobry początek E-30 stka 1.6 M40...
Opublikowano

Elkar, u mnie było tak, że od razu jak kupiłem auto nie działało podświetlenie guzików od przeciwmgielnych przód i tył. Potem stopniowo siadało wszystko :(

Myślę, że możesz mieć racje z tym przełącznikiem głównym - cos powoli sie w nim pewnie wyrabiało aż w końcu juz nie ma styku.

W czasie oczekiwania na sprężyne zaworową chyba go rozbiorę ,zobacze co w nim siedzi i w razie jakichś efektów dam znać :)

Every weapon needs a master.
Opublikowano

Ja radze sprawdzić w przełączniku od świateł potencjometr od regulacji podświetlenia, on często jest przyczyną zupełnego braku podświetlenia wewnątrz. Można go przeczyścić a jak okaże się że całkiem padł to ominąć go i podłączyć na stałe.

Mi nie działa podświetlenie przycisków kokpitu, suwaków od regulacji ciepła itd.

winne tu będą żaróweczki, są dwie, do jednej dojście z góry, jest pod radiem, a druga z dołu (w prawym dolnym rogu).

Bayerische Motoren Werke AG Munchen

http://img201.imageshack.us/img201/1251/333lr9.jpg